Doğru zamanda doğru kişiye doğru yerde hayır diyebilmek, tam bir evet olabilmektir

Hayır demek, kişiyi reddetmek değildir. Kişinin teklifini veyaisteğini kabul etmemektir.

Hayır demek, kişiyi reddetmek değildir. Kişinin teklifini veyaisteğini kabul etmemektir.
İnsanlara kişiliğimize, zevklerimize, beklentilerimize göre cevapvermek, onları reddetmek değil, onlara kendimizi tanıtmaktır. Bizimneyi sevip sevmediğimizi, nasıl bir insan olduğumuzu, nelerdenrahatsız olup olmadığımızı, ancak evet ve hayırlar ile yansıtabiliriz.
İşte böyle bir ifade şekli varken, yalnız kalma korkumuzdan, çevremizdeki insanları küstürmekten, kırmaktan ve buna bağlı olarakkaybetmekten korktuğumuz için hep alttan alıp evet demek zorundahissederiz. Oysa insanlara, " hayır, istemiyorum, beğenmiyorum,gelemem, yokum vs. demek, onları reddetmek ve istememek değil, talepve önerilerini istememektir.
Bir kişiyi sevmek demek, onun sevdiği her şeyi sevmek, istediği herşeyi de istemek değildir. Biz onu sevebilir, ama onunla her konudaaynı zevklere sahip olmayabiliriz. Bu durum, iyi dost olmamıza daengel değildir. Şayet, onun isteklerine hayır diyemezsek, sanal birkaybetme korkusuna yakalanır, hayır dediğimizde ise onukaybedeceğimizi sanırız. Kaldı ki karşımızdaki kişi de bizim böyledüşündüğümüzü fark eder ve bunu kendi menfaati için kullanmayıdüşünürse, o zaman istediği olmadığında bizi terk etmekle, yalnızlaştırmakla tehdit edebilir. Yani zayıflığımızı kullanabilir. Taki, biz, onun kendi beklentilerinden dolayı bizi terk etmesindenkorkmadığımızı ona yansıtana kadar. Ne zaman ki " eğer seninistediğini yapmadığım için benimle küseceksen/ilişkini koparacaksansen bilirsin" dersek işte o zaman o bize karşı bu şantajı artıkkullanmayacak ve bizimle ast/üst, güçlü/güçsüz ilişkisi değil, eşitilişki kurmaya başlayacaktır.
Ayrıca biz güçsüz ve ondan ayrılamaz göründükçe o güçsüz birinikaybetmekten korkmayacak, bizi kaybetmeyi de ciddi bir kayıp olarakgörmeyecektir.
Çünkü; "güçlü olursam insanlar beni kaybetmekten daha çok korkarlar.
Güçlü insanları herkes hayatında tutmak ister" güçlü olduğunungöstergesi de, bana ters ve yanlış gelen şeylere, üslubumu bozmadanitiraz etmem veya kendimi ifade etmemdir. Tabi ki her şeye itirazetmek değildir. Her şeye itiraz edersem uyumsuz, hiçbir şeye itirazetmezsem güçsüz algılanabilirim.Gerek özel ilişkilerde gerek se sosyal ilişkilerde, hayır demenin biroranı ve dengesi vardır. Az önce denildiği gibi her şeye itiraz etmekveya hayır demek gibi her şeye evet demek de hatalı bir davranıştır.
Esas olan bunu genel bir duruma yormadan, olaya ve duruma göreayarlamaktır. Hayır demek veya dememek, süreklilik değil durumsallıkarz eden bir davranıştır. Bizimle alakalı olan, bizi direkt etkileyenve dahil eden konularda istediğimizi ve hakkımızı talep etmemizgerekirken, istemediğimizi ya da yapmamamız gerekeni de "hayır " ileyanıtlamalıyız.
Hayır diyebilmek için, bunu denemek lazım. Denedikçe hipotezlerimizigözden geçirir ve yanlışları eleriz. Eledikçe de düşüncelerimizdeğişir. Değiştikçe de davranışlarımız değişir. Davranışlarımız dadeğiştikçe güçlenmeye başlar, kendi hayatımızın kaptanı oluruz. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri