Bataryaların mucidi John Goodenough hayatını kaybetti!

Günümüzde hayatımızın her alanında kullanılan lityum iyon pilin mucidi John Goodenough hayatını kaybetti...

Necdet Oktay Apaydın - Günümüzde çoğu elektronik cihazda bulunan lityum iyon pilin yaratıcısı John Bannister Goodenough hayata gözlerini yumdu. Goodenough'un ölümü, görev yaptığı Teksas Üniversitesi tarafından açıklandı.

25 Temmuz 1922'de doğan Goodenough, 101 yaşına gelmeden önce bir süredir kaldığı Austin'de bulunan huzurevinde öldü.

John Goodenough'un başarısı, adını dünyaya duyurdu

Goodenough, 2019 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmadan önce akademi dışında pek tanınmıyordu. Ancak günümüz araçlarının çoğu, Goodenough'un yaptığı icatlar ve emek sayesinde yapılıyor.

Goodenough, günümüz telefonlarına, bilgisayarlarına ve hatta elektrikli arabalarına güç sağlayan lityum-iyon pilleri 1980 yılında Oxford Üniversitesi'nde üretti.

Ayrıca Goodenough, lityum iyon piller için sağlam bir temel oluşturan ilk kişi olmasına rağmen, onlardan kâr sağlamadı. Sadece bilim adamı ve profesör olarak maaş alıyordu. Sahip olduğu patentlerin tüm kullanım ve paylaşım haklarını çalışma arkadaşlarına açmıştır.

Hayatının son yıllarında, rüzgar, güneş ve nükleer enerjiyi depolayıp taşıyabilen, sınırsız hareket kabiliyeti ve birkaç dakika içinde yeniden şarj olma gibi yetenekler sunan bir "süper pil" üzerinde çalışıyordu.

Geçmişte, lityum-iyon piller, özellikle çinko-karbon piller ve nikel-kadmiyum piller tüm dünyada popülerdi. Lityum iyon piller daha hızlı şarj, daha düşük ağırlık, daha kolay bakım ve daha düşük maliyet sağlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri