Balık sevmeyen çocuklara özel yemek önerileri

Herkese merhabalar değerli DAMGA okurları...

Herkese merhabalar değerli DAMGA okurları... Malumunuz Eylül ayının gelmesiyle balıkçılıkta av yasağının kalkmasıyla birlikte balık tezgahları da bu yıl bereketlendi. Bu sezon palamut bolluğu oldukça sık görülürken günler geçtikçe fiyatlarda da yarı yarıya düşme görülüyor. Hem sağlığımız için hem de içerisindeki omega-3 deposu balık kimilerinin tercih etmediği bir ürün olabiliyor. Özellikle çocuklara balık yemeğini sevdirmek bazen oldukça zorlaşabiliyor. Hazır sezonunda taze taze balık bulunabiliyorken hem çocuklara hem de balık sevmeyenlere özel bizzat kendimin de sıkça uyguladığı birkaç öneriyle geldim. Hazırsanız başlamadan önce biraz balığın insan vücudundaki yararlarından bahsedeceğim....


Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri, protein ve vitaminlerle çocuklar için son derece faydalıdır. Ancak, pek çok çocuk balığın kokusu, dokusu ya da tadından hoşlanmayabilir. Bu durumda balığın yerine geçebilecek ya da balığı daha sevimli ve lezzetli hale getirecek yaratıcı tarifler düşünmek gerekir. İşte balık sevmeyen çocuklara hitap edecek yemek önerileri:

1. Balık Köftesi
Balığın doğal kokusunu ve dokusunu gizlemek için balık köftesi mükemmel bir alternatiftir. Beyaz etli balıkları haşlayıp, patates, havuç ve baharatlarla harmanlayarak köfte şeklinde hazırlayabilirsiniz. Çocuklar köfteleri sevdikleri için bu tarif hem lezzetli hem de besleyici olur.

2. Balık Tacosu
Meksika mutfağından ilham alarak hazırlayacağınız balık tacoları, renkli sebzelerle süsleyerek çocukların ilgisini çekebilirsiniz. Balığı küçük parçalar halinde kızartıp, mısır ya da buğday unundan yapılmış taco kabuklarına koyarak üzerine avokado, mısır ve yoğurtlu sos ekleyebilirsiniz. Bu eğlenceli sunum, çocukların balığa karşı önyargılarını kırabilir.

3. Fırında Balık Nuggetları
Balığı, tavuk nuggetlarına benzer şekilde hazırlamak da iyi bir yöntemdir. Küçük balık parçalarını mısır gevreği ya da galeta ununa bulayıp fırında pişirerek, sağlıklı ve çıtır nuggetlar yapabilirsiniz. Yanına yoğurtlu dip sos ya da domates sosu ekleyerek sunum yapabilirsiniz.

4. Balıklı Makarna
Makarnayı her çocuk sever! Özellikle kremalı soslar ve peynirle hazırlanan bir balıklı makarna, balık tadını hafifletebilir. Somon ya da ton balığını küçük parçalar halinde makarna sosuna ekleyip, bol peynirle fırınlayabilirsiniz. Böylece çocukların farkında bile olmadan balık yemelerini sağlayabilirsiniz.

5. Ton Balıklı Sandviç
Sandviçler, hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanabilir. Ton balığını, mayonez, yoğurt, taze soğan ve rendelenmiş havuç gibi malzemelerle karıştırarak lezzetli bir dolgu yapabilirsiniz. Bu karışımı tam buğday ekmeğiyle servis edip, yanında domates ve marul gibi taze sebzelerle destekleyebilirsiniz.

6. Balık Burger
Hamburger formatında sunulan her yemek çocuklar için cezbedici olabilir. Somon ya da beyaz etli bir balığı ince fileto halinde kızartıp, hamburger ekmeğinin arasına koyabilirsiniz. Yanında salata ve ince kesilmiş patateslerle sunarak, balığı sevdirmek daha kolay olabilir.

7. Balıklı Börek
Çocukların ilgisini çekebilecek bir diğer tarif de balıklı böreklerdir. İnce yufkalara sararak fırında pişirdiğiniz balıklı börekler, balığın tadını gizler ve çıtır dokusuyla dikkat çeker. İç harcı hazırlarken patates, havuç ve baharatlarla balığın kokusunu bastırabilirsiniz.

8. Balık Çorbası
Balığı çorbanın içine gizleyerek çocuklara sunabilirsiniz. Krema ve baharatlarla lezzetlendirilmiş bir balık çorbası, çocukların damak tadına uygun hale getirilebilir. Blender kullanarak pürüzsüz bir kıvam elde etmek, balığın fark edilmesini zorlaştırabilir.

9. Sebzeli Balık Graten
Balık ve sebzeleri bir arada kullanarak hazırlayabileceğiniz bu tarif, balığın tadını sebzelerin ve peynirin arkasına gizler. Brokoli, karnabahar ve havuç gibi sebzeleri haşlayıp, balıkla birleştirip üzerine beşamel sos ve kaşar peyniri ekleyerek fırında pişirebilirsiniz.

10. Pizza Üzerinde Balık
Çocuklar pizza sever! Ton balığını ya da somonu, domates sosu ve kaşar peynirinin üzerine ekleyip fırınlayarak balıklı bir pizza yapabilirsiniz. Sebzelerle süsleyerek hem renkli hem de lezzetli bir sunum elde edebilirsiniz.

Balık Sevmeyen Çocuklar İçin İpuçları
Yaratıcı Sunumlar: Yemeğin görsel olarak cazip olması, çocukların yemek yeme isteğini artırabilir. Renkli sebzeler ve eğlenceli şekiller kullanarak balığı sunabilirsiniz.
Alıştıra Alıştıra: Balığı küçük porsiyonlarla sunup, zamanla miktarı artırabilirsiniz. İlk başta balığın yoğun tadını gizlemek iyi bir strateji olabilir.
Sabırlı Olun: Çocukların yeni bir yiyeceği sevmesi zaman alabilir. Balığı farklı şekillerde sunarak onların damak tadına en uygun olan tarifi bulmaya çalışın.

Çocuklara balık sevdirmek yaratıcı ve sabırlı bir süreç gerektirir. Bu tarifler sayesinde, balığın tadını ve kokusunu gizleyerek çocuklar için daha çekici hale getirebilir, onların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun....

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Market sahiplerinin fiyat tartışması cinayetle bitti: Baba ve kızını öldürdü

Yaşam Haberleri