Amsterdam Gezi Rehberi | Amsterdam'da yapılacak 100 şey

Dünyanın en önemli turizm başkentlerinden biri olan Amsterdam'a her yıl binlerce kişi uğruyor. Türkiye'den de çok sayıda kişi özellikle yaz aylarında Hollanda'ya uğrarken burayı pas geçmiyor. Hazırladığımız rehberde Amsterdam'da yapılabilecek 100 şeyi sıraladık.

Artık hepimiz Amsterdam'ın zaman zaman oldukça pahalı bir yer olabileceğini biliyoruz. Hollanda'da paranızı tam anlamıyla 'harcamanız' bekleniyor. Evet, dışarıdayken burada tuvalete gitmek nadiren ücretsizdir. Hollandalılar harika bir ticaret geçmişine sahiptir ve genellikle oldukça ticari fikirlidir. Aynı zamanda maliyet konusunda tutumludur. Bunun ziyaretçiler için anlamı, özellikle bir aile veya grup için maliyetlerin hızla artabilmesidir. İşte burada biz devreye giriyoruz. Herkes bedavaya bayılır ve bedava şeyler bulmak için şehri baştan başa dolaşarak zaman harcar. Özel olarak derlenmiş kılavuzumuzla, Amsterdam'ı para harcamadan keşfedebilirsiniz. Aşağıdaki liste, Amsterdam'da görülecek, yapılacak ve ziyaret edilecek 100 şeyi içerir. İster ciddi bir cimri bütçeniz olsun, ister şurada burada biraz para biriktirmek isteyin, bu liste tam size göre olabilir. O yüzden şimdilik çantanızı veya cüzdanınızı bir kenara koyun ve okumaya devam edin. Amsterdam'a farklı bir açıdan bakarak, umarız kendinizi oyalamak ve eğlendirmek için yapacak çok sayıda şey bulacaksınız.

Yolculuğumuz en iyi 10 ücretsiz şeyle başlar, ardından geri kalanı gelir. İyi okumalar!



Amsterdam'da Yapılacak En İyi 10 Ücretsiz Şey


Ücretsiz GVB Amsterdam Feribotları

Amsterdam Merkez istasyonunun arkasından çalışan ücretsiz mavi ve beyaz GVB feribotlarından birine atlayın. Bilet gerekli değildir. EYE Film ve A'DAM Toren binasını bulacağınız Buiksloterweg'e (Amsterdam Kuzey) IJ nehrini geçin. Daha da iyisi, ilginç NDSM-iskele alanına 15 dakikalık bir yolculuk yapın.



Amsterdam Merkez Kütüphanesi (OBA Oosterdok)

Kütüphaneler, özellikle cimrilik bilenler için harika vakit geçirmek için harika yerlerdir. Amsterdam Merkez Kütüphanesi, Avrupa'nın en büyük 2. kütüphanesidir ve Merkez İstasyonun doğusundaki rıhtım geliştirme bölgesinde yer almaktadır. 10 seviyeye yayılmış, kitaplara, uluslararası gazetelere ve dergilere göz atabilir, çocuk kütüphanesini ziyaret edebilir, sergileri görebilir, rahat bir koltukta rahatlayabilir veya en üst kattaki kafe ve seyir terasını ziyaret edebilirsiniz. Adres Oosterdokskade 143, her gün 1400-2200 (Pts), 0800-2200 (Sa-Cum), 1000-2000 (Cts-Paz) açık.


NEMO Bilim Müzesi Çatı Terası

NEMO Bilim Müzesi, çatısında oturma alanı bulunan bir panorama terası, bir kafe-restoran ve yenilenebilir enerji üzerine interaktif bir kuruluma sahiptir. Giriş ücretsizdir - doğu tarafındaki merdivenlerden yukarı çıkın veya müzenin merkez salonundan asansöre binin. Sıcak bir günde dinlenmek ve doğu rıhtım alanı ve çevresi olan Museum Haven manzarasının keyfini çıkarmak için hoş bir mekandır. Adres Oosterdok 2, açık 1000-1730 (Sa-Paz).


Artisplein'de Artis Hayvanat Bahçesi

Artisplein, Artis Hayvanat Bahçesi'nde halka ücretsiz olarak açık olan ve her gün 0700-2330'a erişilebilen bir kamusal alandır. Hareketli sandalyeler, güzel ağaçlar, bir su çeşmesi ve flamingo göleti ve Hollanda polder kuş kafesi manzarası ile oturmak için hoş bir yerdir. Artis, merkezin hemen doğusunda Plantage Kerklaan 38-40'ta bulunabilir.


Amsterdam Şehir Arşivleri (Stadsarchief)

Amsterdam şehir arşivleri, etkileyici bir tarihi belgeler koleksiyonuna sahiptir. Ana salon ve sergi salonlarında düzenli olarak ücretsiz sergiler düzenlemektedir. Ayrıca Hollanda'daki tüm UNESCO Dünya Mirası alanlarını detaylandıran ücretsiz bir bilgi noktasına da ev sahipliği yapıyor. Bina 1920'lerden kalmadır ve eskiden banka kasası olarak kullanılan yeraltı hazine odasını ziyaret edebilirsiniz. Vijzelstraat 32 adresinde, 10.00-17.00 (Sa-Cum), 12.00-17.00 (Cts-Paz) açık.


Rijksmuseum Bahçeleri

Museumplein'deki kapılı Rijksmuseum Bahçeleri, her gün 0900-1800 arasında halka ücretsiz olarak erişilebilir ve girmek için bir Rijksmuseum biletine ihtiyacınız yoktur. Bahçeler, özellikle rağbet gören büyük ağacın altındaki gölgelik alanları ile yaz aylarında keyifli bir sığınaktır. El değmemiş bakımlı bahçelerde koltuklar, banklar ve eğlenceli bir su çeşmesi vardır. Her yıl (normalde Haziran-Ekim arası) tanınmış bir sanatçının geçici bir heykel sergisi vardır. 2022'de bu Barbara Hepworth olacak (27 Mayıs - 23 Ekim 2022 arası).


NDSM İskelesi

1'de önerildiği gibi, Amsterdam'ın merkezine tamamen farklı bir havası olan Amsterdam'ın kuzey batısındaki eski bir tersane iskelesi alanı olan NSDM-wharf'a giden 15 dakikalık ücretsiz feribota atlayın. Tersaneler 1980'lerde kapandı ve terk edilmiş depolar sanatçılar, gecekonducular ve patenciler için bir sığınak haline geldi. Bölge önemli bir yenilenme sürecinden geçiyor ve şimdi festivaller, aylık bit pazarı, sergiler, ofisler ve muhteşem STRAAT Müzesi (sokak sanatı ve gravür) için kullanılıyor.


 

Groenburgwal Kanalı'ndan Zuiderkerk manzarası

Amsterdam'daki en güzel kanal manzaralarından biri, Groenburgwal kanalındaki Staalmeestersbrug köprüsünde bulunabilir. Kuzeye baktığınızda Zuiderkerk kilise kulesinin güzel bir yansıtıcı panoramasını görürsünüz. Köprü ve kule manzarası, 1874'te Fransız izlenimci Claude Monet tarafından ölümsüzleştirildi - tablo şu anda ABD'deki Philadelphia Sanat Müzesi'nde sergileniyor.



Skinny Bridge

Amsterdam, 1.250'den fazla köprüden oluşan bir şehirdir ve en ünlüsü Magere Brug veya sıska köprüdür. Bu ahşap asma köprü, Keizersgracht ve Prinsengracht kanalları arasındaki Kerkstraat'taki Amstel nehrini kaplar. Köprü, 1871 ve 1934'te tamamen yeniden inşa edilmiş olmasına rağmen, 1969'daki son büyük yenileme ile 17. yüzyıldan kalmadır. Köprüden yalnızca bisikletçiler ve yayalar geçebilir. Maksimum çekicilik faktörü için geceleri 1.000 ampulle aydınlatılan köprüyü görmek için buraya gelin.


Begijnhof

Begijnhof, Amsterdam'ın merkezinde, başlangıçta Beguines kardeşliği için bir sığınak olan gizli bir iç bahçe avlusudur. Bir şapel, 15. yüzyıldan kalma bir İngiliz kilisesi, Amsterdam'ın en eski ahşap evi ve bazı güzel üçgen taşlara sahiptir. Ücretsiz giriş, Gedempte Beginensloot yan sokağındaki girişten sağlanmaktadır. Sessizlik rica olunur. Açık 11.00-16.00 (Pzt-Cum).
 



Şimdi Amsterdam'ın ücretsiz olarak sunduğu en iyi şeylere göz atalım. Farklı ilgi alanlarına hitap eden çok çeşitli turistik yerleri ve etkinlikleri listeledik. Herhangi bir sıralama ile yapılmadı.

Amsterdam'da bedava yapılabilecek 90 şey daha!


Iamsterdam yazısı ile fotoğraf çekimi

2018 yılında, ikonik Iamsterdam tabelası, belediye meclisinin talebi üzerine Museumplein'den kaldırıldı. Bu, Amsterdam'ın resmi olmayan selfie başkentiydi ve burada ziyaretçilerin 2 m yüksekliğinde, 24 m genişliğinde yaşayan heykele tırmanabileceği yerdi. Her şey kaybolmadı, biri hala Amsterdam Schiphol havaalanında (varışlar) kalıyor ve mobil bir versiyon şehir etrafında ara sıra ortaya çıkıyor.


Melkweg EXPO Fotoğraf Sergisi

Melkweg, Leidseplein yakınlarında bulunan popüler bir müzik ve sanat mekanıdır. Köşeyi dönünce, Marnixstraat 409 adresindeki Milk Café, her ay çağdaş bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapan halka açık bir galeriye sahiptir. Melkweg EXPO'ya giriş ücretsizdir, atmosfer gayri resmidir ve açılış saatleri 12.00-19.00 (Sa-Paz).



Kedi Teknesi (Poezenboot)

Eğer bir kedi aşığıysanız, Amsterdam'da bir yüzen evdeki başıboş ve terk edilmiş kediler için yüzen bir sığınak olan Poezenboot'u ziyaret etmelisiniz. Bağışlar her zaman memnuniyetle karşılansa da giriş ücretsizdir. Singel 38.G'de sadece 1300-1500 (Sal/Cum/Cts) açın. Teknenin kapasitesinin küçük olduğunu ve ziyaretçilerin gemiye binmek için bir süre beklemesi gerekebileceğini unutmayın.


Antrepo

Entrepotdok, Amsterdam'ın kuzey Plantage semtinde bir kanal ve caddedir. 18. ve 19. yüzyılda inşa edilmiş eski depolarla dolu eski bir rıhtım alanı ve gümrük tesisiydi. 1990'larda bazıları gecekondular tarafından işgal edilmiş olsa da, binalar şimdi modaya uygun apartmanlar ve ofisler. 1951 tarihli dönüm noktası Entrepotdok vinci, gemileri yüklemek ve boşaltmak için kullanıldı. Köşedeki Kadijksplein'de büyük bir ağ geçidi girişi (Poort van het Entrepotdok) bulunur. Suyun karşısına bakarsanız Artis Hayvanat Bahçesi'nde filler ve zürafalar görebilirsiniz!



ARCAM Amsterdam Mimarlık Merkezi

Architecture Centre Amsterdam (ARCAM), şehrin mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı enstitüsüdür. Ziyaretçinin merkezi halka ücretsiz olarak açıktır. Geçici sergiler, Amsterdam'ın mimari tarihinin kronolojik bir gösterimi ve göz atabileceğiniz çeşitli modeller, kitaplar ve haritalar içerir. Bu çarpıcı derecede kompakt bina, Prins Hendrikkade 600'de yer almaktadır ve 13.00–17.00 (Sa-Paz) açıktır.



Albert Cuyp Pazarı

Her türlü gıda ve gıda dışı ürünün satıldığı yaklaşık 260 pazar tezgahıyla Hollanda'nın en büyük sokak pazarı. Son moda ve renkli De Pijp semtinde bulunan çarşı, yerel sakinlerin yanı sıra ziyaretçilerin de uğrak yeri. Fiyatlar makul ve ortam dost canlısı. Albert Cuypstraat boyunca uzanır ve 09.00-17.00 (Pzt-Cts) açıktır.



Max Euwe Merkezi (Satranç Müzesi)

Eski Hollandalı büyükusta Max Euwe'ye (1901-1981) adanmış bu satranç temalı müzeye ücretsiz giriş. Max Euweplein'de (Leidseplein ve Vondelpark arasında) bulunur ve burada genellikle bazı meraklılar tarafından oynanan büyük bir açık hava satranç tahtası da bulunur. Açık 1000-1600 (Salı-Cuma), sergi panellerinin çevirisi çevrimiçi olarak mevcuttur.


Belediye Binasında Deniz Seviyesi Göstergesi

Hollanda'nın çoğu (Amsterdam dahil) deniz seviyesinin altında yer alır ve kum tepeleri ve bentlerle denizden korunur. Normaal Amsterdams Peil (NAP) veya Amsterdam Ordnance Datum, tüm Avrupa'da kullanılan önemli bir su seviyesi referans ölçümüdür. Amsterdam Belediye Binası'nda (Amstel 1), Ijmuiden ve Vlissingen limanlarındaki mevcut su seviyelerini gösteren büyük bir tüp ekran ve sergi vardır; Ayrıca 1953'teki feci sel sırasındaki seviye de gösteriliyor. Halkın girişi geçici olarak kısıtlanmış olsa da pencerelerden hala bir göz atabilirsiniz. Dam Meydanı'nda resmi deniz seviyesi referans noktasını işaretleyen bir cıvatayı kapatan bir NAP taşı da bulabilirsiniz.

Scheltema Kitabevi

Kütüphaneler gibi kitapçılar da eğlenmek ve vakit geçirmek için harika yerler olabilir. Rokin 9'daki (Dam Meydanı yakınında) 5 katlı Scheltema, Hollanda'nın en büyük kitapçısı olur. Esas olarak yerel Hollanda pazarına hizmet verirken, adil bir İngilizce kitap koleksiyonuna sahiptir. Bol miktarda rahat oturma yeri, küçük bir kafesi vardır ve düzenli yazar etkinliklerine ve yemek pişirme gösterilerine ev sahipliği yapar. Günlük 10.00-19.00 arası açık.



James Bond Evi ve Reguliersgracht

James Bond filmi Diamonds Are Forever (1971) kısmen Amsterdam'da çekildi. Filmde Bond (Sean Connery), Jill St John'un canlandırdığı Tiffany Case'in 3. kattaki dairesini unutulmaz bir şekilde ziyaret eder. Bu bina, Rembrandtplein'den çok uzak olmayan Reguliersgracht 36'da bulunabilir ve kanal evini yalnızca dışarıdan hayranlıkla izlemekte özgürsünüz. Bu, Connery'nin 1983'te resmi olmayan Thunderball yeniden çevrimi Never Say Never Again'de geri dönmesine rağmen Bond'u oynadığı son resmi çıkıştı. Güzel köprüler ve evler için Reguliersgracht kanalı gezmeye değer.



GÖZ Filmi

IJ'nin kuzey kıyısındaki bu çarpıcı beyaz bina, merkez istasyonun karşısında bir film müzesi ve sinemadır. Amsterdam'ın kuzey sahilinin bu mimari merkezine yakından bakmak için suyu geçmeye değer. Ücretsiz GVB feribotuna atlayın.


Pazar Pazarı

Sunday Market, Amsterdam'da 1200-1800 arasında Westergas'ta her ayın ilk Pazar günü düzenlenen korkak bir serbest piyasa etkinliğidir. Tezgahlar yemek, moda, sanat, tasarım ve çocuklara yönelik bazı canlı müziklerin bir karışımıdır. Şehirdeyseniz, Pazar öğleden sonrasını geçirmek için harika bir yoldur. Westergas, Amsterdam'ın batısındaki Haarlemmerweg'dedir.



De Nieuwe Ooster Mezarlığı

De Nieuwe Ooster, şehrin güneyinde yer alan anıtsal mezarlığa sahip büyük bir arboretum parkıdır. Büyüklüğü 33 hektardır ve 28.000 mezarlık alanı ve 500 ağaç türü içerir. Ağaçları ve çok çeşitli mezarları özgürce dolaşabilir ve hayranlıkla izleyebilirsiniz. Hollanda Cenaze Müzesi (Tot Zover) parkın girişinde yer almaktadır. Yer, Kruislaan 126.



Fietsflat (Çok Katlı Bisiklet Otoparkı)

Bisiklete binme Hollanda ruhunun derinlerine işlemiş ve Amsterdam yaklaşık 900.000 bisiklete ev sahipliği yapıyor. Merkez İstasyonun hemen dışında, 2.500 bisiklet alabilen 3 katlı bir bisiklet park yeri olan fietsflat'ı bulacaksınız. Amsterdam bisiklet fotoğraf fırsatlarını sanatsal olarak doldurmak için rampalarda yürümekte özgürsünüz.


Red-Light District

Amsterdam'ın rezil Red-Light Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyip istemediğiniz size kalmış. Bölge (De Wallen olarak bilinir), gürültülü bir eğlence düşkünü kalabalığı, parti gruplarını ve birkaç karanlık karakteri çeken kırmızı ışıklı fahişe pencereleri, kahve dükkanları, gözetleme gösterileri vb. cennetidir. Ziyaret ederseniz, sizin hakkınızda fikirlerinizi koruyun ve yankesicilere dikkat edin.

Enge Kerksteeg 3'teki Oudekerk kilisesinin yakınında Fahişe Bilgi Merkezi'ni (PIC) bulacaksınız. Ücretsiz giriş ile 1200-1700 (Çar/Cum/Cmt) açıktır ve bölge hakkında tarihi görüntüler ve bilgiler içerir. Kilise meydanında, kaldırım taşlarına gömülü ve anonim bir sanatçı tarafından şehre bağışlanmış bir göğse dokunan bir elin bronz bir büstü (cinas amaçlı) vardır.


Dam Meydanı sesli turu

Dam Meydanı, şehrin kalbinde yer alan Amsterdam'ın ana meydanıdır ve Nieuwe Kerk kilisesi ile Kraliyet Sarayı'na ev sahipliği yapmaktadır. Doğu tarafında bir Dam Meydanı Keşfet (Ontdek de Barajı) bronz heykeli (2021) bulunur ve meydandaki ana binaları gösterir. Dam Meydanı'ndaki 15 binanın tarihi hakkında bilgilendirici ücretsiz sesli tur burada mevcuttur. Ayrıca bkz. Dam Meydanı görünümü.


Java Adası mimarisi

Java Adası (Java-eiland), Amsterdam'ın kuzeydoğu tarafında, gemilerin Endonezya'ya hareket ettiği IJ nehri üzerinde bir yarımadadır. 1990'larda Java-eiland ve komşu KNSM-eiland, Amsterdam'ın Doğu Liman Bölgesi'nin bir parçası olarak yerleşim alanlarına dönüştürüldü. Bölge, özellikle adayı kesen 4 kanallı caddede çok ilginç modern mimariye sahiptir. Bölgeye Jan Schaeferbrug köprüsünü geçerek ulaşılabilir.



Ulusal Soykırım İsimleri Anıtı

Ulusal Holokost İsimler Anıtı (National Holocaust Namenmonument), Holokost'un 102.000 Hollandalı kurbanına haraç ödeyen yeni bir anıttır. 2021'de piyasaya sürülen, farklı açılarda yerleştirilmiş bir dizi tuğla duvar ve paslanmaz çelik paneldir ve yukarıdan İbranice harfleri "hatırlamak" anlamına gelir. Her tuğla bir kurbanın adını ve yaşını taşır. Konum Weesperstraat'ta (Hermitage Müzesi'nin arkasındaki Hoftuin bahçesinin yakınında).



Vondelpark'ta Picasso Heykeli

Vondelpark'ta Pablo Picasso tarafından tasarlanan bir heykel olduğunu biliyor muydunuz? Birçok kişi daha çok bir balığa benzediğini düşünse de buna Figure découpée L'Oiseau ("Kuşun oyulmuş şekli") denir. Beyaz beton heykel, 1965 yılında Vondelpark'ın yüzüncü yılını anmak için yerleştirildi. Aslında Picasso ve Norveçli sanatçı Carl Nesjar arasındaki bir işbirliğiydi. Güney tarafında parkın ortasında bulunabilir.


7 Evde Avrupa Çevresi (Zevenlandenhuizen)

Hollandalı mimar Tjeerd Kuipers (1857-1942), 1894'te Antwerp'in Evrensel Sergisini kutlamak için Vondelpark yakınlarındaki sakin bir cadde olan Roemer Visscherstraat'ta her biri kendi Avrupa mimari tarzına sahip 7 bitişik ev inşa etti. Bir Alman Romantik evi (no. 20), bir Fransız Loire şatosu (22), bir güney İspanyol-Mağribi villası (24), bir İtalyan Palazzo (26), bir Rus katedrali benzeri ev (28) ile Avrupa'da özgürce dolaşın ), bir Hollanda Rönesans evi (30) ve bir İngiliz kulübesi (32).


Beurspassage

Beurspassage, Damrak'ı Nieuwendijk'e bağlayan ve C&A ve Primark mağazalarını içeren çevredeki binaların yenilenmesinin ardından 2016 yılında açılan güzel bir geçittir. Beurspassage, ünlü yerel sanatçılar tarafından “Amsterdam ilkel çorbası” (Amsterdam Oersoep) temasıyla çarpıcı bir şekilde dekore edilmiştir. Bu, Amsterdam'ın kanallarına ve hayatın sudan nasıl kaynaklandığına bir saygı duruşudur. 450m²'lik cam mozaik kavisli tavana, döngülü temalı avizelere, duvar karolarına ve İtalyan yapımı Terrazzo zemine hayran kalacaksınız. Adresler Damrak 70/80 ve Nieuwendijk 196'dır. Bu mekan ayrıca birçok videoya da ev sahipliği yapar. 


Waterstones Kitabevi

Bu İngiliz kitap zincirinin Amsterdam'da 4 katlı büyük bir mağazası ve Birleşik Krallık'tan mükemmel bir kitap seçkisi vardır. En üstteki 2 katta gezinmek ve rahatlamak için rahat oturma yerleri vardır, ancak kafe yoktur. Spui yakınlarındaki Kalverstraat 152'de yer almaktadır. Her gün açık: 10.00-18.30 (Pts/Sa/Çar), 10.00-20.00 (Per), 10.00-19.00 (Cum/Cts), 11.00-18.30 (Paz).



De Gooyer Yel Değirmeni ve Brouwerij 't IJ Bira Fabrikası

Amsterdam'da otantik bir Hollanda yel değirmeni görmek istiyorsanız doğuya gidin (20-30 dakikalık iyi bir yürüyüş veya tramvay/otobüse binin) Funenkade ve Zeeburgerstraat'a gidin. 27 metreden biraz daha kısa olan De Gooyer, Hollanda'daki en yüksek ahşap yel değirmeni ve orijinal inşaatı 16. yüzyıla kadar uzanmasına rağmen 1814'ten beri orada duruyor. Hemen yanında, çok çeşitli el yapımı biralar sunan eski bir belediye hamamında yer alan bir bira fabrikası olan Brouwerij 't IJ yer almaktadır.

St Nicholas Bazilikası

Prins Hendrikkade 73'teki Amsterdam Merkez İstasyonu'nun karşısında, 1887'de tamamlanan büyük bir katolik kilisesi olan St Nicholas Bazilikası yer almaktadır. 58 metre yüksekliğindeki kubbesi, etkileyici iç mekanı ve vitray pencereleri olan heybetli binaya girmekte özgürsünüz. Pazartesi-Cumartesi 1230'da Salı günleri İngilizce bir ayin düzenlenir. Standart çalışma saatleri 1200-1500 (Pts/Cts), 1100-1600 (Sa-Cum) şeklindedir. Ayrıca bkz. Krijtburg kilisesi.



Mahatma Gandhi Plantsoen

Bu, Entrepotdok'tan çok uzak olmayan Artis Hayvanat Bahçesi'nin yanındaki Plantage Kerklaan'da bulunan küçük bir topluluk bahçesidir. Bahçede birkaç heykel ve birkaç bank var. Kötü toprak kalitesi nedeniyle bahçe, sebze ve diğer bitkileri yetiştirmek için yenilikçi kompostlama teknikleri kullanır. Yeşilliklerle çevrili bir kaç dakika geçirmek için hoş bir yer.



Homomonument

Eşcinsellik ve anmaya adanmış dünyanın ilk ve en büyük anıtı, Amsterdam'daki Westermarkt meydanında bulunur. 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden LGBT'leri ve ayrıca cinselliklerinden dolayı insanlara yönelik genel zulmü ve baskıyı anıyor. Anıt, büyük bir üçgen (36m kenar) şeklini alır ve her noktada pembe granitten yapılmış daha küçük bir üçgen (10m uzunluğunda) bulunur. Yakınlarda, Amsterdam'a gelen LGBT ziyaretçilere bilgi ve tavsiyeler sunan, gönüllülerin görev yaptığı Pink Point bilgi kiosku bulunmaktadır. Ayrıca bakınız Westerkerk


Müze Pazarı

Müze Pazarı, Museumplein'de genellikle her ayın üçüncü Pazar günü düzenlenen aylık bir pazardır. Ana odak noktası kaliteli sanatlar, el sanatları ve tasarım, mücevher, tekstil, aksesuar ve bazı iyi yemek ve müziktir. 1000-1800 arası koşu, ücretsiz giriş.



Amsterdam'da Dar Evler

Amsterdam'ın tarihi iç merkezinde çok sayıda dar ev var. 17. yüzyılda ev sahipleri, binalarının kanal kenarı genişliğine göre vergilendirildi. Singel 7 ve Singel 166'daki evlerin arkalarında inanılmaz derecede dar cepheler (yaklaşık 1 m genişliğinde) var - ancak ön tarafta çok daha genişler. En küçük müstakil ev, 2.02 m genişliğinde ve 5 m derinliğinde Oude Hoogstraat 22'de yer almaktadır. 1738'den kalma, şimdi üst katında küçük çay odası bulunan bir çay/seramik butiğidir.


OCSAM

OCSAM, Amsterdam'ın çok kültürlü Bijlmer semtinde bulunan Açık Alan Çağdaş Sanat Müzesi'dir. Kendini sanat, moda, tasarım, işçilik ve geliştirme müzesi olarak tanımlıyor. Normalde sergilere ücretsiz giriş sunar ve Bijlmerplein 110-111'de (Amsterdamse Poort) bulunur. 1000-1800 (Salı-Cuma), 10.00-17.00 (Cts) açıktır.


Anne Frank Heykeli

Anne Frank'in günlüğü aracılığıyla trajik hikayesi, dünya çapında milyonlarca insanın kalbine dokundu. Prinsengracht'taki Anne Frank evi, Amsterdam'ın en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Anne Frank evinin yakınında Westermarkt meydanında bulunan bronz Anne Frank heykelinde de saygı duruşunda bulunabilirsiniz. Heykel 1977'den kalma ve Hollandalı heykeltıraş Mari Andriessen tarafından yapılmıştır.


 

Elmas Fabrikası Turları

Geçtiğimiz 400 yıl boyunca elmasların kesilmesi, parlatılması ve satışı Amsterdam'da önemli bir yer tuttu. Bir tür satış konuşması veya mağaza ziyareti beklemelerine rağmen tesislerinde ücretsiz turlar sunan 2 elmas şirketi var. Gassan Diamonds, Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175 adresindeki büyük genel merkezinde 1 saatlik bir tura sahiptir. Coster Diamonds ayrıca Museumplein yakınlarındaki Paulus Potterstraat 2-6'daki ofisinde 35 dilde ücretsiz turlar sunuyor. Her iki tur da 0900-1700 arasında günlük olarak yapılmaktadır.


Kemancı Heykeli

Stopera, Amsterdam Belediye Binası ve Hollanda Ulusal Opera ve Balesi tarafından paylaşılan binadır. Binanın fuayesinde, mermer yer karolarını tam anlamıyla delen bir kemancının çığır açan bir heykelini bulacaksınız. Yerel olarak De Violist (Kemancı) olarak bilinen, anonim bir sanatçı tarafından yaratılmış ve (sözde) gizlice 1991'de bir yazıtla yerleştirilmiş. Amstel 3'te bulunan fuayeye erişin veya pencereden bakın.


 

Doğal Market

Pure Markt, Amsterdam'da düzenli bir Pazar pazarı etkinliğidir. Hevesli ve tutkulu tezgah sahipleri, hem Hollanda hem de etnik mutfağı tadabileceğiniz yüksek kaliteli zanaatkar yiyecek ve içecekleri sunar. Ayrıca tasarımcıdan vintagee gıda dışı ürünlere de göz atabilirsiniz. Giriş ücretsizdir ve yerler Amstelpark (ayın 2. Pazarı, Nisan-Ekim), Park Frankendael (her ayın son Pazar günü, Mart-Aralık) ve Amsterdamse Bos'taki ara sıra pazardır. 11.00-17.00 çalışır.


De Pinto'nun Evi

Bu, St.Petersburg'daki 17. yüzyıldan kalma bir binada bir kütüphane ve kültür merkezidir. Antoniesbreestraat 69, Amsterdam'ın kalbinde, Nieuwmarkt'tan çok uzakta değil. Güzel boyalı tavanlara sahip okuma odasına girmekte özgürsünüz. Bir kitap değişim tesisi ve genellikle küçük bir sergi de devam ediyor. Açık 13.30-17.30 (Pzt-Cum), 13.30-17.00 (Cts).



Müze Cenneti

NEMO Bilim Müzesi'nin yanında, 20. yüzyılın başlarından kalma yaklaşık 20 tekne demirlemiş bulacaksınız. Vereniging Museumhaven (Liman Müzesi Derneği) bu tarihi gemilerin restorasyonunu ve bakımını üstlenir. Her bir tekne hakkında ayrıntılı bilgi veren levhaları gezebilir ve inceleyebilirsiniz. Adres Oosterdok 12.



Willet Holthuysen Evi Bahçesinin Görünümü

Willet-Holthuysen, Amsterdam'da 17. yüzyıldan kalma, şimdi halka açık bir müze olan büyük bir kanal evi ve bahçesidir. Eve ve bahçeye girmek için Herengracht 605'teki müze girişinde giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. 18. yüzyıldan kalma bahçe Fransız klasik tarzında tasarlanmıştır ve Rembrandtplein yakınlarındaki Amstelstraat'taki çitlerden ücretsiz bir göz atabilirsiniz.



Eğlence Parkı

Funenpark, Amsterdam'ın doğu liman bölgesine yakın, araç trafiğine kapalı bir yerleşim bölgesidir. Çimler ve çılgın kaldırım taşlarıyla çevrili ilginç bir ortak parkta yer alan 16 bloktan oluşmaktadır. 21. yüzyıl şehir mimarisi ile ilgileniyorsanız, etrafınıza bir göz atmaya değer. Ayrıca yakındaki De Gooyer yel değirmeninin güzel manzaralarını da görebilirsiniz.


Haarlemmerpoort Şehir Kapısı

Haarlemmerport, 1840 yılında inşa edilen Amsterdam'ın eski bir şehir kapısıdır. Hollanda'daki ilk demiryolu olan Amsterdam-Haarlem tren hattının ucunda yer almaktadır. Neo-klasik yapı, popüler Haarlemerdijk caddesinin sonunda, Haarlemmerplein meydanının hemen ötesinde bulunabilir. Yıllar içinde aynı zamanda bir itfaiye istasyonu ve ardından bir polis karakolu oldu. Şimdi bazı konut daireleri var ve aynı zamanda bir konaklama alanı olarak da kullanılıyor.


Artis'teki Dinozor Heykellerine Göz Atın

Plantage Middenlaan'dan aşağı inerseniz, Artis Hayvanat Bahçesi'ndeki dinozor heykellerine (çitlerin üzerinden) bir göz atabilirsiniz. Stegosaurus ve Allosaurus, 1950'lerde Artis sürüngen evinin bekçisi Boudewijn Bollee tarafından yaratıldı. Sağınızda eski Akvaryum binasını da göreceksiniz.


Çiçek Pazarı

Amsterdam'ın dünyaca ünlü çiçek pazarı (bloemenmarkt), Muntplein ve Koningsplein arasındaki Singel kanalında bulunabilir. Tam turist modundaysanız, lale soğanları ve her türlü hediyelik eşya satan 15 yüzen tezgahın etrafında dolaşabilirsiniz. Gerçek çiçek satıcılarının çoğunun ayrıldığını unutmayın. Her gün 09.00-17.30 (Pts-Cts) ve 11.30-17.30 (Paz) açıktır.




Rembrandt Meydanı

Rembrandtplein, adını ressam Rembrandt van Rijn'den (1606-1669) alan Amsterdam'ın ana meydanlarından biridir. Rembrandt Meydanı'nda bir süre oturup dinlenebileceğiniz çok sayıda halka açık oturma alanı vardır. Rembrandt'ın 1852 tarihli büyük bir demir heykeli vardır. Reguliersgracht kanalı kısa bir yürüme mesafesindedir.


Wertheim Park'taki Auschwitz Anıtı

Şehrin Yahudi Plantage semtindeki Wertheim Park'ta, Hollandalı sanatçı Jan Wolkers (1925-2007) tarafından Auschwitz kurbanları için yapılmış küçük, sade bir anıt bulunuyor. Enstalasyon, Auschwitz külleri üzerinde 6 adet kırık cam ayna ve üzerinde Nooit Meer Auschwitz (Bir Daha Asla) yazan bir cam levhadan oluşuyor. Ocak ayının her Pazar günü, kampın kurtuluşunu kutlamak için sessiz bir geçit töreni düzenlenir. 



Cuyperspassage Ayak/Döngü Tüneli

Cuyperspassage, şehri IJ feribot limanına bağlayan Amsterdam Merkez İstasyonu'nun batı tarafında bulunan bir yaya ve bisiklet tünelidir. 2015 yılında açılan tünel 10m genişliğinde, 3m yüksekliğinde ve bisiklet şeridi ve yükseltilmiş patika yolu ile toplam 110 metre uzunluğundadır. Hollanda denizcilik sahnelerinin bulunduğu yaya tarafını süsleyen 80.000 camlı Delft Blue çinilerini görmek için gezmeye değer.



Sarphati Parkı

Sarphati Park, şehrin De Pijp semtinde, Albert Cuyp pazarına yakın olan küçük, samimi bir şehir parkıdır. Dinlenmek, piknik yapmak ve dünyanın geçtiğini izlemek için güzel bir mekandır. Ayrıca masa tenisi masaları (kendi sopalarınızı ve topunuzu getirin), egzersiz alanı, oyun alanı ve gölet sunmaktadır. Park, adını doktor ve hayırsever Samuel Sarphati'den (1813-1866) almıştır ve onun anısına bir anıt/çeşme bulunmaktadır. Park, Ceintuurbaan'ın dışında.


 

Organik Çiftçi Pazarı

Amsterdam'ın Jordaan semtindeki Noorderkerk kilisesinin pitoresk meydanı Noordermarkt'ta her Cumartesi 09.00-16.00 arasında bir çiftçi pazarı kurulur. Meyve ve sebzeler, et, peynir, balık, ekmek ve daha fazlası gibi çok çeşitli sürdürülebilir ve organik (biyo) ürünler satan gıda üreticileri ve uzmanları bulabilirsiniz. Dostça bir atmosfer var ve bazı ücretsiz atıştırmalıklar da alabilirsiniz.


Olimpiyat Stadı

Tarihi spor alanlarını ziyaret etmeyi seviyorsanız, Amsterdam'ın güneyindeki Olimpiyat Stadyumu görülmeye değer olabilir. Stadyum, Amsterdam-Okul mimarisi tarzında inşa edilmiş ve 1928 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Bitişikteki Maraton kulesi, Olimpiyat meşalesini aydınlatmak için kullanıldı. Stadyum halen atletizm salonu olarak kullanılmaktadır ve 2016 yılında Avrupa Atletizm Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaktadır. Stadyumun dışını keşfetmekte serbestsiniz ve bazı günler içini de gezebilirsiniz. Adres Olympisch Stadion 2'dir.


Framer Framed

Framer Framed kendisini çağdaş sanat, görsel kültür, eleştirel teori ve pratik için bir platform olarak adlandırıyor. Doğu Amsterdam'daki evinde, hem gelişmekte olan hem de yerleşik uluslararası küratörleri ve sanatçıları kullanarak düzenli sergiler sunar. Giriş ücretsizdir, ancak bağışlar kabul edilir. Açık 1200-1800 (Sal-Paz), adres Oranje-Vrijstaatkade 71.



Garland'ı Oosterpark'ta oynayın

Amsterdam'daki güzel Oosterpark'ta 2016 yılında yerleştirilmiş 88 metre uzunluğunda kıvrımlı bir oyun çelengi (speelslinger) vardır. Renkli rollercoaster tipi yürüyüş yolu, yer yer oldukça dik bir şekilde inip çıkıyor ve sonunda kapalı bir kaydırakla son buluyor. Bu 4-8 yaş arası çocuklar için harika bir eğlence ama aynı zamanda her yaştan insanlar da keyif alabilir!


 

Kondomeri

Condomerie Het Gulden Vlies (Altın Post), çoğu yalnızca dekoratif amaçlı prezervatif satışına adanmış ilginç bir dükkan. 1987'de dünyanın ilk özel prezervatif mağazası olarak açılan yer, Warmoesstraat 141'de Red-Light bölgesinin kenarında ve Dam Meydanı'ndan çok uzakta değil. 11.00-18.00 (Pzt-Cts) açın.
 


Hermitage müzesi

Hermitage müzesi, çeşitli sergilerini görmek için oldukça yüksek bir giriş ücreti alırken, huzurlu avluya girmekte özgürsünüz. 2009 yılında açılan, peyzaj mimarı Michael van Gessel tarafından tasarlandı ve 3 antik kestane ağacı ve 4 kanatlı ağaç içeriyor. Ayrıca ana fuayeden geçebilir ve arka bahçe alanında da dolaşabilirsiniz. Adres Amstel 51, açık 1000-1700 (Çar-Paz).


 

Zeedijk Tapınağı

Amsterdam'ın Merkez İstasyonu'na yakın Chinatown bölgesinde bir yürüyüşe çıkın. Zeedijk 106-118'de ziyaretçilere açık olan Fo Guand Shan He Hua (nilüfer çiçeği) Budist Tapınağı'nı bulacaksınız. Geleneksel Çin tarzında inşa edilmiş ve 2000 yılında açılmış, Avrupa'nın en büyük tapınağı olduğu düşünülmektedir. Tapınakları ve yapılan teklifleri görmek için merdivenlerden yukarı çıkabilirsiniz. Açık 1200-1700 (Sa-Cts), 1000-1700 (Paz).



De Pijp'te Çocuk Çiftliği

Kinderboerderij de Pijp, Amsterdam'ın De Pijp semtinde bulunan bir çocuk hayvanat bahçesidir. 1983'ten beri açıktır. Çok çeşitli hayvanlara (tavşanlar, kobaylar, keçiler, koyunlar, eşekler, midilliler, domuzlar ve kuşlar dahil) sahiptir ve kendi arı kovanları ile yapraklı bir bahçede kuruludur. Giriş ücretsiz olup 1100-1645 (Pzt-Cum) ve 1200-1645 (Cts-Paz) açıktır. Adres Lizzy Ansinghstraat 82.



Zuidas Botanik Bahçeleri

Parmakları yeşil olanlar için Zuidas Botanik Bahçesi (Botanische Tuin Zuidas), Amsterdam'ın Zuid bölgesinde küçük bir botanik bahçesidir. 1967 yılında kurulan 1 hektarlık bahçe, 6.000'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Buna önemli bir kaktüs koleksiyonu, 40 büyük ağaç, bir portakal bahçesi, bir Penjing ve bonsai bölümü ve çeşitli Avustralya çalıları dahildir. Bahçeler 09.00-17.00 (Pzt-Cum) açıktır ve giriş ücretsizdir. Adres Van der Boechorststraat 8'dir.



Tavan Arasında Ayin (Op Lehim Müzesi Gizli Kilisesi)

Ons' Lieve Heer Op Lehim (Tavan Arasındaki Rabbimiz), 3 bitişik evin tavan arasında bulunan benzersiz bir gizli 17. yüzyıl Katolik kilisesidir. Şimdi Op Lehim müzesinin en önemli noktası. Her ayın ilk Pazar günü (Temmuz-Eylül hariç) Hollanda'da düzenlenen kilise çatı katında ücretsiz bir ayin var. Kapılar 1030'da açılıyor ve kitle 1100'de başlıyor. Adres Oudezijds Voorburgwal 38.



Amsterdam Bina Gable Taşları

Amsterdam'da dolaşırken, çoğu binanın cephelerine oyulmuş dekoratif üçgen taşlar (gevelstenen) göreceksiniz. Amsterdam'da buna benzer 850 üçgen taş olduğu düşünülüyor. Jordaan semtinde pek çok şey görebilirsiniz. Begijnhof'ta bir dizi dini temalı taş var. Dam Meydanı'nda biri Sinterklaas (Aziz Nicholas) diğeri de 's-Hertogenbosch şehrini tasvir ediyor.


Dappermarkt

Dappermarkt, işçi sınıfı Amsterdam Oost (doğu Amsterdam) semtinde yaklaşık 250 tezgahı bulunan büyük bir sokak pazarıdır. Köklü Türk, Fas ve Surinam topluluklarından gelenler de dahil olmak üzere birçok çok kültürlü satıcıyla canlı bir atmosfere sahiptir. Mal fiyatları ucuz tarafta - bu yüzden bütçeniz varsa buraya gidin. Dapperstraat'ta, 1000-1700 (Pts-Cts). Ayrıca bkz. Albert Cuyp Market.



Westerkerk

Westerkerk, Amsterdam'daki Westermarkt meydanında büyük bir reform kilisesidir. 17. yüzyılda rönesans tarzında inşa edilmiş, muhteşem bir org ve 42 çan carillon'u barındırıyor. Ziyaretçiler kiliseye kabul edilir ve Nisan ve Ekim ayları arasında her Cuma günü ücretsiz öğle yemeği konserleri düzenlenir. Açık 11.00-15.00 (Pzt, Per-Cts).




Peek & Cloppenburg'dan Dam Meydanı Manzarası

Dam Meydanı'na iyi bir bakış açısı ister misiniz? Madame Tussauds'daki ünlü yuvarlak panoramik pencereyi görmüş olabilirsiniz. Peek & Cloppenburg giyim mağazasında hemen hemen aynı manzarayı en üst kattaki erkekler bölümünden ücretsiz olarak alabilirsiniz. Lütfen dikkat, bu resmi bir gözcü değil, lütfen topluca oraya gitmeyin! Baraj 20'de günlük 10.00-20.00 arası açık.



Anne Frank Duvar Resmi

NDSM-iskelesinde, şimdi STRAAT sokak sanatı müzesine ev sahipliği yapan Lasloods iskele binasındaki Anne Frank duvar resmini bulabilirsiniz. Duvar resmi 2016 yılında Brezilyalı sanatçı Eduardo Kobra tarafından işlendi ve aslen 240 m² idi ve görünüşe göre 450 aerosol kutusu ve tamamlanması için 35 litre boya gerekiyordu. Duvar boyutu o zamandan beri müze pencerelerine sığması için alt kısımda biraz küçültüldü. Kendim Olmama İzin Ver başlığı, herkesin kimliğine tam olarak saygı duymanın önemini vurguluyor, belki de günümüzün parçalanmış toplumunda her zaman olduğu gibi önemli bir tema.


Vondelbunker

Vondelbunker, çeşitli karşı kültür sanatları, müzik gösterileri ve etkinlikler sunan eski bir bomba sığınağı olan Amsterdam'da benzersiz bir mekandır. Gönüllüler tarafından işletilen Vondelbunker'a giriş ücretsizdir, ancak ön kapıyı bulmakta zorlanabilirsiniz. KontraPong, genellikle Perşembe akşamları dışarıda düzenli olarak bir masa tenisi etkinliği düzenlenir. Parkın batı girişinin yakınındaki Vondelbrug köprüsünün altındaki Vondelpark 8a'da gizlenmiştir.



Amsterdam Pisuvarları (Ücretsiz!)

Girişte de belirttiğimiz gibi Amsterdam'da birçok kafe ve bar tuvalet (wc) kullanımı için sizden 1 euro'ya kadar ücret alıyor. Ayrıca Amsterdam Merkez istasyonunda ve HEMA gibi Hollanda mağazalarında ödeme yapacaksınız. Peki meşhur kuruşunuzu ücretsiz olarak nerede harcayabilirsiniz? Merkezde, uluslararası mülkiyete sahip De Bijenkorf mağazasında ücretsiz tuvaletler mevcuttur. Ayrıca şehirdeki daha büyük otellere de uğrayabilirsiniz.

Sokakta yetersiz kalan beyler için yaklaşık 35 pisuar var. Çoğu yeşil metal yapılardır ancak Oudezijds Voorburgwal 195-197'deki tuğla ve taş yapı aslında halka açık bir anıttır. Şehir (çok) yavaş yavaş kadınlar için de birkaç geri çekilebilir tuvalet sunuyor.



Cuma Gecesi Koşusu

Eğer koşu yapmayı seviyorsanız ve diğer koşucularla takılmak istiyorsanız, o zaman aylık 1 saatlik Cuma Gecesi Koşusu'na göz atın. Her ayın 2. Cuma günü düzenlenen buluşma noktası 1930'da Amsterdam Olimpiyat Stadı'ndaki Phanos Clubhouse'dur. Lütfen etkinliğin devam edip etmeyeceğini önceden kontrol edin.



Museumplein ve Üçgen Eğim

Museumplein, Amsterdam'ın en önemli müzelerinden bazıları olan Rijksmuseum, Van Gogh Müzesi, Stedelijk ve MOCO Müzesi ile çevrili büyük bir çim meydandır. Bir yaz gününde piknik yapmak veya güneşte tembellik etmek için iyi bir yerdir. Van Baerlestraat yolunun bir tarafında meydanı ve Concertgebouw'u yüksekten görmek için üçgen eğime tırmanın.


Amsterdam Mimarlık Okulu Toplu Konut

Amsterdam'ın kuzeybatısındaki Spaarndammerplantsoen semtinde, sosyalist bir konut derneği tarafından yaptırılan anıtsal bir toplu konut bloğu olan Het Schip (Gemi) bulunabilir. 1921'de tamamlanan kompleks, Michel de Klerk (1884-1923) tarafından tasarlandı ve Amsterdam Mimarlık Okulu'ndan ünlü bir örnek. Bir tur atmak ve Het Schip Müzesi'ni (ücretli giriş) ziyaret etmek daha fazla ışık tutacak olsa da, bölgeyi dolaşmakta özgürsünüz (halen burada yaşıyorlar).


SPUI25 Ücretsiz Dersler

SPUI25, Amsterdam Üniversitesi tarafından yürütülen, akademisyenlerin, yazarların, gazetecilerin, eleştirmenlerin ve yaratıcıların düzenli sunum ve tartışmalara katıldığı bir akademik-kültürel forumdur. Ücretsiz bir etkinliğe katılmak için kayıt olabilirsiniz, yer Amsterdam'ın merkezinde Spui 25-27'dir.



ABC Kitabevi

American Book Center (ABC), Spui meydanında büyük bir bağımsız kitapçıdır. 3 seviyeye yayılmış, çok çeşitli Amerikan ve İngiliz oyunları sunar. Rahat oturma yeri olmamasına rağmen kitap kurtları için harika bir yerdir ve düzenli etkinlikler düzenler. Adres: Spui 12, her gün açık: 1100-1800 (Paz-Çar), 1100-1900 (Per-Cts).


Amsterdam Hofjes (Gizli Bahçe Avluları)

Hofjes, bir iç avluyu çevreleyen apartmanlardan oluşan imarethanelerdir. 17. yüzyılda varlıklı hayırseverler tarafından inşa edilmişler, yoksul dullar ve bekar kadınlar için konut teklif ettiler. En iyi bilineni Begijnhof'tur, ancak Amsterdam'da çoğu tarihi Jordaan bölgesinde bulunan yaklaşık 30 hofje vardır. Güzel bir örnek, Karthuizerstraat 89'daki Karthuizer Hofje'dir. Çevrenin sessizliğine saygı göstermeniz gerekse de genel olarak avluya girip etrafa bakmakta özgürsünüz.


 

Waterlooplein Bit Pazarı

Waterlooplein meydanı, bir sürü ilginç eşya bulabileceğiniz büyük bir bit pazarına ev sahipliği yapıyor. Tasarımcı çantalar ve tişörtler, ikinci el giysiler, kitaplar, müzik, sanat ve el sanatlarından. Askeri miğferler, rozetler ve üniformalar gibi daha eklektik şeylere… ve bir sürü eski ıvır zıvıra! Açık 09.30-18.00 (Pzt-Cts).


IJjburg Plajı

Hava sıcaksa ve plaj atmosferini seviyorsanız 26 numaralı tramvaya atlayın ve yapay Ijburg adasına gidin. Son tramvay durağından Pampuslaan'dan IJburg plajına kısa bir yürüyüş mesafesindedir. Bölge yenilendiği için şu anda geçici bir plaj var.


Albert Heijn Süpermarket – Bedava Kahve

Albert Heijn, Hollanda'daki ana süpermarket zinciridir ve Amsterdam'da düzinelerce mağazası vardır. Bazı büyük mağazalarında müşterilerine ücretsiz filtre kahve ve çay ikram ediyor. 2020 sonrası dönemde bunlar ortadan kalkmış gibi görünse de, eskiden bedava peynir ve soğuk kıyılmış nibbles de vardı.



Rijksmuseum Schiphol

Amsterdam Schiphol havaalanında sergilenen 10 Hollandalı şaheser tablo var. Sergi, Holland Bulvarı üzerinde 2 ve 3 numaralı Salonlar arasında yer almaktadır. Bu, Schengen dışı bölgedeki güvenlikten geçmiştir ve giden ve transfer yolcuları için ücretsiz olarak erişilebilir.



Oosterkerk Ücretsiz Konserleri

Amsterdam'ın doğusundaki Kleine Wittenburgerstraat 1'deki 17. yüzyıldan kalma Oosterkerk eski kilise binası, her ay 2-3 klasik konser veriyor. Bağışlar kabul edilse de giriş ücretsizdir.


Johan Cruijff ArenA Stadyumu

Sporseverler, Hollanda'nın en başarılı futbol takımı olan AFC Ajax'ın evini ziyaret etmek için Bijlmer-Arena'ya seyahat edebilirler. Johan Cruijff ArenA stadyumu (eski adıyla Amsterdam ArenA) 1996 yılında inşa edildi ve 52.000 koltuk kapasitesine sahip. İçeride rehberli bir tur için ödeme yapmanız gerekse de çevrede özgürce dolaşabilirsiniz. Sezon boyunca bazen yakındaki De Toekomst kompleksinde açık bir Ajax antrenman seansı izleyebilirsiniz. Eğitim 10.30'da başlar ve 90 dakika sürer, ancak bazı çalışmaların halka kapalı olduğunu unutmayın.



Flevopark ve Grafiti Köprüsü

Flevopark, Amsterdam'ın doğu ucundaki halka açık büyük bir parktır. Büyük bir Yahudi mezarlığı, açık yüzme, kuş habitat bölgeleri olan bir göl, bir cin içki fabrikası ve tenis kortları içerir. Sokak sanatı hayranları için, son teknoloji grafiti bulabileceğiniz Zuiderzeeweg köprüsüne gidin.



Amsterdam Ormanı

Amsterdamse Bos (Amsterdam Ormanı), Amsterdam'ın güneyinde, Amstelveen'de yaklaşık 1.000 hektarlık bir alanı kaplayan çok büyük bir parktır. Büyüklüğünü bağlama koymak gerekirse, bu 21 Vondelpark veya New York Central Park'ın 3 katı büyüklüğünde! Boswinkel'de ücretsiz bir ziyaretçi merkezi ve ayrıca organik bir keçi çiftliği bir kürek gölü ve sunulan diğer birçok aktiviteye sahiptir.


Yeşil Cin Evi

Kendinizi Amstel nehri yakınlarındaki De Pijp semtinde Ceintuurbaan'da yürürken bulursanız, bir topla oynayan 2 gizemli yeşil goblin görebilirsiniz. Bunlar evin çatısında 251-255 numarada oturuyorlar. Neo-gotik tarzdaki bina, Hollandalı mimar A.C. Boerma tarafından tasarlandı ve 1884'te inşa edildi. Yerel olarak Huis met de Kabouters olarak bilinir.


Beursplein'de Hüküm Veren Boğa

Charge Bull, Arturo Di Modica tarafından Amsterdam'ın Beursplein meydanında bulunan 2,5 tonluk bronz bir heykel. 2012 yılında yerleştirilmiş ve aynı sanatçının New York'un finans bölgesindeki bir çalışmasına benziyor. Beursplein 5, uluslararası değişim ittifakı Euronext'in evidir. Bina (1913'ten) önce borsanın, ardından Amsterdam opsiyon borsasının açık haykırış katıydı.



Cuma Gecesi Pateni

Tekerlekli paten yapmaktan hoşlanıyorsanız, her Cuma gecesi 20.30'da, hava müsait olursa, Vondelpark Pavillion'dan kalkan 20 km'lik ücretsiz bir grup pateni vardır. Makul derecede yetenekli bir patenci olmalısınız ve organizatörler kask, bilek, dirsek ve diz koruması kullanmanızı tavsiye ediyor, bu yüzden dikkatli olun! 2000 civarında toplanma noktasına gelin. Lütfen etkinliğin devam ettiğini önceden kontrol edin.


Leidseplein Kertenkeleleri

Kleine-Gartmanplantsoen'deki (Leidseplein'in hemen dışında) Şehir Tiyatrosu Sinema kompleksinin önünde, gerçek boyutlu 40 bronz kertenkele ve iguana heykeli bulunabilir. Kertenkeleler 1994'ten beri burada duvarlarda ve çimenlerde uzanıyor ve yerel sanatçı Hans van Houwelingen tarafından tasarlandı.


Sloterpark ve Sloterplas

Sloterpark, şehrin Nieuw-West bölgesinde yer alan Amsterdam'ın en büyük halka açık parklarından biridir. Büyük bir göl, yüzme havuzu, hayvan sevişme hayvanat bahçesi ve frizbi golf sahası ile yapılacak çok şey var. Rahatlamak ve yoğun şehir merkezinden kaçmak için harika bir yerdir. Sloterplas gölü aslında Vondelpark'tan daha büyük ve çevresinde 6 km'lik bir yürüyüş parkuru var.



Zeeburg Adası'ndaki Paten Parkı

Urban Sport Zone'daki Skatepark Zeeburgereiland, Hollanda'daki en büyük paten parkıdır. Park 2020'de açıldı ve neredeyse 4.000m²'dir ve her seviye için dinamik koşular sunar. Bazı korkak döşeme dekorlarına sahip bir dizi kase, havuz, roll-in, rampa, çıkıntı vb. Zeeburger Adası'nda şehir merkezinin yaklaşık 5 km doğusunda yer almaktadır. 26 numaralı tramvayı kullanarak Zuiderzeeweg'e gidin ve adres Eef Kamerbeekstraat 43'tür.



Piton Köprüsü

Python Köprüsü (Pythonbrug), Amsterdam'ın Doğu liman bölgesinde, Borneo Adası ile Sporenburg yarımadalarını birbirine bağlayan çarpıcı, dalgalı kırmızı bir yaya köprüsüdür. Aynı zamanda yakındaki kardeş Low Bridge'i (Lage brug) yapan West8 mimarlık grubu tarafından tasarlandı. Her iki köprü de 90 metrenin biraz üzerinde. Bölge merkezden yaklaşık 4 km uzaklıktadır - Rietlandpark'a gitmek için 26 numaralı tramvaya binin ve birkaç yüz metre yürüyün.



Amstel Park'ta Labirent

Amstel Park, şehrin güneyinde, 1972 Floriade sergisi için kurulmuş olan Amsterdam RAI istasyonundan çok uzakta olmayan büyük bir halka açık parktır. toplam 330m çit uzunluğu. Ayrıca büyük bir çocuk oyun alanı, sevişme hayvanat bahçesi, güzel peyzajlı bahçeler, Orangery ve bir mini tren (ücretli) dahil olmak üzere bir dizi turistik yer ve aktivite sunmaktadır.



Amstel İstasyonunda Art Deco Duvar Resimleri

Amstel istasyonu, o zamanlar yeni Amsterdam-Utrecht demiryolu hattı için 1939'da açıldı. Ana salonda görsel sanatçı Peter Alma (1886-1969) tarafından tasarlanan ulaşım temalı 2 duvar resmi bulunmaktadır. Duvar resimleri 9 m yüksekliğinde ve 20 m genişliğindedir ve görkemli bir şekilde “Demiryolu sisteminin küresel önemi ve teknik ilerlemesi” başlığını taşımaktadır. Doğu duvar resmi, Watt ve Stephenson gibi öncüler de dahil olmak üzere buhar motorunun gelişimini göstermektedir. Batı duvar resmi daha modern lokomotiflere ve dünya sahnelerine sahiptir. İstasyon salonunun ve duvar resimlerinin yenilenmesi yakın zamanda tamamlanmıştır.



“Ücretsiz” Yürüyüş Turları

Amsterdam kompakttır ve şehri yürüyerek kolayca dolaşabilir ve başlıca turistik yerleri görebilirsiniz. Dam Meydanı'ndan düzenli olarak kalkan “ücretsiz yürüyüş turları” sunan bir dizi kıyafet (Sandeman's New Amsterdam Tours, 360 Amsterdam, Strawberry Tours gibi) vardır. Bu turlara katılıp katılmamak size kalmış - bir bahşiş bırakmanız ve ayrıca 1,50 € şehir vergisi ödemeniz gerektiğini unutmayın.



Conservatorium van Amsterdam Konserleri

Conservatorium van Amsterdam (University of the Arts), Amsterdam Kütüphanesi'nin bitişiğindeki Oosterdokskade 151'deki modern fakülte binasındaki 4 salonundan birinde genellikle ücretsiz konserler (çoğunlukla klasik veya caz) düzenler.




Oudemanhuispoort

Oudemanhuispoort, Oudezijds Achterburgwal ve Kloveniersburgwal kanallarını birbirine bağlayan üstü kapalı bir geçittir. Atmosferik geçit, kitap ve baskı satan ikinci el kitap tezgahlarına ev sahipliği yapar ve güzel bir gizli avluya çıkar. Ana avlu binası zengin ve çeşitli bir tarihe sahiptir - hastane, yaşlılar evi, sanat akademisi ve müze olarak kullanılmıştır. Bugün, Amsterdam Üniversitesi Beşeri Bilimler fakültesinin bir parçasıdır. 2022'de binayı yenilemek için planlar var. 0900-17.00 (Pzt-Cts) açık.



Krijtburg Kilisesi

Krijtburg Kilisesi (St Francis Xavier), Amsterdam'ın merkezindeki Singel kanalında bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Neo-Gotik bina 1881 ve 1883 yılları arasında inşa edilmiştir ve lüks bir iç mekana sahiptir. Ziyaret saatleri Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri 1300-1700 ile sınırlıdır. Ücretsiz bir broşür size kilisede kendi kendinize rehberli bir tur atmanızı sağlar.




Amsterdam Schiphol Panorama Terası

Amsterdam Schiphol havalimanı, havalimanı apronlarının ve pistlerinin bazı mükemmel manzaralarını sunan geniş bir panorama terasına sahiptir. Sergide eski bir Fokker 100 KLM uçağı da var. Kalkış 1'de (masa sırası 1) merdivenlerden veya yürüyen merdivenlerden erişilebilen kamu tarafının 3. katında yer almaktadır. Ücretsiz giriş, her gün 09.00-17.00 arası açık.



Geitenboerderij De Ridammerhoeve (Keçi Çiftliği)

Ridammerhoeve, Amsterdamse Bos'ta bulunan ve ziyaretçileri ağırlayan organik bir keçi çiftliğidir. Çocukların eğlenmesi için harika bir yerdir. Giriş ücretsiz olup keçi, kuzu, tavuk, domuz, inek ve atların yanı sıra çeşitli tarım faaliyetlerini de görebilirsiniz. Tesis bünyesinde oyun alanı, organik kafe ve çiftlik mağazası bulunmaktadır. Adres Nieuwe Meerlaan 4.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri