2037 Yılına kadarki en büyük dolunay 30 Ağustos günü gerçekleşecek!

31 Ağustos şafak vakti, uzun yılların en büyük Süper Mavi Ay'ı gerçekleşecek. Ay her zamankinden daha büyük ve daha parlak olacak.

Hesaplamalara göre benzer bir olay 2037 gibi erken bir tarihte tekrar yaşanacak. Ülkemizde Zafer Bayramı olarak kutlayacağımız gün olan 30 Ağustos, bu yıl da önemli bir doğa olayına ev sahipliği yapacak. Gökyüzüne bakan insanlar Ay'ı her zamankinden daha yakın ve daha büyük görecekler.

Ayrıca Ay dolunay şekline sahip olacak. Bunun normal olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Benzer bir doğa olayı 2037 yılında da yaşanacak. Emekli NASA astrofizikçisi Fred Espenak, 2100 yılı boyunca gerçekleşecek tüm "Süper Ay" olaylarının takvimini oluşturdu. Bunlardan ilki, 2100 yılında, 30 Ağustos akşamı gözlemlenecek.

Ay, Dünya'ya her zamankinden daha yakın olacak. Dolunayın gelişi doğal uydumuzu her zamankinden daha parlak hale getirecek. Bu özellikleri sayesinde "Mavi Süper Ay" olarak adlandırılan doğa olgusu, uzay severlere eşsiz bir deneyim sunacak.

2037 yılına kadar böyle bir olay yaşanmayacak

Bunu özleyen okuyucularımız var; 1 Ağustos 2023'te süper ay olayı gerçekleşti ve sosyal ağlarda benzeri görülmemiş paylaşımlar yapıldı. 30 Ağustos'ta gerçekleşecek olan Süper Mavi Ay, 1 Ağustos'taki olaydan çok daha etkileyici olacak. Fred Espenak'ın hesaplamalarına göre Dünya ile Ay arasındaki mesafe yaklaşık 357 bin 344 km olacak. Gökyüzüne bakanlar Ay'ı %16 daha parlak ve %7 daha büyük görecekler. NASA'ya göre 2037'den önce böyle bir olay bir daha yaşanmayacak. O an; Ay'ın "Süper Mavi Ay" dediğimiz için mavi olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ağustos ayında ikinci bir Dolunay olacağından buna Süper Mavi Ay adını vereceğiz. NASA hesaplamalarına göre 31 Ağustos saat 04.36 civarında Ay'ın parlaklığı ve yoğunluğu zirveye çıkacak. NASA, uzay gözlemcilerinin aynı gün Satürn ve Ay'ı birlikte görebileceklerini söylüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İstanbul'da gezilecek en güzel mekanlar
İnşatta ölü bulunan çocuğun ölümünde 3 gözaltı kararı: Yeni detaylar ortaya çıktı
Elon Musk, Tesla yatırımcılarına sadece bir tweet için 40 milyon dolar ödeyecek

Yaşam Haberleri