TRT dizisi Koyu Beyaz'da Türkçe skandalı! "Kendi dilinle" yaz dedi, Arapça'yı övdü

Baş rollerinde Nisa Bölükbaşı, Cemal Şahin, Atabiq Mohsin ve Ebru Akel'in oynadığı Koyu Beyaz dizisinde Türkçe skandalı yaşandı. Bir üniversite öğretmeninin öğrencisinden adını yazması üzerine yaşananlar tepkilerin odağı haline geldi.

TRT'nin internetteki yayın platformu Tabii'de kısa bir süre önce Koyu Beyaz isimli dizisi yayınlandı. Birçok önemli oyuncunun rol aldığı proje, Almanya'nın Thorvingen kentinde üniversite eğitimi almaya giden bir öğrencinin başından geçenleri anlatıyor. Dizideki bir sahne ise büyük tepki gördü. Üniversitedeki Türkçe skandalı üzerine çok sayıda kişi TRT'den açıklama beklediğini dile getirdi.

"Adını yaz" dedi, Türkçe'yi kabul etmedi

Dizide sınıfa yeni gelen Alper, arkadaşı ile birlikte sırada otururken öğretmeni, kendisini tanıtmasını istedi ve adını yazması için tahtaya çağırdı. Alper de bunun üzerine önce kendisini sınıf arkadaşlarına tanıtıp ardından da tahtaya geldi ve ismini yazdı. Ancak öğretmen bunu kabul etmeyerek; "Kendi dilinle yaz" çıkışında bulundu. Alper de "Hocam ben 6 yaşından bu yana Türkçe yazıyorum ve böyle kullanıyorum" dedi. Öğretmen Alper'in yerine başka bir öğrenciyi çağırdı. Yabancı uyruklu öğrenci ise adını Arapça harflerle yazdı. Sonrasında sınıftan alkış aldı.



Türkçe'yi geçtiler ama çok çalışmaları gerek

Bu olayın ardından Alper ve arkadaşının yanına gelen öğretmen; "Türkçe sınavından geçtikleri için sizin gibi hazırlık okumadılar" dedi ve çok çalışmaları yönünde uyarıda bulundu.

Sosyal medyada tepki yağdı

Bu sahne sonrasında çok sayıda sosyal medya kullanıcısı dizi hakkında tepki içeren mesajlar gönderdi. Türkçe'nin itibarsızlaştırılmasından Arapça'nın empoze edilmesine kadar pek çok ileti yazıldı. TRT'den de açıklama beklendiği ifade edildi.

ALPER İSMİ NE DEMEK, HANGİ ANLAMA GELİR?

TDK’da yer alan bilgiler eşliğinde, Alper ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir;

  • Yiğit, kahraman erkek.
  • Atasından aldığı nuru taşıyan.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Televizyon Haberleri