Türkiye’nin deha mühendisi! Mahmut Akşit kimdir?

TUSAŞ Motor Sanayi Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, dev bir teknoloji holdingi olan General Electric’te CEO olma teklifini reddedip ülkesine dönerek milli motor projeleri geliştiren başarılı bir mühendis. İşte Akşit ve projeleri hakkında detaylar...

Prof. Dr. Mahmut Akşit, Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmalarını sürdürdüğü dev teknoloji holdingi General Electric’ten CEO olma teklifi almasına rağmen çalışmalarına ülkesinde devam etmeyi seçmesiyle tanınan Türk mühendis ve akademisyendir.

2013 yılından beri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) isimli teknoloji merkezinin alt kolu olan TUSAŞ Motor Sanayi’nin(TEI) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerini yürüten Akşit, bu süreçte gözle görülür başarılara imza attı.

TEI, Akşit döneminde 12 milli, 1 yerli motor geliştirdi. Geliştirilen motorların 7’si ile uçuş gerçekleştirilirken 6’sının seri üretimine başlandı.

Mahmut Akşit’in kariyeri

1967 yılında, Denizli’de dünyaya gelen Mahmut Faruk Akşit ilk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Akşit lisans eğitimini ise 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı.

Akşit, akademik çalışmalarını Amerika'nın New York eyaletinde bulunan Rensselaer Polytechnic Institute'de sürdürdü. Aynı zamanda Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans yapan Akşit; 1998 yılında Doktor, 2004 yılında Doçent ve 2015 yılında da Profesör unvanını aldı.

Çalışmalarını ABD'de sürdürdüğü sıralarda General Electric Corporate Ar-Ge Merkezi'nde 10 yıl boyunca Consultant Research Engineer, Senior Researcher, Static Seals Manager ve son olarak da Advanced Seals Research Team Leader görevlerini üstlendi. Burada CEO olma teklifi almasına rağmen Akşit, Türkiye’ye dönüp tecrübelerini ülkesinin yararına kullanmaya karar verdi.

2001 yılında Türkiye'ye dönen Mahmut Faruk Aktiş, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yaptı. 2003 yılında Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde görevlerine devam etti. Akşit 2013 yılının Aralık ayında TEİ - TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. Genel Müdürü olarak atandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Uzay istasyonundaki astronot güneşin doğduğu anları paylaştı!
QR kodlar üzerinden yapılan siber saldırılara dikkat!
Uzayda mahsur kalan astronotların kaderi belirsiz

Teknoloji Haberleri