Avrupa Büyükler Bocce Şampiyonası’nda iki ay yıldızlı bayrak dalgalandı

İtalya’daki Avrupa Büyükler Bocce (Raffa) Şampiyonası’nda madalya kazanan Türkiye ve KKTC Kasım ayında Antalya’da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı.

Türkiye’nin bir altın, bir bronz madalya kazandığı İtalya’daki Avrupa Büyükler Bocce (Raffa) Şampiyonası’nda, KKTC de 2007’den bu yana ilk kez kendi bayrağı ve adıyla yarışarak, tarihinde ilk defa bu dalda Avrupa’da bir madalya kazandı. Her iki ülke de Kasım ayında Antalya’da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti.

İtalya’nın Terni kentinde düzenlenen Avrupa Büyükler Bocce (Raffa) Şampiyonası’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) spor tarihinde önemli bir kilometre taşına daha ulaştı. Uzun yıllardır Avrupa Şampiyonaları’na katılma konusunda sıkıntılar yaşayan KKTC, Dünya Bocce Konfederasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen’in gayretleriyle kendi ismi ve bayrağıyla tekrar Avrupa sahnesinde yer aldı. 17-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Şampiyona’nın katıldıkları üç kategorisinin ikisinde Dünya Şampiyonası’na katılma hakkını elde eden bir de madalya kazanan KKTC, ülke adını
Avrupa’da duyurmanın mutluluğunu yaşadı.

TÜRKİYE; ALTIN VE BRONZ, KKTC; BRONZ MADALYA KAZANDI

Diğer yandan Türkiye’nin Bocce milli sporcularından Nurda Gül Şen, ‘Altın Nokta’ kategorisinde ‘Avrupa Şampiyonu’ olurken, zorlu rakipleriyle karşılaşan milli sporcumuz Hüseyin Önder ise Tek Erkekler kategorisinde ‘Bronz Madalya’ kazanarak ülkemiz hanesine ‘Avrupa Üçüncülüğü’nü yazdırdı. Raffa disiplinindeki Avrupa Büyükler Bocce Şampiyonası’ndaki Avrupa yolcuğunu altın madalya ile taçlandıran Türkiye bu sonuçlarla Dünya Şampiyonası’na da katılma hakkı elde etti. Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise kendi ismi ve bayrağıyla yarışarak çıktığı kürsüde sporcusu Serpil Kızıldere ile Bronz Madalya’ kazandı. Bocce sporundan ilk madalyasını kazanan KKTC, Karışık Çiftler kategorisinde de Gülden Mercan Gökalp& Halit Çağman ikilisi ile Avrupa beşincisi olarak Dünya Şampiyonası’na kota kazandı.

15 FARKLI ÜLKEDEN 100’DEN FAZLA KATILIMCI

Raffa disiplinindeki Avrupa Büyükler Bocce Şampiyonası İtalya’nın Terni şehrinde 15 farklı ülkeden sporcunun katılımıyla gerçekleşirken, yarışmalar Terni'de Prampolini-Ternana Bowling Kulübü ve Boccaporco Spor Kulübü’nün iki şehir tesisinde düzenlendi. Türkiye, Kuzey Kıbrıs, İtalya, Fransa, Hırvatistan, San Marino, Avusturya, Macaristan, İsviçre, Malta, Almanya, Slovenya, Polonya, Slovakya ve Estonya’dan 100'den fazla katılımcı, raffa disiplininde beş şampiyonluk için yarıştı. Avrupa Raffa Konfederasyonu (CER), Uluslararası Bowling Konfederasyonu (CBI) tarafından düzenlenen ve FIB ile işbirliği içinde yürütülen Şampiyona, Erkekler Bireysel, Kadınlar Bireysel, Karma Çift, Erkekler Hassas Atış ve Kadınlar Hassas Atış kategorilerinde gerçekleştirildi. Müsabakalar hotbird uydusundan yayın yapan Rai Sport kanalından canlı olarak yayınlandı.

Modern bowlingin atası olarak kabul edilen kendine has özellikleri ve kuralları olan antik Bocce sporu, ülkemizde 1990’lı yıllardan itibaren yapılırken, bu alandaki ilk madalyamızı 2008 yılında Deniz Demir isimli sporcumuz almıştı. Daha sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan şampiyonalarda Türk sporcular altın madalya başta olmak üzere ülkemize birçok madalya kazandırmışlardı.

KKTC Bocce Federasyonu Başkanı Hasan Senin yaptığı özel açıklamada şu
değerlendirmede bulundu:

“İtalya'da yapılan Avrupa Büyükler Bocce Şampiyonası’nda kendi ismimiz ve bayrağımızla yarışarak kürsüye çıkmayı başardık. Böylece KKTC spor tarihinde önemli bir kilometre taşına daha ulaşıldı. 2000 - 2007 tarihlerinde kadar şampiyonalara KKTC olarak katılım gösteriyorduk. Ancak 2007’de yapılan itiraz sonrası Türkiye’nin 2. takımı olarak Türk bayrağı ile katıldık. 2024'te ise ilk kez bir şampiyonaya Nord Cyprus / Kuzey Kıbrıs ve KKTC bayrağı ile katıldık. Avrupa'da kendi bayrağımızla ve kendi ismimizle yarışmak KKTC spor tarihinde bir devrimdir. Maçlar İtalyan kanallarından canlı yayınlandı ve Kuzey Kıbrıs / North Cyprus adı herkes tarafından görüldü. İlk kez kürsüye çıkmamız ve KKTC bayrağını açmamız bizler için anlatılması zor müthiş büyük bir gurur. Böylesi büyük şampiyonalar bir yerde küresel nitelikteki olaylara açılan kapıyı temsil eder. Üst düzey bir etkinliğe, bir vitrine ve uluslararası bir sahneye ev sahipliği yapan İtalya da KKTC’nin
Avrupa’ya ve dünyaya yeniden açılmasına vesile olan bir kapı oldu.

”İLK AVRUPA ŞAMPİYONASI MADALYASINI ALDI, DÜNYA ŞAMPİYONASINA KATILMAYA
HAK KAZANDI"

“Katıldığımız 3 kategorinin 2’sinde Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde edip bir de
madalya kazanmamız hem bizlerde hem de ülkemizde büyük mutluluk oluşturdu. Çünkü
bu şampiyonada ilk 5'e girenler kasım ayında Antalya'da yapılacak şampiyonada kota
aldı. Biz tek bayanlar ve karışık çiftlerde kota aldık ve dünya şampiyonasına katılmaya
hak kazandık. 20 yılda tamamen amatör ruhla, tırnaklarımızla kazıyarak bir yerlere
getirdiğimiz bu sporda sporcumuz Serpil Kızıldere Bireysel Kadınlar’da ülkemize bu dalda
ilk Avrupa Şampiyonası madalyası getirmeyi başardı. Avrupa'da canlı yayınlanan bu
karşılaşmalarda bir taraftan ülke tanıtımına katkı koyarken, bir taraftan da ülkemizi ve
bayrağımızı başarı ile temsil etmenin gururunu yaşadık. Bu şampiyonaya kendi ülke
ismimiz ve bayrağımızla katılımımızı sağlayan Türkiye Bocce Federasyon Başkanı ve aynı
zamanda Dünya Bocce Konfederasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e ülkemiz adına
çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca KKTC Spor Dairesi’ne de desteklerinden dolayı teşekkür
ediyoruz. En büyük teşekkürlerden biri de bizi gururlandıran sporcularımıza ve bize
inanan ülkemiz vatandaşlarına. Bu ilk tecrübeydi, bundan sonraki müsabakalarda daha
çok madalya kazanarak ülkemize armağan edeceğiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Uzman çavuş dehşet saçtı! Öğretmen eşini öldürdü, 3 kişiyi yaraladı: Polis bacağından vurdu ama...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye mesajı: 'İlişkilerin kurulmaması için hiçbir sebep yok'
Son Dakika Haberi.. Elektrik fiyatına yüzde 38 zam!

Spor Haberleri