Oy pusulalarına birden fazla mühür vurulursa geçersiz sayılır mı ?

Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve 28. milletvekili seçimi için oy kullanacak. Seçmenler, Yüksek Seçim Komisyonu'nun (YSK) belirlediği esaslar çerçevesinde belirli oy kullanma kurallarına tabi olacak.

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Vatandaşlar seçim öncesi oyların hangi durumlarda geçersiz olduğunu merak ediyor. Yüksek Seçim Komisyonu (YSK), 14 Mayıs seçimlerinde hangi durumlarda oyların geçersiz sayılacağı konusunda seçmenleri uyardı. Oylama 14 Mayıs'ta saat 08:00'de başlıyor. ve saat 17:00'de sona ermekte. Seçimlerde seçmenin iki oy hakkı vardır. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için oy pusulaları tek zarfa konur. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni bilet isteyen seçmene yeni bilet verilmez. O gün seçmenlere sunulan oy pusulalarının büyüklüğü, her ilde seçime katılan parti sayısına bağlıdır. Bu nedenle her il için oy pusulaları, il seçimine katılan parti ve adaya göre basıldı.

Geçersiz Oy Sayılacak Durumlar

  1. “Evet”, “tercih” mührü basılmazsa oyunuz geçersiz sayılır.
  2. Birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy verilirse oyunuz geçersiz sayılır.
  3. Oy pusulası bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılır veya koparılırsa oyunuz geçersiz sayılır.
  4. Oy pusulası üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılırsa oyunuz geçersiz sayılır.
  5. Oy pusulası belirgin bir şekilde özel olarak karalanır, çizilir veya işaretlenirse oyunuz geçersiz sayılır.
  6. Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkarsa kullanılan oy geçersiz olarak kaydedilecek.

Hangi Oylar Geçersiz Sayılacak ?

Cumhurbaşkanı ve 28.Dönem Milletvekili seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) videolu geçersiz oy bilgilendirmesinde bulundu.

"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Seçim 2023 Haberleri