İttifak yapan partiler oy pusulasında nasıl yer alacak?

Türkiye, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Müge Yücetürk - Siyasi partilerin seçim ittifakına olanak sağlayan düzenlemenin ardından bazı partiler önceki seçimlerde olduğu gibi seçimlere ittifak halinde hazırlanıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Refah Partisi'nin "Cumhur İttifakı" adıyla katılımına ilişkin protokol TBMM'ye sunuldu. YSK 24 Mart. Birliğe bağlı 4 siyasi parti kendi logoları ile seçimlere katılıyor. Ancak Halk Birliği'ni destekleyen HÜDA PAR, AKP listelerinden seçime gireceğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Parti) ile Demokrat Parti'nin "Halk Birliği"ni oluşturduğu seçim ittifakının protokolü açıklandı. 24 Mart'ta Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP), "Emek ve Özgürlükler Birliği" adı altında birleşme kararını içeren bir protokolü YSK'ya sundu. "Çalışma ve Özgürlük Sendikası" üyesi olan ve Anayasa Mahkemesi'ndeki davası devam eden HDP, sol Yeşiller'in listelerinden seçime gireceğini açıkladı.

İttifak Yapan Partiler, oy pusulasında nasıl yer alacak ?

İttifak yapan partiler, oy pusulasında "ittifak" unvanları altında yan yana yer alacak. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek. Birleşik oy pusulasının en üstüne "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yazılacak. Bu noktadan hareketle siyasi partiler, seçime katılan siyasi parti temsilcilerinin huzurunda Yüksek Seçim Komisyonu kurasına katılır.

İttifak Oyları Nasıl Sayılacak ?

Yeni yasaya göre, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal olarak belirlenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Seçim 2023 Haberleri