Memur ve emeklisine seyyanen zam aldatmacası

Zaman su gibi akıp gidiyor derdi büyüklerimiz

Zaman su gibi akıp gidiyor derdi büyüklerimiz .O günlerden bugüne zaman daha hızlı gidiyor ama su gibi akıp gitmiyor sorunlar dağ gibi büyüyor. Çalışan emekli memur geçinemiyor. Kiralar aldı başını gidiyor Manav şarküteri kasap ürünlerinde hemen hemen her gün etiket değişiyor Sudan ucuz diyecek hiçbir şey kalmadı. Çiftçi mağdur esnaf mağdur ,eğitime bilime her geçen gün saygı azalıyor Liyakat olmayan düzenlemeler yapılıyor .İşte bu nokta da SAHADER Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aktürk Memur ve Emeklisine Seyyanen Zam Aldatmacası başlığıyla çok güzel anlatmış .Kelimesine virgülüne dokunmadan aynen aktarıyorum .

"Memurların emekliliğe yansıyan en büyük temel maaş kalemi olan taban aylık, 2020 yılına kadar genellikle asgari ücrete yakın olarak belirlenirdi. Ancak sonrasında asgari ücrete yapılan zamlar sonrası taban aylıkla arasındaki fark artmaya başladı 2020 yılında 38 TL fark varken Ocak 2024’te bu fark tam 5093 liraya yükselmiştir. Temmuz ayında asgari ücretin zam almaması sonucunda aradaki fark 2794 liraya düşmüş durumdadır.

Şu anda memurun emekliliğe yansıyan kalemleri düşünüldüğünde asgari ücretli birinin ilerde alacağı emekli maaşından daha düşük maaşa bağlanacaktır. Çünkü memurun emekliliğe yansıyan en büyük kalemi olan taban aylık 14208 lira, asgari ücret 17002 liradır. Dolaysıyla memuru emeklilikte güzel günlerin beklemediği aşikardır. Benim kazancım iyi diye düşünenler büyük bir aldatmacanın içindedir. Nitekim ister öğretmen ister hemşire ister hekim veya mühendis olun 657 devlet memuru statüsünde çalışan herkesin taban aylığı aynıdır. Taban aylık memurun emekliliğine yansıyan en büyük parçadır.

2024’ün ocak ayında memurlara verilen ek ödeme (Seyyanen zam) güncel olarak 14492 liradır. Ancak verilen bu ilave ek ödeme memurun emekliliğine yansımamaktadır. Hükümet tarafından ilk duyurulduğu zaman hem memura hem de emeklisine otomatik olarak yansıyacak sözü verdiği bu ek ödeme aktif çalışan memura verilmiş ancak emekliliğine yansımayan bir değerdir. Memur emeklisi için ise 5434 sayılı kanuna torba yasayla ilave edilen 86.ek madde sebebiyle sözü verilen seyyanen zam emekliler için devre dışı bırakılmıştır. Böylece memur ve memur emeklisi ilk defa ayrıştırılmış oldu. Emekli memurların ülkenin gündeminden düşmeyen hak aramasının temel nedeni seyyanen zam alamamış olmalarıdır.

Kurulduğumuz günden beri SAHADER (Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği) olarak sağlık meslek çalışanları için yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel maaş talep ediyoruz. Yaptığımız araştırma sonucunda memurun şu an cebine giren toplam ödemenin nerdeyse yarısı emekliliğine yansımamaktadır. Durumdan en çok etkilenen sağlık meslek emeklileridir. Aktif çalışırken bile kazanç kalemlerinin çoğunluğu emekiliğe yansımayan emeklilerimiz bugün geçim sıkıntısı çekmektedir. Bugünün çalışanları yarının emekli adayları olarak, kalem kâğıt marifetiyle yapılan bu aldatmacanın bitirilmesini talep ediyoruz." diyor.

Doğruyu söyleyenler olarak kurulduğumuz günden beri SAHİM -SEN olarak bizlerde seyyanen zam değil katsayı düzenlemeleriyle emekliliğe yansıyan tek kalem maaş diyoruz .Toplu sözleşme masasına oturanlar bunları bildiği halde seyyanen zammı destekleyerek bugüne gelmemizi sağlamışlardır şimdi de emekliye "herşeyin farkındayız gerekeni yapacağız " diyorlar Söyleyecek çok söz var ama şimdilik kalın sağlıcakla diyoruz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Antalya'da Ukrayna bayraklı tekneye operasyon: Kırmızı bültenle aranan Rus yakayı ele verdi
Meteoroloji uzmanı 'ciddi sağlık riski oluşturur' diyerek uyardı: Önümüzdeki 4 gün şehir içinde dolaşmayın
Gürbulak Gümrük Kapısında kilolarca uyuşturucu ele geçirildi

Sağlık Haberleri