Dünyada ilk kez Türkiye'de tespit edildi! Giresun Sendromu nedir, belirtileri neler?

Dünyada ilk kez Türkiye'de görülen Giresun Sendromu isimli hastalık bilim dünyasında tıp literatürüne Giresun Sendromu adıyla geçti. Peki Giresun Sendromu nedir, belirtileri neler? İşte ilk kez ülkemizde görülen hastalığın belirtileri...

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından dünyada tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza atıldı.

Doktorlar hastalığın tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımladığını ifade etti ve bu durumu "Giresun Sendromu" adıyla isimlendirdi.

DÜNYADA İLK KEZ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger tarafından bu hastalığın dünyada daha önce görülmediği vurgulandı.

Uzman isim, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve Giresun Sendromu adını verdik." dedi.

Hastalık dünyada ilk kez ülkemizde görüldü.


Dülger, organların ters yerleşiminin çok nadir görüldüğünü fakat bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun yanı sıra sirozun geliştiğini dile getirdi.

Dülger, "Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor" dedi. Dülger ayrıca uygun tedavi yapılmazsa hastalığın hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabildiğini söyledi.

"GİRESUN'UN ADINI TÜM DÜNYAYA DUYURDUK"

Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı da konu hakkında "Bir sendrom tanımlamak kolay değil ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek." dedi.

GİRESUN SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Dünyada ilk kez görülen Giresun Sendromu hastalığının belirtileri de açıklandı. Buna göre ilk kez görülen vakada en önemli bulgular nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti olarak açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Savcıya makamında ölümle tehdit: 5 şüpheli tutuklandı

Sağlık Haberleri