Ne iktidar ne muhalefet sadece Memleket!

Memleket Partisi İstanbul 3'üncü Bölge Milletvekili adayı İbrahim Dönmez, seçime sayılı günler kala Damga'ya konuştu. Partisinin yüzde 13-17 arasında bir oy oranı alacağını iddia eden Dönmez, “Millet 22 yıldır bezdi'' dedi.

SÖYLEŞİ: BARIŞ KIŞ Memleket Partisi İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı İbrahim Dönmez ile seçime sayılı günler kala siyasetin gündemine, seçim çalışmalarına ve adaylığına ilişkin konuştuk. Oldukça iddialı açıklamalarda bulunan İbrahim Dönmez, Memleket Partisi'nin yüzde 13 ve 17 arası bir oy alabileceğini söyledi. Gençlerin kendilerine yönelik ilgisinin çok yoğun olduğunu da kaydeden Dönmez, gençlerden 5 milyondan çok oy alacaklarını iddia etti.

İbrahim bey öncelikle sormak isterim neden Memleket Partisi'ndesiniz?

Türkiye'de her şey aynı tas aynı hamam. Aynı siyaset ikliminde aynı kişiler var. 22 yıldır değişmeyen bir zihniyet var. Bu zihniyetin karşısında yeterince bir muhalefet yapılamadığı için yeni bir oluşumun içinde yer almaya karar verdik. Uzun yıllar CHP'de siyaset yaptık. Beylikdüzü'nde 2007'den beri üyeydim. Daha sonra CHP'den ayrıldık ve Memleket Partisi'ne katıldık. Örgütsel anlamda bir hareketin içinde yer almanın doğru olduğunu düşündüm. Sadece eleştiri yapan bir vatandaş olmaktan çıkıp elimizi taşın altına sokmak istedik. Bizim ilkelerimiz net. Atatürk'ü tartıştırmadan siyaset yapmaya karar verdik. Partimizin kuruluşundan beri buradayım. Büyükçekmece'de partimizin ilçe başkanlığını, İlçe Başkanımız Kaya Keskinkılıç ile birlikte kurduk.

Gençlerin sizin partinize karşı ve lideriniz Muharrem İnce'ye karşı bir ilgisi var? Sebebini nasıl görüyorsunuz?

Bugün gençlerin bize karşı çok ciddi bir teveccühü var. Bunu neye bağlıyorum? Şöyle ki; bizim tüm yerel mitinglerimizde İstanbul'da Ümraniye, Bahçelievler gibi yerlerde dikkat edilirse basın ne kadar yer vermese de mitinge gelenlerin çoğu 35 yaş altındaki gençler. Niye? Çocuklar 35 yaşına geliyor iş bulamıyor. Gençlik bir gelecek bulamıyor. Dijital çağ var. Gençler her şeyi artık daha net görüyor. Diyorlar ki 'toplumsal yapı bizim gelişmemize izin vermiyor' ve anne, baba ihtiyaçları karşılayamıyor. Çocuklar bunun da nedenlerini sorguluyorlar ve bir sonuca varıyorlar. Gençler napıyor ama Tiktok'ta ama Twitter'da yazdıkları bir mesaj, paylaştıkları bir video binlerce insana ulaşabiliyor. Gençler görüyor; 22 yıldır aynı adam. Aynı zihniyet, değişmeyen bir yapı. Gençliğe gelecek vaat ettiler ama hiçbir gelecek yok.

Ama Memleket Partisi gençlere gelecek vaat ediyor öyle mi?

Elbette öyle. Niye öyle anlatayım; Muharrem İnce'yi niye seviyorlar çünkü biz nanoteknoloji diyoruz, arge hizmetleri diyoruz, uzay madenciliği diyoruz, gençlere bedava internet diyoruz, sizleri tarikat yurtlarına terk etmeyeceğiz diyoruz, yurt sorunlarınızı çözeceğiz diyoruz. Nitelikli üniversite diyoruz. Çünkü üniversitelerin yapılarını bozmazlar. Rektör atamasından öğretim üyelerinin atanmasına kadar üniversitelerde siyasi bir erk oluşturmak istediler. Üniversitelerin bilimsel yönlerini boşverdiler, siyasete dayalı bir kadrolaşma ürettiler. Mlli Eğitim Bakanlığı'ndan 22 yılda 11 bakan değişmiş. Bir ülkenin en önemli meselesi eğitimdir. Geleceğin gençlerde olduğuna inanan bir insanım. Her şeyin temelinin eğitimde olduğunu savunan bir insanım. Nitelikli eğitimi oldukça önemsiyorum. Bizim ülke olarak bir markamız, patentimiz yok. Bunun sebebi de gençlerimizin en iyi şekilde yetiştirilememesidir. Gençlerin bizi tercih etmelerinin en önemli sebepleri işte bunlardır.

Toplumun büyük bir kesiminin ekonomik kaygıları da var görünüyor, sizin ekonomiyle ilgili değerlendirmeleriniz neledir?

Ekonomimiz düzgün mü? Düzgün değil. Çocuklarımızın gelecek kaygıları var mı? Var. Peki sizin birey olarak sağlık güvenliğiniz var mı? Yok. Bunun gibi birçok şeyin karşılığı yok. İnsanların kaygıları var, aileleri için kaygıları var. Sosyal demografik yapımız bozuldu. Ülkemiz çok sayıda göç aldı. Vatandaşlarımız elde edemediği birçok hizmetten yoksun iken göçmenlere bu haklar veriliyor. Yetmiyor. Tencere kaynamıyor. Herkesin ekonomik sorunları var. Her ne kadar Bakan Nebati, “Gözlerimin içinde ışık var” dese de ekonomide ışık yok. Biz buğday üreten bir ülke iken şimdi Ukrayna'dan gelecek buğday gemilerini sayar, bekler hale geldik.

Siz muhalefet oylarını bölmekle, seçimi ikinci tura bıraktırmaya çalışmakla ifade ediliyorusunuz. Bu eleştirilere katılıyor musunuz?

Ekonomideki diğer konulardaki rahatsızlıklar ortada. Bütün bu rahatsızlıkları üst üste koyduğu zaman insanlar diyor ki, 22 yıldır aynı iktidar tarafından yönetiliyorum. Bu iktidar gitmeli. Ama karşılığında da 22 yıldır aynı muhalefet var. Bu da çare değil. O yüzden Muharrem İnce'ye olumlu bir yaklaşım var. Hem AK Parti'ye hem de muhaliflere inanmayan seçmenler bize oy verecekler. Biz muhalefeti niye eleştiriyoruz? Eğer bu ülkede bir göçmen sorunu varsa. Bu sorunları ülkemize bela eden kişi Altılı Masa diye tabir edilen ittifakın ortağı Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu'dur. Biz şimdi bu gibi isimlerle sorun çözemeyiz.

Türkiye'nin bir göçmen sorunu da var. Bu konudaki yaklaşımınız nedir?

Hemen söyleyeyim. Biz ne yapacağız? Suriye ile uzlaşacağız. Şam'a büyükelçi atayacağız. Sonra gerekli tüm diplomasiyi kullanarak mevcut göçmenlerin can güvenliğini teminat altına alarak bunları göndermek. Biz evet kafatascı milliyetçi değiliz ama kimse de kusura bakmasın enayi değiliz. Biz bunları göndereceğiz. İşte bizim Genel Başkanımız Muharrem İnce bunu tek söyleyen isim.

Muharrem İnce'nin enerjik bir lider olduğunu görüyoruz...

Muharrem İnce 41 yılını dolu dolu siyasete vermiş birisi. CHP'de yıllarca siyaset yaptı. İlçe sekreterliği, il sekreterliği, ilçe başkanlığı, il başkanlığı, meclis grup başkanvekilliği, 5 dönem milletvekiliği ve cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi olağanüstü başarılarla siyaset mücadelesi vermiş birisi. Enerjisi niye yüksek derseniz. Öğretmen olmasının büyük bir etkisi var. Öğretmenlerin hitap şekilleri hep iyidir. Nasıl eğiteceklerini iyi bilirler. Bu öğretmen dilini, siyaset kültürüyle birleştirdiği için inanılamz bir enerjisi var. Bütün mitinglerinde; 'evlatlarım' der, 'çocuklarım' der. Bu söylemleriyle bir karşılık buluyor. Bu sebeple de ben Muharrem İnce'nin gençlerden büyük bir dönüş alacağını düşünüyorum.

Gençlerin sorunlarını çözecek misiniz?

Endişe ve kaygı en büyük yaradır. Bugün sokakta çevirin 16-18 yaş arasındaki gençlere sorun. İnanın hiçbirinin ne bir mesleki düşüncesi var. Ne bu ülkede bir şey yapmaya inançları var. Çünkü diyorlar ki üniversite okusam bile bir şey olmayacak. Öyle olunca ne oluyor? Kendini iyi yetiştirmiş bilim insanlarımız var mesela. Onlar da yurtdışına gidiyor. Bizim bilimsel eğitim almış, değerli, bu ülkeye fayda sağlayacak ekiplerimizi tırnak içinde söylüyorum 'kelle avcısı' gibi devletin bunları bir bir bulup, istihdam etmesi lazım ki bu devlete bir kazanım olsun. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan ne yaptı; 'Giden gitsin bize ne' dedi. Bunlar çok yanlış. 90 milyonluk bir ülkeyi yöneten bir cumhurbaşkanı böyle şeyler söylememli. Bizler bu insanları kaybedersek ne olacak? Hastalandık bize kim bakacak? Sektör de ayırmayalım. Doktor, mühendis, herkese ihtiyacımız var.

Siz öyle diyorsunuz ama iktidar partisi, uzay vs konusunda hamleler yapıyor...

Erdoğan şimdi uzaya gideceğiz diyor. Bilime inanmıyor, ilime inanmıyor. Mümkün mü? İki kişi uzaya gidip istasyon kuracakmış vs. Ben bunlara inanmıyorum. İlle iki kişi uzaya gidecek Erdoğan yanına Bahçeli'yi de alıp gidebilir.

Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Biz seçim döneminde değil her dönem halkımızın içinde olduk. Gördüğümüz tablo geçmiştekinden farklı değil. Bir bıkkınlık var. Halk 22 yıldır aynı insanlardan bıkmış. Bize ise tabanda çok ciddi bir yakınlık var. 2 taraftan da bize olumsuz bir çıkış yok. Biz dost bir partiyiz. Kapı arkasından siyaset yapmıyoruz. Biz Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı görevden alacağız diyen tek partiyiz, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ı görevden alacağız diyen tek partiyiz. Atatürk'ü kimse tartışamaz diyen tek partiyiz. Bizim ilkelerimiz net. Din, dil, mezhep ayrımı yapmadan bu yolda yürüyeceğim diyen herkesi bize davet ediyoruz. Böyle olunca da halk bize olumsuz gözle bakmıyor. Bizim heybemiz boş. Gizli saklımız yok. Ajandamız yok. Ne isek oyuz. Genel Başkanımız Muharrem İnce hemen mesela mal varlığını açıkladı bunu yapan başka cumhurbaşkanı adayı var mı bilmiyorum. Biz oldukça şeffafız. Tamamen gönüllülerden oluşan, onların destekleriyle bugünlere gelmiş bir siyasi partiyiz.

Yüzde 17 oy alabiliriz

Memleket Partisi'nin nasıl bir oy alacağını düşünüyorsunuz?

Sosyolojide çarpan etkisi çok farklıdır. Ben şimdi bir yol çizdim kendime. 7 milyon 200 bin genç oy kullanacak. Biz kampüslerde birebir araştırmalar yaptık. Bu kitlenin yüzde 80'i Muharrem İnce diyor. Bunun yüzde 80'i demek 5 buçuk milyon oy demektir. 2018'de yüzde 23'ten, yüzde 30'a gelen bir Muharrem İnce var. CHP'nin yıllarca alamadığı oyu almış bir İnce var. AK Parti içinde de yüzde 2'lik bir kitle var bize oy verecek. Yine CHP'li olup Atatürkçü olan ulusalcı insanlar var. Orada da kardeşlerimiz var, ben onlardan da yüzde 2 alacağımızı düşünüyorum. Benim siyasi öngörüm şu ki uzatmadan söyleyeyim yüzde 13 yüzde 17 arasında bir oy alacağız.

İbrahim Dönmez kimdir?

İstanbul doğumluyum, aslen Kastamonuluyum. 1973 doğum tarihim. Mali Müşavirlik sektöründeydim, siyasi süreçte adaylığımı açıklayınca bıraktım ve emekliye ayrıldım. Şahsi bir mali danışmanlık hizmet veriyorum. Lisans mezunuyum, ön lisans olarak hukuk okudum. Yüksek lisansımı yönetim bilimleri üzerine yaptım. İstanbul Üniversitesi'nde hala siyaset bilimi okuyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri