Mülakatların kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi TBMM’de!

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, geçtiğimiz aylarda TBMM'ye sunduğu öğretmenlik mesleğine girişte yapılan mülakat uygulamasının kaldırılmasını dair kanun teklifi bugün görüşülecek.

Mülakatlar konusu büyük itirazlara konu olmuş ve Ak Parti tarafından da 2023 genel seçimleri öncesinde mülakatların kaldırılacağına dair taahhütte bulunulmuştu.

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde mülakatlar kaldırılmamış, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ‘mülakat gibi mülakat yapacağız’ açıklaması üzerine mülakat uygulamasına devam edilmişti. Öğretmenlere yapılan mülakatlar 1 Temmuz’da başlayıp, şu anda da devam etmektedir.

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, geçtiğimiz aylarda öğretmenlik mesleğine girişte yapılan mülakat uygulamasının kaldırılmasını amaçlayan bir kanun teklifini TBMM’ye sunmuştu. Teklif, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme alınarak görüşülecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gelecek Partili Şahin; “Mülakat liyakatin katili, adaletin düşmanı, gençlerimizin geleceğini karartan bir zehirdir. Gelin bu zehiri birlikte çıkarıp atalım ülkemizden. Mülakat kaldırılsın, objektif kriterlere dayalı bir KPSS yapılsın. Mülakat gitsin, liyakat gelsin.” dedi.
Şahin teklifin gerekçesinde, öğretmenlik mesleğinin hem kadim gelenekte hem de sosyal hayatta önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin, öğrenciler ve toplum üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirten Şahin, mesleğin gereği gibi icra edilmesinin ülkenin gelişimi ve geleceği açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Şahin, mülakatı gerçekleştiren jürinin öznel değerlendirmelerinin pek çok haksızlığı beraberinde getirdiğini ve adalet ile eşitlik ilkesini zedelediğini vurguladı. Ayrıca, mülakat esnasında yaşanan anlık stresin, adayların gerçek potansiyellerini yansıtamamalarına yol açtığını belirtti.

İşte Mülakatı Kaldıracak Teklifin Detayları

Teklif, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılan mülakat uygulamasının kaldırılmasını amaçlayan üç maddeden oluşmakta:
1. Mülakatın Kaldırılması:
Teklifin ilk maddesi, 03.02.2022 tarihli 7354 Sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 5'inci maddesine ek yapılmasını öngörüyor. Bu ek ile öğretmen adaylarının atamalarında sözlü sınav, mülakat veya ön görüşme yapılmaması hedefleniyor. Bu düzenlemenin, öğretmenlik mesleğine girişte liyakat ve objektif kriterlerin esas alınmasını sağlayacağı belirtiliyor.
2. Yürürlük Maddesi:
Teklifin ikinci maddesi, kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini içeriyor. Bu, kanunun resmi gazetede yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe gireceği anlamına geliyor.
3. Yürütme Maddesi:
Üçüncü madde ise kanunun hükümlerinin Cumhurbaşkanı tarafından yürütüleceğini belirtiyor. Bu, kanunun uygulanması ve denetlenmesi sorumluluğunu Cumhurbaşkanlığı makamına veriyor.

Öğretmenlerin ve Kamuoyunun Beklentisi

Kamuoyunun beklentisinin kayırmacılıktan uzak, liyakatli bir sistemin baz alınarak, mülakat uygulaması olmadan objektif ve bilimsel kriterlere dayalı bir öğretmen atamasının gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Şahin, bu bilgiler doğrultusunda öğretmen atamalarında "mülakat" uygulamasının kaldırılmasının ve kanunlarca güvence altına alınmasının öğretmenlik mesleğinin ve eğitim camiasının geleceği açısından büyük bir önem arz ettiğini ifade etti.
İsa Mesih Şahin'in sunduğu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğine girişte adalet ve eşitlik ilkelerinin korunmasını, öğretmen adaylarının gerçek potansiyellerini ortaya koymalarını ve eğitim kalitesinin artırılmasını amaçlıyor. Bu teklif, öğretmenlik mesleğinin geleceği ve eğitim sisteminin iyileştirilmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri