Türk Veteriner Hekimleri Birliği: 'Hekimler için travma olur'

AK Parti tarafından hazırlanan ve sokak köpeklerinin ‘uyutulmasını’ öngören yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Türkiye’deki veteriner hekimler asla bunu kabul etmez." dedi.

AK Parti tarafından hazırlanan ve sokak köpeklerinin ‘uyutulmasını’ öngören yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Türkiye’deki veteriner hekimler asla bunu kabul etmez. Bu tip bir zorlama asla olmamalı. Her şeyden önce bu durum, genç veteriner hekimler için büyük bir travma olur. Bu ülkenin insanları da bunu asla kabul etmez” dedi.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi öngörülüyor. Önümüzdeki günlerde meclise gelmesi beklenen tasarıda, köpeklerin sokaktan toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmesi ancak bu süre zarfında sahiplenen olmazsa enjeksiyonla uyutma işlemine tabi tutulması öngörülüyor. Sokak köpeklerinin uyutulmasını toptancı bir yaklaşım olarak değerlendiren ve var olan sorunlara bir çözüm olmayacağını ifade eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Veteriner hekimler olarak istiyoruz ki böyle bir metinde ‘uyutma’ gibi bir konu asla tartışılmasın. Benim tecrübem şunu gösteriyor; bu tepkilerden sonra ilgili yasa tasarısı içinde uyutmanın gündeme geleceğini düşünmüyorum, en azından bunu umuyorum. Böyle toptancı bir yaklaşımla sorunu çözmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Kısırlaştırma yapalım

Taslağın içeriğini meslek odaları olarak bilmediklerini ve sürece dahil edilmediklerini söyleyen Murat Arslan, “Bu işin merkezinde olan Türk Veterinerleri Hekimleri Birliği olarak kanun teklifinin içeriğini bilmiyoruz. Oysa katkımız olsaydı çok farklı şeyler konuşabilirdik. Uyutma, yani hayvanı öldürmekle ilgili konuya gelince; Türkiye gibi ülkelerde bunun bir çözüm olmayacağını hem otoriteler hem sahada yıllardır çalışan arkadaşlarımız hem de sahadaki verilerle çalıştaylardan çıkan sonuçlar gösteriyor. Bunun sebebi sokak hayvanlarının sayısının fazla olması. Vicdani ve ahlaki açıdan da bu yöntem uygun değil. Bu coğrafyada yıllardır hayvanlarla iç içe yaşayan insanların bu yönteme asla onay vermeyeceğini düşünüyoruz, tepkiler de bunu gösteriyor. Hepsini bir tarafa bıraktığımızda bu yöntem teknik olarak da mümkün değil. Sadece İstanbul’u örnek aldığımızda maksimum barınak kapasitesi 6 ila 7 bin arasında. Hayvanları alıp 30 gün barınaklarda tutmak yerine kısırlaştırma yapalım. Agresif, yaşlı ve sağlıksız olanları alalım, diğerlerini kısırlaştırıp yeniden sokağa bırakalım” ifadelerini kullandı.

Yakalayamayacaksınız!

Agresif hayvanların yakalanmasının zor olduğunu söyleyen Aslan, hayvanlara bağlı hastalıkların da yer değiştirme riskine dikkat çekerek, “Yakaladığınız hayvanların çoğu insana alışık, yumuşak huylu, saldırmayanlar olacaktır. Agresif hayvanları yakalayamayacaksınız. Agresif hayvanlar kaçacak ve sosyalleşmiş hayvanların yerini dolduracak. Yani aslında bir başka riski buraya taşıyacaksınız. Hayvan davranışı olarak boşalan bölgeye başka bölgeden hayvanlar gelir. Dolayısıyla hayvanlar ve hayvanlara bağlı hastalıklar yer değiştirecek. Ormanda yaban hayata temas eden agresif hayvanlar şehir merkezlerine, köylere gelecekler. Teknik açıdan bu tür zorlukları var” dedi.

Asla sonuç vermeyecek

Özellikle kırsaldaki köpeklerin kontrol altında olmadığını, sürekli ürediğini ve mikroçip yetersizliğinin bu sorunu artırdığını belirten Prof. Dr. Murat Arslan, topyekün bir çalışma başlatılması gerektiğine dikkat çekti. Arslan, “Denetim olmadığı sürece bu sayı artacak. İster uyutma ister kısırlaştırma olsun hangi çalışmayı yaparsanız yapın bir sonuç vermeyecek. En önemlisi de topyekün bir şey yapmak lazım. İstanbul’da bir uygulama başlatıp bunu diğer illerde uygulamazsanız sonuç alınamayacak ve çoğalan hayvanlar bir şekilde yer değiştirecek. Bunu biraz da kendi elimizle yaptık. Bugün feveran eden hayvanseverlerin bazıları, bu konuların planlı bir şekilde yürütülmesiyle, beslenme ve hayvan davranışları kurallarıyla ilgili birçok şeyi ihlal ettiler. Yani sorunun oluşmasında birçok taraf var. Birçok belediyede veteriner işleri müdürlükleri yok. Veteriner işleri müdürlüğü olan belediyelerde veteriner hekim yok. Büyükşehir belediyelerinde yıllardır söylediğimiz daire başkanlıkları yok. Toplum sağlığını ilgilendiren konulardan daha çok yol, park ve bahçelere ilgi gösterilmesi sonucunda sorun gittikçe büyüyor. Ve şimdi öyle bir noktaya geldi ki toptan bir çözüm yöntemiyle ilgili bir söylenti var” diye konuştu.

Bir fon oluşturulmalı

Sokak hayvanlarıyla ilgili sorunları çözen ülkelerde sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği içinde hareket edildiğini ifade eden Arslan, Türkiye’de bu kurumsal iş birliğinin eksik olduğunu söyledi. Sürece veteriner hekimlerin dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, Bu tasarı hazırlanırken Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin katkısı istenebilir ve elimizi taşın altına sokarız. Veteriner hekimleri sürece dahil etmezseniz çözüm oluşmaz. O nedenle bu taslağın sahadan gelen bildirimlerle yeniden görüşülmesi lazım. Bizim önerilerimiz şu; önce bu kurumsal iş birliğini sağlamak lazım. Belediyelerde ilgili yapının güçlendirilmesi, merkezi bütçenin bu işi yürütemeyecek belediyelere destek olması ve bir fon oluşturulması gerekiyor. Hayvan satışı ve izinsiz üremenin önüne mutlaka geçilmeli” dedi.

SAYISINI BİLMİYORUZ!

Türkiye’de sokak hayvanlarının sayısının tespit edilmediğini ve bu konuda bir çalışma başlatılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Murat Arslan, “Önemli sorunlardan bir tanesi de hayvanların sayısını bilmiyoruz. Önce bir hayvanlarımızı saymamız gerekiyor, hangi bölgede ne kadar olduğunu tespit edip projelerimizi buna göre yapmamız gerekiyor” dedi ve diğer çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: “Veteriner fakültesi olan illerde stajyer hekimlerle iş birliği yapılabilir. Hepsinden önemlisi uzun vadeli bir proje ortaya koymamız gerekiyor. Özel kliniklere sahipsiz hayvanları sahiplendirme yetkisi de verilmeli. Bunu şu anda resmi kurumlar yapıyor. Oysa sokaktan hayvan sahiplenmek isteyen kolayca bir kliniğe giderek ilgili formu doldurarak bunu yapabilsin ve biz de bunu resmi kurumlara bildirelim.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri