Sağlıksız sağlıkçı!

Sağlık sistemindeki eksiklikler ve geçici görevlendirmelerin yaratmış olduğu olumsuz etkiler, personelin verimliliğini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda yaşamsal riskler taşıyor.

Konuya ilişkin konuşan Sağlık Hizmetleri Sendikası Başkanı Özlem Akarken, “Gelinen noktada maalesef sağlıkçılar sağlığını yitirecek, psikolojik buhrana girecek ve mutsuzluğa düşecek noktaya geldi” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI AĞIR ŞARTLAR ALTINDA MESAİ YAPIYOR

Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin geçici görevlendirme maddesi, personelin belirli sürelerle ve belirli koşullar altında geçici olarak görevlendirilebileceğini ifade ediyor. Ancak, son dönemde yaşanan olaylar ve kayıplar, bu yönetmeliğin ihlal edildiğini ve sağlık personelinin ağır şartlar altında çalışmak zorunda bırakıldığını gözler önüne seriyor. Konuya ilişkin konuşan SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, “Son günlerde yaşanan acı olayda, pratisyen hekimlerimizin ve geçici görevlendirmeye intikal ederken aracı kullanan şoförün hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzdü. Bu üzücü kayıplar, sağlık sistemimizde var olan ciddi sorunları tekrar gün yüzüne çıkarıyor” dedi.

GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EZİYET

“Geçici görevlendirmeler, sağlık personelinin hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpranmasına neden oluyor. Çoğu zaman ulaşım kısıtlı, çalışma saatleri uyumsuz ve görev yerleri zorlu şartlara sahip olduğundan, bu durum personelin verimliliğini ciddi şekilde etkiliyor” diyen Akarken, “Geçici görevlendirmeler veya nöbetler nedeniyle personelimiz büyük zorluklarla karşılaşıyor. Nöbete giden personel, acil servis, çocuk, yoğun bakıma baktığı için son derece yoğun nöbetler geçiriyor. Çoğu görev yerinde ulaşım kısıtlı veya mesai nöbet saatlerine uygun vasıta bulunmuyor. Nöbet devir saatine veya mesai saatine zamanında yetişmek neredeyse imkansız hale geliyor. Bu da haliyle bütün sağlık çalışanlarının psikolojisini bozuyor” ifadelerini kullandı.

Acilen çözüm bulmamız lazım
Sağlık sistemimizdeki eksiklikler sağlık personelinin motivasyonunu ve verimliliğini her geçen gün düşürüyor. Deprem gibi doğal afetlerde bile personel zor şartlar altında görev yaparken, sorunlarına çözüm bulunmuyor. Akarken, bu durumu şu sözlerle ifade ediyor; "Sorunların zerresinden kimsenin haberi yok diyemiyoruz. Herkes biliyor… Ancak bir sistem öyle ya da böyle dönüyor, dönüyor mu ona bakıyorlar. Yakın zamanda 11 ilimizde bir deprem felaketi yaşadık, canla başla çalıştı oradaki sağlık personeli. Peki sorunları çözüldü mü? Hayır, atamalarında bile sorun yaşadılar. Öldürülen, darp edilen, intihar eden sağlık personeli kimsenin umurunda değil…’’


Bakanlık harekete geçmeli
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelik çağrıda bulunan Özlem Akarken, geçici görevlendirmelerin kanuna ve mevzuata uygun olup olmadığının acilen araştırılması gerektiğini vurguladı. Akarken, ‘‘Eğer kanuna aykırı bir geçici görevlendirme yapılmışsa bu tespit edilmelidir Eğer böyle bir şey varsa sözün bittiği yerdeyiz Unutulmamalıdır ki; ihmaller olmasaydı hekimlerimiz ve şoför olmak üzere o saatte o yolda bulunmayacak ve kaza geçirmeyerek, şu anda yaşıyor olacaklardı. Sağlık personelimiz zorunlu bırakılıp gidilen geçici görevlendirmelerde, istese de verimliliğinin en fazla yüzde 30’unu kullanabilmektedir. Aynı zamanda yol yoruyor,anne baba olanların okulda ki çocuğu kimin alacağı fikri yoruyor ,eve kaçta dönebilirim fikri yoruyor Nasıl döneceğim düşüncesi yoruyor, her kurumda farklı işleyiş olunca işleyişi bilmemek yoruyor, kapıda şikayet eden hastalar yoruyor, dönünce düşen geliri yoruyor, gerçek harcamanın yanına yaklaşamayan yol ücretleri yemek bedelleri yoruyor, nerede kalacağı yoruyor kısacası bedenen ruhen maddi ve manevi yoruluyoruz'' şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Atatürk Anıtı'na baltalı saldırıda ifadeler ortaya çıktı: 'Ben Mesih’im, pişman değilim'
Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü: Hangi konular ele alındı?

Manşet Haber Haberleri