Polonez Fabrikası’ndaki işçi kıyımına tepki: 'Atılan işçiler geri alınsın'

Tekgıda-İş Sendikası, Çatalca Polonez Fabrikası’nda yaşanan işçi kıyımını ve işçilere uygulanan baskıları fabrika önünde protesto etti. “Atılan işçiler geri alınsın” yazılı pankart açan işçileri “Birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde slogan attı.

BAHADIR SÜGÜR- Çatalca’da bulunan Polonez Fabrikasında daha iyi bir ücret alabilmek ve insana yaraşır koşullarda çalışabilmek için Tekgıda-İş Sendikası’na üye olan işçilerden 13’ü işten çıkarılmıştı. Fabrikada çalışan işçiler de işten atılan arkadaşlarını yalnız bırakmamış üretimi durdurarak destek vermişti. İşveren dün gece, işten atılan arkadaşlarına destek veren 63 işçiyi de kapı önüne koydu. Sendika, direnişin 7’nci gününde fabrika önünde basın açıklaması yaparak işçi kıyımına tepki gösterdi. Emek örgütlerinin de destek verdiği ve “Atılan İşçiler Geri Alınsın” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Sendika hakkımız engellenemez”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Bu arada fabrika yetkililerinin işçileri sesini bastırmak için ses düzeneği kurması dikkat çekti. Çatalca Belediye Meclis Üyesi ve CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysun Akın da eylemin ilk gününden beri işçilerin yanında yer alıp destek vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Başka bir yolu yok

Burada bir açıklama yapan ve çalışanların en demokratik hakkının kendi hür iradeleriyle istediği sendikaya üye olmak olduğuna dikkat çeken Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Halil Erdal, “Polonez’de asgari ücrete çalışmak istemediğimizi söyledik. İkramiye yok, fazla mesai ücreti yok, çocuk parası yok, sosyal hakların hiçbiri yok. İzin parası yok. Ne olacak? Tabii işçiler sendikalı olduklarında Tekgıda-İş gelecek, oturup toplu iş sözleşmesi yapacak. Çünkü beyefendiler, işçilerin geleceğinin kendi iki dudağı arasında olmasına alıştılar. Bundan sonra masada işçinin söz hakkı olacak. Onları temsilen Tekgıda-İş Sendikası olacak, oturup insanca yaşayacağı ücreti toplu sözleşme konusu yapacak. Bunlar işverenin işine gelmiyor. İşçiler buraya toplu iş sözleşme düzenini, Tekgıda-İş Sendikasını getirecek, bunun başka bir yolu yok” ifadelerini kullandı.

İşçilere saygı duyun!

Türk-İş temsilcisinin konuşmasının ardından Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse basın açıklamasını okudu. Köse, “Tekgıda-İş Sendikası, genel yapısı itibarıyla örgütlü olduğu iş yerlerinde kaliteli üretime katkı sunmak, işletmeleri büyütmek ve üyelerinin refah seviyelerini artırmak adına her zaman üst düzeyde çaba göstermiştir. Sayın Trakya Et yöneticileri, astığım astık, kestiğim kestik mantığıyla bir yere varamazsınız. Çalışanlarınızı, anayasal hakkını kullandı diye kapının önüne koyamazsınız. Siz işverenler olarak nasıl geleceğinizi ve çıkar menfaatinizi düşünerek TÜSİAD’a, MÜSİAD’a ve ilgili kuruluşlara üye oluyorsanız, çalışan kardeşlerimiz de anayasadan doğan haklarını kullanarak sendikamıza üye olmuştur. Bizler bağcıyı dövüp üzüm yemek değil, bağdaki üzümden payımızı istiyoruz. Tekgıda-İş Sendikası olarak hak ve adaletten yana olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Çalışanlarınızın iradesine ve tercihine saygı duyun. Çalışanlarınızın ekmeği ile oynamaktan vazgeçin” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

5 yaşındaki Furkan'ın ölümüne neden olmuştu: Sürücüye ‘iyi hal’ indirimli 2,5 yıl hapis cezası
Ağrı Dağı'nda iki dağcı donarak can vermişti: Valilikten tırmanış için yeni karar
Avcılar'da motosiklet kırmızı ışıkta bekleyen çekiciye çarptı: Baba ile oğlu öldü

Manşet Haber Haberleri