Özel statülü okul Alevileri ikiye böldü

Halkalı'da yapımı tamamlanan Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Lisesi, Alevi kanaat önderlerini ikiye böldü. Alevi dedesi Celal Fırat ve Zeynel Abidin Koç, böyle bir okulun laikliğe aykırı olduğu söyledi, 'ılımlı Alevilik' yaratılmaya çalışıldığını savundu. Okulun finansörlerinden olan Sakine Tükek ise "Hiçbir şey bilmedikleri için yanlış konuşuyorlar" tepkisini gösterdi

Küçükçekmece Halkalı Atakent Mahallesi 2. Etap Sakarya Caddesi üzerindeki yaklaşık 16 dönüm arazi üzerinde yapılan 600 öğrenci kapasiteli Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Lisesi Aleviler arasında tartışma çıkardı. Zamanın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı törenle Mart 2015'te temeli atılan lisede Alevi – Bektaşi inancı öğretilecek. Okula Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan ve Orta Asya'dan da öğrenci alınacak. Okulda, kütüphane, fizik - kimya biyoloji ve sosyal bilimler derslik ve laboratuvarları, bilgisayar ve yabancı dil laboratuvarları, müzik dersliği, spor salonları, toplantı ve gösteri salonları, Cem ve inanç uygulama salonu, kafeterya ve yemekhane bulunuyor. Aynı zamanda okul alanı içerisinde bir de cemevi yer alıyor.

Laikliğe aykırı bir yaklaşım
Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Lisesi hakkında Damga'ya konuşan Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, "Türkiye'de kesinlikle eğitimin bilimsel olmasını arzuluyoruz" dedi.  Bütün okullar imam hatiplere çevrildiğini ifade eden Fırat, "Biz yıllarca Alevi örgütleri olarak buna karşıydık. Çünkü eğitim bilimsel olmalı diyorduk bunu da savunuyoruz. Herkes dinini öğrenmeli ama bunu öğrenecek başka alanlar var. Biz okullarda dini eğitime karşı çıkarken şimdi Alevi okulu açılacak diyorlar. İsmine de Hacı Bektaşi Veli diyorlar buna karşıyız. Bir de içine cemevi koydular bu durum cumhuriyetin laiklik ilkesine karşı oldukça sert bir yaklaşımdır. İçerisinde cemevi olması bizi rahat ettirmez rahatsız ettirir. Bir de burada sadece Alevi çocukları okuyacak diyorlar biz orada herkes okusun isteriz. Herkes farklı okula gidecekse bu ülkede birlikten kardeşlikten bahsedemeyiz. Bunu doğru görenler cumhuriyete, laikliğe ve birlik beraberliğe bomba koyuyorlar. Aynı sıkıntı ve sorunlar devam ediyor. Bilimsel eğitim rafa kaldırılıyor her şey dinsel bir motif üzerinden insanların üzerine seriliyor. Alevi Örgütleri olarak biz bu konuda halka anlatacağız" ifadelerini kullandı. 

Ülkeye bomba koymak gibi
Alevi okulu projesinin ülkenin birlik beraberliğine bomba koymakla eş değer olduğunu belirten Fırat, Dosteli Vakfı Başkanı Sakine Tükek'i de hedef aldı. Fırat, "Sakine Tükek AK Parti Esenyurt'tan belediye meclis üyeliği yaptı. Yapabilir mi yapar. Milletvekili adayı da oldu. Onlar 'bu proje herkese iyi gelecek' diyor ama bu proje herkese iyi gelecek bir proje değil ülkeye bomba koyacak bir şey. Birlik beraberliğimize darbe vuracak bir şey. Size mi kalmış bizim Alevi çocukları için okul yapmak. Gariban çocuklarını oraya yönlendiriyorlar. Bu durum bizi rahatsız ediyor" diye konuştu.

FETÖ projesi gibi
Geçmişte FETÖ'nün de benzer girişimleri olduğundan söz eden Fırat, "Bizimle diyalog kurdular. Biz kendilerine bu çalışmanın doğru olmadığını söyledik. Bu başka birilerinin projesi dedik. FETÖ'nün projesidir dedik. Geçmişte FETÖ'cüler de aynı şeyi yapmaya çalıştı. Biz o dönem tepki gösterince yine rafa kalktı. Şimdi bu okula finansör olan Mustafa Süzer de, Alevi geleneklerine hiçbir katkısı olmayan insanlardandır" ifadelerini kullandı.

Cemevilerini kabul etsinler
Devletin cemevlerini ibadethane olarak dahi tanımazken okulun içine cemevi inşa edilmesinin de soru işaretlerine sebep olduğunun altını çizen Fırat, "Devlet bizim cemevlerimizi ibadethane olarak kabul etmiyor. Ama okulun içine cemevi yaptırıyor. Okulları dinsel motiflerle yaşatıyorlar bu mantıkla giderlerse okulları camiye bile çevirebilirler. Siyasal iktidarın kendi Alevisini yaratma projesidir. Bu konuda Büyük bir eylem yapıcaz. Cem Vakfı dahil birçok Alevi derneği bu konuda mutabık. Buna şiddetle karşı çıkacağız" dedi.

Sırtımızdan hançeliyorlar
Bu tarz hamlelerle beraber Alevilerin sırtından hançerlendiğini, Alevi dedelerinin okullarda yetişmesinin de doğru olmadığını belirten Fırat, "Alevi dedelerinin dinsel mekanları vardır. Öncelikle ocağın içinde pişmelidir. Alevi dedeleri yeitştirmek bunların hadlerine mi düşmüş. Bizim çocuklarımızdan devşirme yaratma derdi içerisine girmesinler. Devlet Alevilerle mücadele etmeye çalışıyor şimdi Alevilerin dedelerini biz yetiştirielim diyorlar. Bizim cemevimizin kapısına bile giremez oralarda yetişen insanlar. Aleviler kendi evlatları tarafından sırtından hançerleniyor" şeklinde konuştu. 

Okul bahçesinde cemevi olmaz
Alevi okuluna yönelik bir diğer eleştiri de Bağcılar Cemevi Başkanı Zeynel Abidin Koç'tan geldi. "Okul bahçesinde cemevi olmaz" diyen Koç, "Alevi toplumu 'bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum diyen' Ali'nin takipçileridir, ama yanlış harfin değil. Öncelikle bu lise dosteli vakfının kurduğu bir vakıf lisesi değil, milli eğitim bakanlığının bir anadolu lisesidir, müfredatı milli eğitim bakanlığına bağlı tüm anadolu liseleri ile aynıdır, yani bir alevi okulu değildir. Doğal olarak biz okulun kuruluşuna karşı değiliz, bu okulun 16 dönümlük arazisinin içine yapılan cemevine karşıyız.
Neden cemevine karşıyız ? Laik bir ülkede bir okulun bahçesinde bir inanç merkezi olamaz, burdan herkese soruyorum ?  Bir okulun bahçesinde cemevi, başka bir okulun bahçesinde cami, başka bir okulun bahçesinde kilise, başka bir okulun bahçesinde sinagog. Bunun sonu nereye gider,laik ülkenin ve cumhuriyetin sonunu getirir" dedi.

Ilımlı Alevilik planı
Okul projesinin ılımlı Alevilik yaratmak istediği iddiasını da ortaya atan Koç, "Bizce temelde "ılımlı Alevilik" planlanıyor yani atalarımızın bize öğrettiği Alevilik sonlansın, Sünni İslam'a yakın bir Alevilik vukuu bulsun. Asıl amacı sosyal yardım olan ve bu güne kadar amacı sadece yardım almak ve dağıtmak olan Dosteli Vakfı, Aleviler avrupa insan hakları mahkemesinde ve yargıtayda zorunlu din dersleri kaldırılması yönünde bir çok dava kazanmışken, cemevleri ibadethanedir davaları kazanılmışken bu konulara neden giriyor? Buraya Alevi okulu derken bu kazanımların zora düşeceğini hesap etmiyorlar mı? Yoksa bilinçli mi yapılıyor" diye sordu.

Tükek iddialara yanıt verdi: Cemevi halka açık olmayacak
Okula dair eleştirilerin hedefinde olan Dosteli Vakfı Başkanı Sakine Tükek ise Damga'ya yaptığı açıklamada okul içerisindeki cemevinin halka açık olmayacağını söyledi. Tükek, "Herkes gelip okulu görsün. Anlatmakla konuşmakla olmuyor. Gelip gelen okulun ne olduğunu anlar. Hakikaten çok güzel bir okul olduğunu göreceklerdir. İnsanlar bizi arayıp tebrik ediyor. Okuldan hiçbir bilgileri yok bilmedikleri için de yanlış anlatıyorlar. Ne edep olarak ne erkan olarak bize yakışan bir durum değildir ben sadece işime bakıyorum. Seçmeli ders olarak Prof. Dr. Ali Yaman dede ve 10 tane dede konuları belirledi. Evet cemevi var. O cemevi halka açık olmayacak doğruları bilmiyorlar. Orada sadece çocuklar seçmeli ders olarak bu dersi alırlarsa orada ibadeti alacak" dedi.

Sadece Alevi çocukları olmayacak
Okulda sadece Alevi çocukları olacak şekildeki beyanların yalan olduğunu da anlatan Tükek, "Alevi çocukları alınacak iddiası yalandır. Çocuklar okumak istemiyoruz derse zorla alacak değiliz. Çok fazla talep var. Mülakatla öğrenci kabul edeceğiz. Okulumuz yeni eğitim dönemine yetişecek. Okul müdürümüz atandı. Öğretmenlerimiz de başvurdular. İçinde Alevi öğretmen de vardır Sünni öğretmen de vardır. Hepsi başımız gözümüz üstüne. Orası normal bir Anadolu Lisesi. Bir tane okulumuz oldu. Kendimizle çelişkiye düşüyoruz. Yıllarca bunu istemiyor muyduk okulumuz olsun vs diye. Çalıştaylarda en büyük talebimiz buydu. Şimdi oluyor karşı çıkıyorlar. Bütün derneklere maddi manevi destek verdik. Biz okula giderken Alevi olduğumuzu söylemeyin derdik. Niye saklanıyoruz derdik. Şimdi çocuklar göğsünü gere gere söyleyecekler.  Almanya'daki adam konuşuyor. Almanya'da Alevi eğitimi var. Burada niye olmasın. Yanlış bir şey yapmıyorum vicdanen de rahatım. Toplum da bunları kabul etmiyor. İstiyorlarsa gelip sahip çıksınlar. O okul 20 milyon Alevinin okulu" şeklinde konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri