Opera binasına göz diktiler

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne 31 bin TL kira öderken tahliye edilen, ‘Kamu Yararına Çalışan Dernek’ statüsünde olmadığı halde, hukuken devri mümkün olmayan Leyla Gencer Opera Salonu’nu 500 lira bedelle kiralamak isteyen Bakırköylü Sanatçılar Derneği’nin, meclisten çıkan ‘Ret’ kararına karşılık, yeni girişimlerde bulunduğu iddia edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne 31 bin TL kira öderken tahliye edilen, Bakırköy Sanatçılar Derneği (BASAD) gözünü Leyla Gencer Opera Salonu’na dikti. CHP'li Çetin Demirci, BASAD'ın opera binasını 500 TL kira bedeliyle kapatmak istediğini belirterek, “Meclis bu kararı kabul etmedi. Fakat bastırmaya devam ediyorlar. Gözümüz üzerlerinde” uyarısını yaptı.

Geçen yıl  İstanbul Umum Pazarcılar Odası'na devredilen Kapalı Pazar Alanı üzerinden önemli uyarılarda bulunan CHP'li Çetin Demirci, “O dönemde bu devir teklifi belediye meclisinde oy birliği ile reddedildi. Sonrasında Pazarcılar Odası'nın CHP üst yönetimini ikna etmesi sonucu, yeniden gündeme geldi ve mecliste kabul edildi” hatırlatmasında bulundu. Şimdi aynı oyunun değişik oyuncularla ikinci versiyonunu BASAD'ın oynadığını savunan Demirci, “Bu seferki filmin adı BASAD. BASAD; kamu yararı kapsamında olmayan, ücret karşılığında çocuk ve gençlere sahne sanatları eğitimi veren ve Türkiye'ye mal olmuş sanatçıların arkasına saklanan, onların adını sömüren bir dershane yani bir ticarethane” eleştirisini yaptı.


MECLİS REDDETTİ AMA BASAD PES ETMEDİ

Tahliye sırasında CHP'nin bütün birimlerinin BASAD'a sahip çıktığını belirten Demirci, “Tahliye edildikten sonra BASAD Bakırköy Belediyesi’ne “Ortak Hizmet Projesi” teklifinde bulundu. Konu CHP Grubu'na ve ilgili komisyonlara gönderildi. Talep uygun bulunmadı ve oy birliği ile reddedildi” dedi. BASAD'ın pes etmediğini belirten Demirci, “İstanbul’daki tek opera binasına aylık 500 TL kira ödeyerek çökmek istiyorlar. Bunun için Belediye Başkanı nezdinde komisyon üyeleri ve İlçe Başkanı ile toplantı yaptılar. Duyumlara göre, BASAD’ın bu talebi uygun görüşmemiş. Şimdi sınav zamanı. Pazar yerindeki filmin ikinci versiyonunun çekimine izin vermeyin. Gözümüz üzerlerinde olacak” diye konuştu.

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili bir yazı kaleme alan CHP Bakırköy üyelerinden Çetin Demirci, yine geçtiğimiz yıl İstanbul Umum Pazarcılar Odası'na devriyle alakalı ‘Kapalı Pazar Alanı’na atıfta bulunarak, “Tekrarı çekilen film” başlığı ile dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2021 yılı içerisinde İstanbul Umum Pazarcılar Odası'nın Kapalı Pazar Yeri ile ilgili “Ortak Hizmet Projesi” teklif ettiğini belirten Demirci, “Bu teklif Bakırköy CHP Meclis Grubu ve Belediye Meclisinin oy birliği kararı ile reddedilmişti. Sonrasında Pazarcılar Odasının CHP üst yönetimini ikna etmesi sonucu, “Ortak Hizmet Projesi” yeniden gündeme getirtilmiş, defalarca Meclis üyeleri ve muhatapları bir araya gelerek görüşmeler yapmıştı. Sonuçta İlçe Başkanı'nın protokolü kamu yararı yönünde revize etmesiyle Bakırköy Belediye Meclisinden karar geçmişti. Kapalı Pazar Yeri inşaatı arkasında onlarca soru işareti ile halen devam etmekte” dedi.


Ticarethane gibi

Şimdi aynı oyunun değişik oyuncularla ikinci versiyonunun oynandığını savunan Çetin Demirci, “Bu seferki filmin adı BASAD. BASAD; kamu yararı kapsamında olmayan, ücret karşılığında çocuk ve gençlere sahne sanatları eğitimi veren ve Türkiye'ye mal olmuş sanatçıların arkasına saklanan, onların adını sömüren birdershane yani bir ticarethane. Bu dershane, evveliyatında CHP’nin mülkü olan ve sonrasında elimizden alınarak uyduruk bir vakfa verilen taşınmazda, aylık 35 bin TL bedelle kiracı iken buradan tahliye edildi. Tahliye sürecinde, CHP Genel Merkezi, İstanbul İl Başkanlığı, Bakırköy Belediye Başkanı, Bakırköy İlçe Başkanı, Bakırköy Belediye Meclis üyeleri ve tüm STK temsilcileri, BASAD’ın yanında yer alarak onlara destek verdi. Malum olduğu üzere Vakıf galip geldi BASAD tahliye adildi” bilgisini verdi.


Gözümüz üzerlerinde

BASAD'ın Bakırköy Belediyesi’ne “Ortak Hizmet Projesi” teklifinde bulunduğunu ve konunun CHP Grubu'na ve ilgili komisyonlara gönderildiğini belirten Demirci, “Komisyonlar talebi uygun bulmadı ve söz konusu talep Belediye Meclisi'ndeki tüm siyasi partilerin oy birliğiyle reddedildi. Olay bitti mi?  Hayır bitmedi. Bilinen, televizyon kanalı olan ve her akşam CHP’ye resmen bu kanaldan küfür ve kin kusan, adeta  bir siyasi partinin Bakırköy temsilcisi gibi davranan, Türkiye’de sanatın her dalındaki sevilen sayılan sanatçıların adını kullanarak bizleri sömüren bu dernek, Bakırköy halkının vergileriyle İstanbul’da örneği olmayan, ya da İstanbul’daki tek opera binasına aylık 500 TL kira ödeyerek çökmek istiyor. Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi'nin tüm Bakırköylülerindir. Bunun için ilk girişim olarak Belediye Başkanı nezdinde komisyon üyeleri ve İlçe Başkanı ile toplantı yaparak başlamıştır. Duyumlara göre, İlçe Başkanı ve komisyon üyeleri BASAD’ın bu talebini uygun görmemiş, hatta ilçe başkanı neden uygun görmediklerini gerekçeleriyle açıklamış. Şimdi sınav zamanı, pazar yerindeki filmin ikinci versiyonunun çekimine Grup Başkanı olan İlçe Başkanı ve Belediye Başkanı zemin hazırlayacaklar mı? Gözümüz üzerlerinde” diye konuştu.


NE OLMUŞTU?

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, ‘Kamu yararına çalışan dernek’ statüsü taşımayan BASAD’a, ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında 500 TL kira ile Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi devir etmeye dair meclise teklif sunmuş, teklif Hukuk ve Sanat Komisyonu’na sevk edilmişti.
Geçtiğimiz ay Hukuk ve Sanat Komisyonu ortak rapora ‘Ret’ kararı vermiş, gerekçe olarak da şu ifadelere yer verilmişti; “Mülkiyeti Bakırköy Belediye Başkanlığı’mıza ait Bakırköy İlçesi, Osmaniye Mahallesi, 1232 ada, 1 parsel sayılı taşınmazda olan “Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi”ne ilişkin hazırlanan taslak protokol incelenerek; Her ne kadar BASAD’ın ilçe bünyesinde sanata dair eğitimler veren bir dernek olması hususu göz önünde bulundurulsa da, umumun kullanımı amaçlı “Kültür ve Sanat Merkezi” olarak projelendirilip, inşa edilmiş ve tek bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmış taşınmazda belirlenen alanların binanın teknik ve fonksiyonel açıdan bütünsel işlevsizliğini engellemeye sebebiyet vermesinden ötürü komisyonlarımızca oy birliği ile uygun görülmemiştir.” Dönemin Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Cem Özbey'in, hukuka aykırılığı nedeniyle Leyla Gencer’in BASAD’a tahsisine ‘RET’ vermesinin hemen sonrasında yapılan komisyon seçimlerinde, Başkan Kerimoğlu'nun hedefi haline geldiği, akabinde yapılan Hukuk Komisyonu seçiminde Başkan olarak değil de, düz üye olarak görev yapmasının teklif edildiği, Cem Özbey’in de “Karar mercii olmayacaksam, düz üye olmanın da bir anlamı yok” diyerek komisyondan istifa ettiği iddia edildi.

HABER: SELVİ SARITAÇ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Manşet Haber Haberleri