Memleket isteriz özgürlük olsun!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstanbul'da kutlamaların adresi bu yıl Bakırköy olurken, Taksim'e çıkmak isteyenlere izin verilmedi, 127 kişi gözaltına alındı. EYT ve KHK'lara dikkat çekilen kutlamalarda, “İş, adalet ve özgürlük için 1 Mayıs” ve “Memleket isteriz iş, adalet, özgürlük olsun” yazan dev platform kuruldu

Bakırköy Pazar Alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için toplanan gruplar yürüyerek alana geldi. Bakırköy metrobüs durağında yoğunluk oluşurken, durakta toplanan gruplar kortej halinde alana doğru yürüdü. DİSK kortejine katılanlar halay çekti. Alana yürüyen grupların en önünde 1 Mayıs çelengi yer aldı. Güvenlik noktalarından geçen gruplar, sloganlar atarak alana doğru hareket etti. Gruplar, üye oldukları sendika ve sivil toplum kuruluşlarına ait bayrak ve flamalarla yürüdü. Güvenlik noktalarında bazı flamalarda bulunan sert plastiklerle alana girilmesine izin verilmedi. Daha sonra kortej, ikinci arama noktasından geçerek, alana giriş yaptı. Öte yandan miting alanında verilecek konserlerin, Şanlıurfa'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden yola çıkan, işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle, iptal edildiği duyuruldu.

Turistler zorluk yaşadı
Taksim Meydanı'na çıkan yollar sabah erken saatlerden itibaren araç trafiğine kapatılırken, bölgede güvenlik önlemleri alındı. Sabah işe gitmek isteyenler polis engeliyle karşılaştı. Vatandaşlar uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Bazı vatandaşlar iş yerlerine gidemeyince evinin yolunu tuttu, bazıları ise farklı güzergahlardan iş yerlerine ulaşmaya çalıştı.Yolların kapatılması nedeniyle yabancı turistler zorluk yaşadı. Otellerine gitmek için polis arama noktasından geçmek isteyen turistlerin üzeri ve bavulları tek tek arandı. Otellerinden havalimanına gitmek isteyen turistler ise araç bulamadı. Bavullarıyla Dolapdere istikametine giden turistler uzun süre yürümek zorunda kaldı.

KHK'lara dikkat çekildi
Bakırköy Adliyesi önündeki Halk Pazarı alanında yapılacak kutlamalar için fonunda büyük bir ekran bulunan ve üzerinde "İş, adalet ve özgürlük için 1 Mayıs" ve "Memleket isteriz iş, adalet, özgürlük olsun" yazan dev platform kuruldu. Binlerce kişinin katıldığı miting; EYT, KHK'lar ile işten çıkarılanlar, kıdem tazminatı, zorunlu BES uygulamasına dikkati çeken temayla düzenlendi. Öte yandan, canlı yayın yapan televizyon kanalları için de miting alanında ayrı bir platform kuruldu. Bakırköy'deki kutlamalara katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erkem İmamoğlu, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Polis müdahale etti
Her 1 Mayıs'ta olduğu gibi bu yıl da bazı gruplar Taksim'e yürümek istedi. Beşiktaş ve Şişli ilçesinde Taksim'e çıkamay çalışan gruplar ile polis arasında gerginlik yaşandı. Beşiktaş ilçesinde Barbaros Bulvarı'ndan meyda doğru slogan atarak ilerleyen gruplar, bölgede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri tarafından durduruldu. Grupların ilerlemesine izin vermeyen ekipler, slogan atarak yürümeye devam etmek isteyenlere müdahale etti. Polis ekipleri, gruptakileri gözaltına aldı.
Mecidiyeköy'de toplanan İnşaat İşçileri Sendikası üyesi bir grup da Taksim'e çıkmak istedi. Polisin uyarısına rağmen yürümek isteyenler gözaltına alındı. Öte yandan, İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen büfeciler, top oynadı. Bir kısım esnaf boş caddede top koştururken kenarda oturan bir esnaf da spikerlik yaptı.

Plastik kelepçe takıldı
Sıraselviler Caddesi'nden, "Kahrolsun faşizm, yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açan Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi 14 kişilik grup, "Meydanlar halka kapatılamaz", "Yaşasın Taksim direnişimiz" şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Taksim Meydanı'na yaklaşan grubu polis ekipleri durdurdu. Uyarılara rağmen alana meydana yürümeye çalışan gruptakilerle polisler arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine gruba müdahale eden polis ekipleri, eylemcileri gözaltına aldı. Taksim’de Divan Kavşağı’nda da polis bariyerlerinin önüne gelen biri kadın iki kişi elindeki dövizi açarak slogan atmaya başladı. Çevredeki polisler tarafından müdahale edilen iki kişi plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı.

'Mülk Allah'ındır'
Öte yandan, Fatih Camisi avlusunda toplanan Antikapitalist Müslümanlar grubu, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Daha sonra ellerindeki, "Mülk Allah'ındır", "İnsan İçin Emeğinden Başkası Yoktur", "Adalet, Eşitlik, Özgürlük", "Kadın Özgürleşirse Toplum Özgürleşir", "Devletin Dini Adalet, Mezhebi Eşitlik, Meşrebi Özgürlüktür" yazılı dövizler ile Saraçhane parkına yürüyen grup, "Allah, Ekmek, Özgürlük" ve "Mülk Allah'ın, Emek İşçinin, Kahrolsun Küresel Kapitalizm” sloganları attı.

Polis127 kişiyi gözaltına aldı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs 'Emek ve Dayanışma Günü' nedeniyle Beşiktaş'ta 55, Şişli'de 38, Beyoğlu'nda 29, Kağıthane'de 4 ve Bakırköy'de 1 kişiyi gözaltına aldı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polisin dağılın uyarısına rağmen yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 38 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü. Mecidiyeköy’de de İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 8 kişi gözaltına alındı. Barbaros Bulvarı’nın Beşiktaş Meydanı yakınında toplanan ve ellerinde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) flamaları taşıyan gruptakiler, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı. Grubun yürüyüşüne izin vermeyen çevik kuvvet ekipleri, uyarılara rağmen dağılmayan gruptakilere müdahale etti. Polis, yaklaşık 55 kişiyi gözaltına aldı. Şişli ve Beşiktaş dışında Beyoğlu’nda 29, Kağıthane’de 4 ve Bakırköy’de 1 kişiyi gözaltına aldı.

Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktılar
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Nakliyat-İş Sendikası üyeleri, Gümüşsuyu'ndan Taksim Cumhuriyet Anıtı'na kadar yürüdü. Saygı duruşunda bulunan sendikacılar, anıta çelenk bıraktı. Daha sonra Kazancı Yokuşu'na gelen grup buraya karanfil bırakarak 42 yıl önce hayatını kaybedenleri andı. Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu, yaptığı açıklamada, 1 Mayıs kutlaması için Şanlıurfa'ya giderken geçirdikleri kaza sonucu hayatlarını kaybeden 5 kişiye rahmet diledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri