Mehmetçik ilerliyor

Suriye'de terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG güçlerine karşı başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'da Türk Silahlı kuvvetleri ilerlemeye devam ediyor. Kara birliklerinin de sınırı geçmesi sonucu çok sayıda köy terörden temizlenirken, MSB'den yapılan açıklamada, "Şu ana kadar terör örgütüne ait toplam 181 hedefin ateş altına alındığı" belirtildi

Türk Silahlı Kuvvetleri terör mevzilerini vurmaya devam ediyor. Mehmetçiğin kısa süre içinde Resulayn’ın merkezine girmeye hazırlandığı, ilerlemek için beklediği ve şimdiye kadar YPG güçleriyle herhangi bir çatışmaya girilmediği ifade edildi. Önceki gece saat 22.35 sularında kara harekâtı başlatıldığı ve birçok köyün terörden temizlendiği açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, "Barış Pınarı Harekâtı kapsamında hava kuvvetleri unsurları ve ateş destek vasıtaları ile şu ana kadar terör örgütüne ait toplam 181 hedefin ateş altına alındığını" duyurdu.

Çeşitli üs komutanlıklarından havalanan jetlerin görev aldığı harekata havadan erken ihbar ve kontrol uçakları eşlik etti, tanker uçakları havada hazır bekledi, harekatta İHA ve SİHA’lar da görev aldı.

SMO da ilerliyor
Mehmetçik'le birlikte teröristlere karşı savaşan Suriye Milli Ordusu askerleri de önce namaz kıldı ardından konvoylar halinde Fırat Nehri'nin doğusunda YPG/PKK'lı teröristlerin işgalindeki bölgelere girdi. Muhalif savaşçılardan oluşan Suriye Milli Ordusu da (SMO) Mehmetçik’le birlikte teröristlere karşı mücadele ediyor. MSB’nin yayınladığı son mesaj’da ise "Barış Pınarı Harekâtı'nın planlama ve icrasında sadece PKK/PYD-YPG ve DEAŞ'lı teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınıyor" denildi. Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekâtı tüm hızıyla sürerken, bölgedeki son duruma ait yeni kareler de gelmeye devam ediyor. Tel Abyad'da çekilen son görüntülerde terör hedeflerinin obüs atışlarıyla vurulması anbean kaydedildi.

Hassasiyet gösteriyoruz
Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekatı’nın planlama ve icrasında 'nokta atışı' olarak tabir edilen sadece PKK/PYD-YPG ve IŞİD’li teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığını açıklayarak, sivillere, tarihi yapılara, dost/müttefik ülke unsurları ve çevreye zarar vermemek için her türlü hassasiyetin gösterildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca planlandığı gibi icra edilmiş ve başarılı bir şekilde devam etmektedir. Barış Pınarı Harekâtı, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik kararları ve BM Sözleşmesi’nin 51'inci maddesinde yer alan ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Barış Pınarı Harekatı'nın planlama ve icrasında sadece PKK/PYD-YPG ve DEAŞ'lı teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmaktadır. Sivil/masum kişiler, harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost/müttefik ülke unsurları ve çevreye zarar vermemek için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" denildi.

IŞİD'lilere ne yapılacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat'ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekâtı kapsamında terörden temizlenen bölgelerdeki IŞİD’lilerin akıbetlerinin ne olacağı sorusuna operasyona karşı olan Batı'ya da mesaj olacak nitelikte bir yanıt verdi. Erdoğan, "Cezaevinde tutulması gerekenleri cezaevinde tutacağız, uyruğu belli olanları geri göndereceğiz. Kadın ve çocukları da kendi toplumlarına kazandırma gayretinde olacağız" ifadelerini kullandı.

Üç ilçeye havan atıldı
TSK'nın operasyonu sürerken teröristler de havanlarla sivilleri hedef alıyor. Suriye'de YPG/PKK'lı teröristlerce işgal edilen bölgelerden atılan havan ve roketatar mermilerinin Şanlıurfa'nın Akçakale, Birecik ve Ceylanpınar ilçeleri ile Mardin'in Nusaybin ilçesindeki bazı noktalara isabet etmesi sonucu çok sayıda sivil vatandaş yaralandı. Bazı kaynaklar, yaralanan vatandaşlardan şehit düşenlerin de olduğunu bildiriyor. Roket ve havan mermilerinin isabet ettiği yerleşim yerlerinden Nusaybin’de 5, Ceylanpınar’da 2, Birecik’te de 2 olmak üzere yaralanan 9 kişi tedavi altına alındı.

Çocuklar da yaralandı
YPG/PKK işgalindeki Rasulayn’dan ateşlenen uçaksavar mermileri, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 3 eve isabet etti. Saldırı sırasında evlerinde oynarken yaralanan 13 ve 15 yaşlarındaki iki kardeş, Ceylanpınar Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Bölgede tedbir alan güvenlik güçleri, olay yerinde inceleme yaptı. Saldırının ardından terör unsurlarının bulunduğu bölgelere obüs atışı sesleri duyuldu. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinin Suriye sınırındaki Eşme Mahallesi’ne atılan havan mermisinin bir otomobile isabet etmesi sonucu biri çocuk, 2 kişi yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Birecik Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Nusaybin’de 5 kişi yaralandı
Harekatın başladığı saatlerden bu yana Nusaybin’e 130 roket atışı yapıldığı belirlendi. Atılan roketatar mermilerinin çoğu boş arazilere düşerken, bazıları da evlere isabet etti. Roketlerin isabet ettiği bazı evlerde hasar meydana geldi. Saldırılarda hafif yaralanan 5 kişi, kaldırıldıkları Nusaybin Devlet Hastanesindeki tedavilerinin ardından taburcu edildi. Barış Pınarı Harekatı dolayısıyla Şanlıurfa’nın sınır ilçelerindeki okullar iki gün tatil edildi. Bu kapsamda Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç ilçelerindeki tüm okullarda, Birecik’te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi. Mardin’de ise Nusaybin ilçesindeki tüm okullarda, Kızıltepe ilçesinde de sınıra yakın Şenyurt ve Akdoğan mahallelerinde bulunan okullarda eğitime iki gün ara verildiği açıklandı.

CHP’den iki önemli tavsiye
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında 1.5 saat süren MYK toplantısında Barış Pınarı Harekatı ele alındı.CHP, Suriye ile dolaysız diyalog kurulması ve ABD Başkanı Trump'a tepki gösterilmesi gerektiğini belirtti. CHP’nin harekatın başarıyla sonuçlanmasını istediği vurgulanan MYK’de, Trump’ın, Türkiye’yi “cezalandırmaya dönük” tavrının ise kabul edilemez olduğu belirtildi. Hükümet kanadının, Trump’ın tutumuna yönelik “bir devlet tepkisi” göstermesi gerektiğinin altı çizilen MYK’de, Trump’ın farklı açıklamalarla dünya nezdinde Türkiye’nin onurunu zedelediği vurgulandı. CHP’den daha önce yapılan açıklamalarda da sürekli gündeme gelen Şam yönetimi ile doğrudan temas kurulması konusunun, MYK’de de detaylı olarak ele alındığı öğrenildi. Şam ile kurulacak diyaloğun şu an için çok önemli olduğu belirtilen MYK’de, dünyada YPG’yi terörist olarak kabul eden iki ülkeden birinin Türkiye, diğerinin ise Suriye olduğu dile getirildi. MYK’de, harekatla ilgili dezenformasyonu önlemek için hem hükümet hem de askeri yetkililerin, düzenli bilgi aktarmasının önemine de işaret edildiği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri