Dört dörtlük kayırmacılık!

Güngören Belediyesi, ihale yoluyla temin etmesi gereken 5 milyon 328 bin 103 TL’lik mal alımını doğrudan satın aldı. Ayrıca alımların da yüzde 70’inin 4 firmadan yapıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay Başkanlığı 2017 yılı Güngören Beldiyesi denetiminde birçok usulsüzlük belirledi. Belediyenin ihale yoluyla temin etmesi gereken mal ve hizmet alımını belirli firmalardan satın alma yoluna gittiğini belirleyen Sayıştay, bu durumun saydamlığa, rekabete, eşit muameleye ve güvenirliğe gölge düşürdüğünü  rapor etti. 2017 yılında toplam 5 milyon 328 bin 103 TL tutarındaki ihtiyacın doğrudan temin yöntemiyle karşılandığını belirten Başkanlık, bu alımların yüzde 70'inin belirli 4 firmadan satın alındığını tespit etti.

1 ayda 3 kez alım yapmışlar
Usulsüz alımların izini süren Sayıştay denetçisi ilgili 4 firmanın belediyenin hiçbir ihalesini yüklenici sıfatıyla üstlenmediğini, teklif dahi vermediğini ortaya çıkardı. Bu durumu dikkat çekici bulan denetçi, doğrudan temin yöntemiyle aynı ay içerisinde 3 kez, aynı çeşitte mal alındığını belirtti. Bir yıl içerisinde de 15 kez tadilat, 8 kez kamera güvenlik sistemi alımlarının yapıldığına dikkat çekti. Güngören Belediyesi ise alımların anlık ihtiyaçlar sonucu gerçekleştiğini belirterek, bu konuda 4 firmanın tercih edilmesinin mevzuata aykırı olmadığını savundu.

KİK'in ruhuna aykırı 
Belediyenin cevabını yerinde görmeyen Sayıştay, yapılan alımların birçoğunun planlama neticesinde alınabileceğini, herhangi bir ivedilik arz etmediğini dile getirdi. Güngören Belediyesi'nin 2 milyon bin 200 TL'ye kadar doğrudan alım yetkisinin olduğunu hatırlatan Başkanlık, “Söz konusu tutar acil ihtiyaçların temini için hâlihazırda zaten öngörülmüştür. Fakat idare tarafından söz konusu sınır 5 milyon 106 bin 437 TL tutarında, doğrudan alımlarla da 3 milyon 105 bin 237 TL aşılmıştır. İhale konusu edilmesi gereken alımların parçalara bölünmek suretiyle doğrudan temin yoluyla alındığı görülmektedir. İhtiyaçların belirli firmalardan temin edilmesi gerek Kamu İhale Kanunu’nun ruhuna, gerek kamu kaynaklarının temininde rekabet ilkesinin mantığına aykırıdır” açıklamasında bulundu.

259 bin liralık zarar
Güngören Belediyesi'nin gerçekleştirdiği kimi ihalelerin teknik şartnamelerinde rekabeti engelleyici hususlara yer verdiğini de tespit eden Sayıştay, Bilgi Evleri İşletilmesi hizmet alım ihalesi ve Kültür ve Spor Tesisleri için Personel Çalıştırılması hizmet alım ihalesini örnek gösterdi. Bütün ihaleleri mercek altına alan denetçi  2017 yılı Kültürel Etkinlikler İhalesi'nde de en avantajlı teklif yerine daha yüksek teklif veren isteklinin tercih edildiğini saptadı. Bu yolla belediyenin 259 bin 410 TL zarara uğratıldığını tespit etti.

9 markete 147 milyon lira
Sayıştay, 2017 yılı İBB denetiminde de skandal bir ayrımcılığı gün yüzüne çıkardı. Başkanlık, İBB'nin Sosyal Yardım İstanbul Kart projesi kapsamında yapılan alışverişlerde bazı zincir marketlerin ayrıcalıklı gelir elde etmesini sağladığını tespit etti. Raporda, Sosyal Yardım İstanbul Kart projesi için 2017 yılında 9 zincir market ile İBB arasında sözleşme imzalandığı belirtilerek, bu sözleşme karşılığında İBB'ye belli bir bedel ödenmediği vurgulandı. Alışveriş yapan ihtiyaç sahiplerine de indirim yapılmadığını belirleyen Sayıştay, İstanbul Kart ile gerçekleştirilen alışverişlerin bu marketlerin dışında hiçbir şekilde yapılamadığından, söz konusu zincir marketlerin ayrıcalıklı hale geldiğine dikkat çekti. Raporda, İBB'nin bütçesinden söz konusu sosyal yardım projesi kapsamında çıkan 147 milyon 670 bin 821 TL'lik tutarın sadece 9 zincir markette yapılan alışverişlerde kullanıldığı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri