Balon gibi patlayacak

Hükümet çeşitli adımlarla canlandırmaya çalışsa da piyasanın durgun olduğunu söyleyen inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri, gelecekten çok da umutlu değil. Tapu müdürlüklerinde işlerin düştüğünü söyleyen firma sahipleri hükümetin kalıcı bir çözüm bulmaması halinde sektörün adeta bir balon gibi patlayacağını söylüyor.

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar tüm sektörler gibi inşaat sektörünü de etkiledi. Hükümet satış üzerinden yüzde 10 indirim imkanı tanıyan yeni bir kampanya başlatırken, sektördeki durgunluk özellikle küçük işletmeleri etkilemeye devam ediyor. Döviz kuru artışının durdurulması ve faizlerin de bir an evvel düşmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcilerine göre yaşanan durgunluk yabancı yatırımcılar için cazibesini korurken yerli yatırımcının ise sektörden uzak durmasına neden olmuş. Bazıları piyasada üretim olmaması ve alınan kredilerin çoğunun inşaat sektörüne kaydırılmasının betondan bir ekonomi doğurduğunu söylerken bazıları ise fabrikaların dolayısıyla üretim yapan yerlerin açılmamasının yaşanan durumun ortaya çıkmasında en büyük etkenlerden bir tanesi olarak görüyor. Onlara göre sektörün bu hale gelmesinde önemli bir etkenin arz fazlası olması yani gerekenden çok konut yapılması. Biz de yaşanan bu durumu Esenyurt'ta inşaat ve gayrimenkul sektörü ile uğraşan kişilere sorduk.

Yerli değil yabancı müşteri
Piyasada işlerin düştüğünü söyleyen ancak yabancı yatırımcıların artışta olduğunu dile getiren OLC Yapı Gayrımenkul Satış Pazarlama Sorumlusu Fatih Adır, “İnşaat sektörü yerli müşteri anlamında tamamen faizlerin yüksekliğinden dolayı durmuş vaziyette. Gerek dövizin ve gerekse faizin yüksek olması bunda etken oldu. Bölgede büyük çaplı inşaat yapan firmalar fiyatı uygun olduğu sürece yabancı müşterilere satışları sürüyor. Portföyümüz yerli müşteriden yabancı müşteriye kaymış durumda. Bölgede biz site rezidans yapıyoruz yabacı müşterilerimiz var bu anlamda şanslıyız. Ama sadece apartman yapan küçük çaplı müteaahhitler ciddi anlamda sekteye uğramış vaziyette” dedi.

Kalitenin yükselmesi gerekiyor
Yaşanan olumsuz sürecin bir an evvel düzelmesini talep ettiğini söyleyen Adır, “Bundan sonra görev Merkez Bankası ve hükümete düşüyor. Faizler düşmedikçe yerli müşterilerimizi kaybettiğimiz sürece müteahhitler piyasadan kaybolmaya başlayacak. Sektör çok büyük firmalarınm tekelinde dönecek. 200 bin TL kredi çeken 400 bin TL'yi geri ödüyor. İnşaat sektörünün rayına oturması için kalitenin yükselmesi gerekiyor. Bazı bilinçli olmayan inşaat firması sahipleri çok faiş fiyatlarda daire satabiliyor. Bunun da çözülmesi gerekir” açıklamasını yaptı.

Yüzde 60 azalma var
Hedef Yapı Gayrımenkul'un sahibi Yasin Aksu ise “Yaklaşık 10 yıldan bu yana bölgede hizmet veriyoruz. Belediye rayiç bedellerinin, arsa fiyatlarının yükselmesi bu duruma gelinmesine neden olan etkenler arasında. Arsa fiyatları hızlıca arttı. Geçen seneye göre işlerimiz yüzde 60 düştü. Küçülmeye gittik. Döviz kuruna acilen el atılmalı. Faizlerin düşmesini bekliyoruz. Bizim bu bölgede apartman alan yerli müşteridir. İç piyasayı canlandırmamız lazım” diye konuştu.

Yüksek faiz kötü etkiliyor
“İşler düştü sebebine gelince banka faizleri yüksek. Bu alışılacak bir oran değil. Bankadan kredi alanlar bir dairede bankaya borçlanmış gibi hissediyoruz diyorlar” diyen Mega Yapı İnşaat Satış Pazarlama Müdürü Erman Coşkun ise “Bundan dolayı insanlar krediye girmek istiyor. Elden taksit istiyorlar ama hiçbir firma bunu yapmaz. Çözüm için faizlerin düşmesi lazım. Bankalar verdiği faizle kar marjını düşünüyor. Faiz oranları piyasaları kötü etkiliyor insanların işi yok” şeklinde konuştu.

Kurun düşmesini bekliyoruz
Sektörün bir diğer isim Erdem Bayram ise şunları söyledi; “Faizlerin ve kurun düşmesi gerekir en büyük beklentimiz bu. Herkes ne olacak diye merak ediyor. Piyasadaki insanların beklentisi işlerin bir an evvel açılması. Faizlerin bir an evvel düşmesi gerekir.”

Tapunun yoğunluğu azaldı
Faiz oranlarının düşmesi gerektiğini söyleyen Safir Yapı Satış Müdürü Gürkan Cantimur ise “Faizler 1,60-1,80 dolaylarında olduğu için müşteriler resmen gelmiyor diyebilirim. Bununla alakalı olarak piyasa zaten durgun. Esenyurt tapuda güne 500 tapu verilirken şimdi 15 tapu zor veriliyor. Yabancı nakit müşteriler geliyor ama ileride bu sorun yaşatabilir. Devletin bu işe el atması lazım. Yoksa inşaat sektörü balon gibi patlayacak. İşlerimiz geçen seneye nazaran yüzde 90 seviyesinde düştü.  Eskiden haftada 20 tapu yaparken artık ayda 1-2 tane yapıyoruz. Bu durgunluğun en önemli nedenleri faiz oranlarının yüksekliği oranların düşmesini devletimizden bekliyoruz” dedi.

Siftahsız dükkan kapatıyoruz
İnşaat sektöründeki durgunluk yan sektörleri de etkiledi. Cam sektöründe işçi olduğunu söyleyen Serkan Güzel, “İnşaat sektöründeki durgunluk bizi de vurdu. Siftahsız dükkan kapatıyoruz. Gelen zamlarla müşteriye ürün sunamıyoruz. Ev alımları durduğu için bizde sektörde sıkıntı yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Bu seneden umudu kestik
Mermer işi ile uğraşan ve inşaat sektöründeki durgunluğun kendilerinide olumsuz etkilediğini söyleyen Fatih Öztürk ise“Mermer işi dolarla dönüyor. Malzemeler zamlandı. Bu sene umudu kestim ben. Gerileme darbeden sonra oldu. Döviz kurunun düşmesi gerekir. Faizlerinde makul seviyelerde olması gerekir. İşlerimiz iyi olsun diye bakıyoruz” diye konuştu. UFUK ÇOBAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haber Haberleri