Tomris Giritlioğlu kimdir, neden öldü? Tomris Giritlioğlu aslen nereli ve kaç yaşındaydı?

Senarist, yapımcı ve yönetmen olarak bilinen Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti. Giritlioğlu'nun hayatı vefat haberi sonrası merak edilmeye başlandı. Peki Tomris Giritlioğlu kimdir, neden öldü? Tomris Giritlioğlu aslen nereli ve kaç yaşındaydı?

Televizyon sektörünün bilinen isimlerinden yapımcı, yönetmen ve senarist Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti. Giritlioğlu'nun hayatını kaybetmesinin ardından hayatı, memleketi ve yaşı gibi konular merak edilmeye başlandı.Ünlü yapımcının vefatını oyuncu Tuba Büyüküstün sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Peki Tomris Giritlioğlu kimdir, neden öldü?

TOMRİS GİRİTLİOĞLU KİMDİR?

1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğan Tomris Giritlioğlu; yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, proje tasarımcısıdır. Hataylı bir ailenin çocuğu olan Giritlioğlu, 1999 yılında çektiği Salkım Hanımın Taneleri ile üne kavuşmuş bir sinema yönetmeni olarak bilinmektedir.

Aynı zamanda Kurşun Yarası, Çemberimde Gül Oya gibi dizilerin yapımcı veya proje tasarımcısı olarak çalışmış ve Türkiye'de yakın tarih ile ilgili dönem dizilerini başlatan kişi olmuştur.

Babası o doğduğunda Kadınhanı'nda hakimlik yapan Ali Arcak, annesi ise Sakine Arcak (Günaydın) idi. Çocukluğunun ilk seneleri Adana'da geçmiştir. İlkokul 3. sınıfın ardından eğitim hayatına TED Ankara Koleji'ne devam etmiştir. Yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamlamıştır.

Üniversite öğrencisi iken sinema yönetmeni olmaya karar vermiştir. Ardından üniversiteden mezun olduktan sonra TRT'de çevirmen olarak görev almaya başladı. 1977'de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile dünyaevine girdi.

İlk uzun metrajlı filmi Suyun Öte Yanı'nı 1991 yılında çekmiştir. Söz konusu film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ile En İyi Yönetmen Ödülü almıştır. 4. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ise aynı film En İyi İkinci Film ödülüne değer görülmüştür.

Sanatçı, emekli olmasının ardından özel televizyonlar için dizi film projeleri üretmeyi sürdürmüştür.

TOMRİS GİRİTLİOĞLU FİLMOGRAFİSİ

Yönetmenliğini yaptığı yapımlar

1989: Kantodan Tangoya

1991: Suyun Öte Yanı

1993: Yaz Yağmuru

1996: 80. Adım

1997: Kördüğüm

1999: Salkım Hanımın Taneleri

2008: Güz Sancısı

Senaristliğini yaptığı projeler

1989: Kantodan Tangoya

1993: Yaz Yağmuru

Yapımcılığını yaptığı projeler

2002: Aşk Meydan Savaşı

2005-2006: Aşka Sürgün

2006: Esir Kalpler

2007-2009: Asi

2009-2010: Bu Kalp Seni Unutur mu?

2009-2010: Kasaba

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Güzel Aşklar Diyarı dizisi Arhan kim? Burak Berkay Akgül kimdir, aslen nereli? Burak Berkay Akgül kaç yaşında, sevgilisi kim?
Güzel Aşklar Diyarı dizisi Hanzade Kimdir? Ege Kökenli kimdir, aslen nereli? Ege Kökenli kaç yaşında, evli mi?
Güzel Aşklar Diyarı dizisi nerede çekiliyor, hangi semtte? İşte Güzel Aşklar Diyarı dizisi çekim yeri...

Magazin Haberleri