Türkiye'de Müze Kart ile yerli turist olmak

Ülkemiz bir açık hava müzesi.

Ülkemiz bir açık hava müzesi. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu coğrafyada yaşamaksa büyük bir nimet. Günümüz de seyahat etmek ve farklı kültürlerin hayatlarını incelemek şimdilerde yeni bir trend. Kuşkusuz birçok insan dünyayı gezmek ve yeni deneyimler yaşamak istiyor. Özellikle yeni çağda yeni bir terim de çıktı kendi şehrinde turist olmak.

Kendi şehrinde turist olmak

Farklı bir ülkeyi keşfetmeye benzeyen bu yeni akımda evden sanki bir turist gibi çıkmak büyük heyecan yaratıyor...İstanbul'da benim de sıklıkla yaptığım bir geçmişe dönüş yolculuğu oldu bu akım. Turist şapkamı takarak sanki başka bir ülkedeymişim gibi hazırlanıp evden çıkıyorum. İstanbul'u tarihi yarım adayı bir turist gözüyle yeniden deneyimliyorum. Her sezon yenilenen peyzajıyla tarihi sarayları keşfe çıkmak farklı bir ülke ve farklı bir heyecan hissi yaşatıyor. Hal böyle olunca müze kartta büyük kolaylık sağılıyor. Sanat tarihi ve arkeoloji öğrencilerine Kültür ve Turizim Bakanlığı'na bağlı müzeler için bir ayrıcalık tanınsa da ne yazık ki Milli Sarayalar'a bağlı müzeler için böyle ayrıcalık yürürlükte değil. Bu nedenle herkes için müze kart zorunlu bir hal alıyor.

Bu yazımda müze kart ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve avantajlarını derleyerek anlatmak istedim. Türkiye'nin zengin kültürel mirasından, tarihinden ilham almak ve bir turist heyecanı yaşamak isterseniz yazımın geri kalanında Müze Kart sisteminde ki tüm detayları en ince ayrıntısına kadar aktarmış olacağım.

Müze Kart Hakkında Her Şey

Müze kartın öneminden kısaca bahsetmek gerekirse; Türkiye de geçerli olan Müze Kart, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı olan 350’den fazla müze ve ören yerini ücretsiz olarak gezmeye imkan tanıyor. Müze Kart sayesinde önemli yapıları ve geçmiş uygarlık tarihine şahitlik edebilirsiniz. 1 yıl boyunca geçerliliği olan müze kart ile birçok yeri sınırsız şekilde hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Müzeler, herhangi bir konuda bilgi verirken objelerden ve görsel imgelerden yararlanan sergi alanlarıdır. Tarihin bir bölümünü açıklamak için o dönemden kalma eserleri sergilerler. Veya bir tabiat olayının yarattığı tahribatı da bu olaydan kalan izleri sergileyerek anlatırlar. Müzelerin tarihi ve tarihi olayları anlatım gücü bu bakımdan çok yüksektir. Yazımın başında anlattığım gibi ülkemizde de çok sayıda sanat, bilim, tarih müzesi var. Bu nedenle gezmeyi seven, bilime ilgisi olan her vatandaşın bir müze karta sahip olması öneriyorum.

Aşağıda Müze Kart'ın kendi bilgi sisteminden aktarılmış güncel bilgiye atıfta bulunarak sizlerle olduğu gibi aktaracağım bu sayeden sizler de müze kart hakkında tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabileceksiniz. Bu heyecanlı yolculuğa siz de müze kart sahibi olarak bir adım atabilir tarihin gizemli keşif yolculuğunun tadını çıkarabilirsiniz.

Kimler Müze Kart Alabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5203 Sayılı Kanuna tabi Mavi Kart sahipleri, KKTC vatandaşları ile Türkiye’de yerleşik “Yabancı Kimlik Numarası” sahibi kişiler tarafından kullanılabilmektedir.

Müze Kart’ın Avantajları Nelerdir?

Müze Kart oldukça avantajlara sahip bir karttır. Yılda bir kere ödeme yapıldıktan sonra istenildiği kadar müze ziyareti yapılabilmektedir. Sürekli gezen biriyseniz müze kartın yıllık ücretini rahatça çıkarabilirsiniz. Müze Kart sayesinde gişelerde sıra beklemeden ve herhangi bir ekstra ücret ödemeden müze ve ören yerlerine giriş yapabilirsiniz. Ayrıca Müze kart Devlet Opera ve Balesinin yerleşik sahnelerinde sergilenen tüm gösterilerinde indirim sağlıyor. Bunların dışında İstanbul şehir hatlarına bağlı Boğaz turlarında da indirim avantajına sahip olunabilmektedir.

Müze Kart Kimlere Ücretsiz?

Müze Kart, engelli vatandaşlara18 yaşın üzerindeki öğrencilere Yükseköğretim kurumlarına bağlı üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerine Ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yabancı öğrenciler ile yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarına devam eden yabancı öğrencilere ve KKTC vatandaşı öğrencilere öğrenci kimliği ibraz edildiği takdirde 30 lira olan Müze Kart bedeli, 18 yaş altı öğrencilere ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlere ve 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsizdir.

Müze Kartın Geçerli Olmadığı Müzeler ve Tarihi Yapılar Hangileridir?

Müze Kart, taşıma kapasitesi az ve aşırı ziyaretçi kapasitesinde tarihi dokunun korunamayacağı düşünülen yerlerde geçerli olmuyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı olan 350’den fazla müze ve ören yerini ücretsiz olarak gezmeye olanak sağlayan müze Kart sadece 4 yerde geçersizdir. Bu yerler; Topkapı Sarayı Müzesi içerisindeki Harem Bölümü, Efes Ören Yeri Yamaç Evleri, Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde Karanlık Kilise ve İstanbul Aya İrini Kilisesi’dir. Bu dört müze ve ören yerine ekstra ücret ödenerek giriş yapılabiliyor.
Müze Kart’ın Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Türkiye’nin müze gezdiren kartı Müze Kart Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 323 müze ve ören yerine, alındığı tarihten itibaren 1 yıl sınırsız giriş olanağı sunmaktadır.

Müze Kart Süresi Uzatılır mı?

Süresi biten müze kartların uzatılması söz konusu olmamaktadır. Kişiler tarafından yeniden başvuru yapılması gerekir.

Müze Kart Nasıl Alınıyor?

Müze Kart sahibi olmak isteyenler kart basım istasyonlarından, fotoğraflı T.C. kimlik kartları, pasaport ya da sürücü belgeleri ile Müze Kart’a sahip olabilirler. Ayrıca internet üzerinden gerekli bilgileri girerek kredi kartı ile Müze Kart alınabilir. Sistem onay verdikten sonra internet başvuruları 5 gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderilmektedir.

Müze Kart Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Müze Kart satış işlemi yapıldıktan sonra geri alma işlemi yapılmamakta. Dolayısıyla bilgilerinizi ayrıntılı şekilde kontrol etmeli ve doğruluğundan emin olmalısınız.
Satın aldığınız Müze Kart’ı değiştiremez ya da iptal edemezsiniz.
Satın alma işleminizi gerçekleştirdikten sonra ekranda beliren onay mesajını beklemeli ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Herhangi bir sorun oluşması durumunda 444 MÜZE (6893) çağrı merkezini aramalısınız.

Müze Kart Geçen Şehirler Nelerdir?

Müze Kart uygulaması kullanılan iller listesi aradığımızda aslında Türkiye Cumhuriyeti tarafından resmi onaylanmış müzelerin hepsinde kartın geçerli olduğunu görüyoruz. Eklemek gerekir ki Müze Kart, bazı özel müzelerde geçerli olmayabilir. Ancak bunun dışında her şehirde, ilçede bulunan müzelerde kullanıma uygundur.

Müze Kart Kişiye Özel Midir?

Bir Müze Kart alırsanız, burada kimlik bilgilerinizin istendiğini göreceksiniz. Dolayısıyla Müze Kart, kişiye özeldir. Sahibi dışında kişiler tarafından kullanılamaz. Bir yıl geçerlidir. Bir yılın sonunda yenilenebilmektedir.

İstanbul Müze Kart Satış Noktaları

İstanbul Müze Kart satış noktaları; İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Kariyer Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı), Aya İrini Anıt Müzesi’dir.

Ankara Müze Kart Satış Noktaları


Ankara Müze Kart satış noktaları; Cumhuriyet Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’dir.

İzmir Müze Kart Satış Noktaları


İzmir Müze Kart satış noktaları; Bergama Asklepeion Ören Yeri, Bergama Akropol Ören Yeri, Efes Ören Yeri, Efes Yamaç Evler, Çeşme Müzesi, Jean Ören Yeri, İzmir Arkeoloji Müzesi’dir.

Antalya Müze Kart Satış Noktaları


Antalya Müze Kart satış noktaları; Antalya Müzesi, Alanya Müzesi, Aspendos Ören Yeri, Aziz Nikolaos Anıt Müzesi, Olympos Ören Yeri, Simena Ören Yeri, Termessos Ören Yeri, Phaselis Ören Yeri, Side Müzesi, Perge Ören Yeri, Patara Ören Yeri, Side Tiyatrosu ve Myra Ören Yeri’dir.

Çanakkale Müze Kart Satış Noktaları


Çanakkale Müze Kart satış noktaları; Troya Müzesi, Assos Ören Yeri ve Troya Ören Yeri’dir.

Muğla Müze Kart Satış Noktaları


Muğla Müze Kart satış noktaları; Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Kaunos Ören Yeri, Bodrum Mausoleion, Datça Knidos Ören Yeri, Kayaköy Ören Yeri, Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi, Fethiye Kaunos Ören Yeri, Fethiye Kayaköy Ören Yeri ve Sedir Adası Ören Yeri’dir.

Şanlıurfa Müze Kart Satış Noktaları


Şanlıurfa Müze Kart satış noktaları; Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Göbeklitepe Ören Yeri’dir.

Müze Kart Çeşitleri Nelerdir?


Kültür ve Turizm Bakanlığı Müze Kart sahibi olmak için pek çok seçenek sunuyor. Museum Pass Türkiye, Museum Pass İstanbul (mobil), Museum Pass Cappadocia (mobil), Museum Pass Akdeniz (mobil), Museum Pass Ege (mobil), Müze Kart+, Müze Kart 15 Temmuz olmak üzere 7 farklı müze kartı bulunmaktadır.

Museum Pass Türkiye ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Millî Saraylar’a bağlı 300’den fazla müze ve ören yerini 15 gün boyunca ziyaret edebilirsiniz.
Museum Pass İstanbul ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Millî Saraylar’a bağlı 13 müzeyi 5 gün boyunca ziyaret etme hizmeti sunar.
Museum Pass Cappadocia ile Nevşehir ve Aksaray illerindeki T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 10’dan fazla müze ve ören yerini 3 gün boyunca gezme şansı sunar.
Museum Pass The Mediterranean kart ise Antalya, Mersin, Adana ve Denizli illerindeki T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 40’tan fazla müze ve ören yerini 7 gün boyunca ziyaret etmenize imkan sunar.
Museum Pass Aegean ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir, Aydın, Muğla, Denizli illerindeki 40’tan fazla müze ve ören yerini 7 gün boyunca ziyaret edebilirsiniz.
Müze Kart+ İle Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı 300’den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca ziyaret edebilirsiniz.
Son olarak ise 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nde şehitler anısına düzenlenen Müze Kart ile 300’den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri