Rum Bestekarları konserine gitmek ister misiniz?

Rum Bestekarları konserine gitmek ister misiniz?

Müziğin evrenselliğinin en güzel göstergelerinden biri farklı etnik ve kültürlerden oluşan renklerin bir araya geldiği etkinliklerdir. Bizim kültürümüz bu kültürel farklılıklara dünyada en çok sahip olan kültür. Osmanlı Devleti’nde gerek Ermeni gerekse Rum bestekarla Türk musikisinin gelişiminde önemli katkılar sunmuştur. Bu katkı öylesine değerli ve büyüktür ki bunun ayrı bir araştırma konusu olarak incelenmesi ve betimlenmesi gerekir.

İstanbul Fener'de bulunan Vlahsaray Panayia Kilisesi Vakfı geleneksel olarak gerçekleştirdiği kültürel etkinliklerine bu kez de bu konuya değinmiş ve Rum bestekarlarla ilgili bir konser organize etmeye karar vermiş. Konserin adı “Cumhuriyet Döneminde Kilise ve Türk Sanat Müziğinin Türk Bestekarları”. Konserinde adından da anlaşıldığı gibi Cumhuriyet döneminde faal olarak Rum Bestekarların üretimlerinin yer alacağı bir dinleti olacak. 9 Ağustos saat 18:30’da gerçekleşecek konserde Nikos Andrikos, Hakan Kiriş, Fotini Kokkola, Erhan Bayram gibi Türk ve Yunan sanatçılar birlikte sahne alacak. Konserde kanun, İstanbul kemençesi, İstanbul lavtası , tanbur ve yaylı tanbur gibi geleneksel Türk müziği ile sembolleşmiş müzik enstrümanları eşliğinde özel bir dinleti sunulacak.

İki yakanın ezgileri

Vlahsaray Panayia Kilisesi Vakfının konserleri bu kadarla kalmayacak. 8 Ağustos tarihinde iki kültürü bir araya getiren bir konser daha düzenlenecek. Bu konser “Theotokia Kültür Festivali” altında yapılacak olan “Ege’nin iki yakasından ezgiler” adını taşıyor. Konserde Erhan Bayram, Nikos Andrikos ve Fotini Kokkala sahne alacak. Konser saat 19:00’da Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Vakfında yapılacak. Vakıf 4 Eylül’de de Yani Kordomenidis ve Petro Dıvarca’nın sahne alacağı “Greek Müzik ve Fazlası” adlı dinletiye ev sahipliği yapacak. Kültürler arası bir müzik yolculuğuna çıkmak isteyenleri bu dinletileri takip etmesini tavsiye ediyorum.

Türkiye'nin ilk K-Pop festivali

Bir diğer ilgi çekici festivalde K-Pop müzik sevenler için. Türkiye'nin ilk K-Pop festivali Eylül ayında LifePark'ta yapılacağını öğrendim. 7 Eylül Cumartesi günü İstanbul'un en iyi festival alanlarından biri olarak algılanan Lifepark'ta gerçekleşecek olan K-Pop festivalinde Dream Catcher ve PurpleKiss'in performansları yer alacak. Geniş bir hayran kitlesi kazanan bu gruplar, enerjik sahne şovlarıyla Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Peki kim bu Dream Catcher ve PurpleKiss ? Merak edenlere söyleyeyim.

Dream Catcher, 2017 yılında çıkış yapan Güney Koreli bir K-Pop kız grubu. Rock ve elektronik müziği başarılı bir şekilde harmanlayarak kendi tarzını oluşturmuş. Hit parçaları arasında "OOTD," "DejaVu," "Chase Me," "Good Night" ve "Fly High" yer alıyor. Türkiye'de de büyük bir sevgi ve ilgiyle takip edilen Dream Catcher, Lifepark'da bu K-Pop festivalinde sahne alacak.

Festivalde sahne alacak Güney Koreli bir başka popüler K-Pop grubu olan Purple Kiss de festivalde Dream Catcher ile birlikte sahne alacak. Purple Kiss, etkileyici vokalleri ve dinamik sahne performanslarıyla dikkat çekiyor. Grup, kısa sürede geniş bir hayran kitlesi edinmiş ve onlarda bu festivale katılarak hayranlarına unutulmaz bir deneyim sunmayı hedefliyor.

K-Pop müziği çok önemli bir müzik türü. Bu müzik türünü küçük gören bir kitle var ama onlara asla katılmıyorum. Bu müzik türünün icracıları solist ve grupları çok sağlam eğitimler alarak yetişiyor ve çok profesyonel çalışıyorlar. Dünyada çok önemli bir endüstri olmuş durumda. Türkiye’de de pazarı büyük. En basiti Türkiye’de dergi yayıncılığı yerlerde sürünürken hiçbir tane bile müzik dergisi yokken iki tane K-Pop müzik dergisi yayınlanıyor ve bizzat şahit oluyorum özellikle gençler o dergileri satın alıyor. Avrupa’da ise olay daha da büyük. Müzik marketlerde CD'ler satılmazken K-Pop şarkıcıların özel albüm setleri yayınlanıyor. Hiç unutmam Yunanistan’da ve Finlandiya’da gittiğim müzik marketlerde özel bir K-Pop reyonu vardı ve öylesine muhteşem ürünler vardı ki hala unutmuş değilim.

K-pop müziğine ilgisi olanların Life-Park’ta düzenlenecek olan bu etkinliğe gitmelerini tavsiye edeceğim. Bu ara bu etkinliğin Türkiye’deki ilk K-pop etkinliğin olması hem iyi hem kötü. İyi çünkü bu önemli bir örnek etkinlik olacak, kötü çünkü bugüne kadar nasıl olur da bir K-Pop etkinliği yapılmamış diye düşündürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri