Pablo Picasso İstanbul'da

Ara Güler'in kadrajından: Pablo Picasso

İstanbul Kültür Yolu kapsamında dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan İstanbul çok yakında Picasso'yu ağırlayacak. 20. yüzyılın en büyük ressamlarından Pablo Picasso’nun gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçılar tarafından onaylanmış “Resimden Seramiğe Bir Serüven” sergisini, İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşturuyor. 28 Eylül - 31 Aralık 2024 tarihinde Atatürk Kültür Merkez'in de izlenebilecek olan sergi şimdiden büyük yankı uyandırdı. Kübizimin üstadını bu sergi vesilesiyle yakından incemele ve Türkiye ile ilgili temaslarında az bilenenleri gündeme getirmek için de iyi bir fırsat oldu.

Sizlere büyük ressam Pablo Picasso ve Türkiye'nin en iyi fotoğrafçısı Ara Güler arasında geçenlerden bahsetmek isterim.

Pablo Picasso ressam olduğundan olacaktı ki kameraları hiç bir zaman sevemedi. Ancak öyle bir isim vardı ki onun kadrajından kaçamadı. O isim Türkiye'nin en iyi fotoğrafçısı Ara Güler'den başkası olamazdı.
Bu özel hikaye ise şöyle başlıyor...

Ara Güler'in en ünlü fotoğrafı: "Picasso’yu çekene kadar neler çektim."

Cannes Film Festivali’ni izlemeye gönderilen Ara Güler, kapıda fotoğraf çeker. Birden herkesin yere düştüğünü, lambaların devrildiğini görür. Biri geliyordu ama kimdi? ‘Çelimsiz, küçük boylu, sıradan bir adam geliyordu. Bu adam Picasso’ydu’ der. Picasso’nun sadece 2 kare fotoğrafını çekebilmişti Ara Güler...

Ara Güler 1971 yılında Fransa’daki bir yayınevinde çalışırken Picasso’nun ‘Picasso: Metamorphoses et Unité’ adlı kitabının yapılacağını duyar. 2 kare fotoğrafla yetinmek istemeyecek olacak ki büyük usta Ara Güler, yakın meyhane arkadaşı aynı zamanda patronuna ‘Beni götürmezsen konuşmam seninle’ diyerek tehtit eder...İşte Ara Güler kendini projeye bu şekilde dahil ettirmiş oldu. Kitap ise Picasso’nun 90. doğum günü anısına basılacaktı.Büyük usta Ara Güler'in tutkusu onun hayal bile edemeyeceği bir serüven yaşamasına sebep oldu.

'Ara Güler, Picasso'ya Cézanne'yi anımsattı.'

Röportaj tam 4 gün sürdü... Picasso’nun Fransa’da Cannes yakınlarındaki kendi evinde gerçekleşti. Güler, Picasso’yu kendi evinde özel ortamında en doğal haliyle fotoğraflamış. Böylece Picasso’nun fotoğrafını çekebilen nadir isimlerden de biri olmuştu. Röportajın en ilginç noktası ise Ara Güler’i sevmeye başlayan Picasso, Güler’i resmetmiş. Söylenene göre Ara Güler, Picasso’ya ressam Paul Cézanne’ı hatırlatmış. Böylece Güler ile Cézanne arasında bir figür çizmiş ve Ara Güler'i resmetmişti. O resim bugün Ara Güler’in tüm arşiviyle birlikte özenle korunuyor.

'Türkiye’de bir adet orijinal Picasso var, o da benim evde.'

’Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır.Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun.’’

Geçen gün reklam panolarında gördüğüm 'Picasso İstanbul'da' afişi Türkiye ve Pablo Picasso'yu birbirine bağlayan bu hikayeyi tekrar anımsamama ve sizlerle paylaşmama sebep oldu. Türk sanatçılarının tutkularıyla dünyada yapamayacağı hiçbir şey yok, Ara Güler bunun en güzel örneği.

Pablo Picasso sergisini deneyimlerken sizlerinde aklında bu güzel hikayenin gelmesini dilerim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Zeynep Bastık, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda İstanbul'da konser verecek
İstanbul Esenyurt'ta ilginç olay: Kurye tuvaletini yaptığı asansörde mahsur kaldı
Bakanlık tepki çeken karardan geri adım attı: Kadın kuaförleri ve güzellik merkezleri pazar açık olabilecek

Kültür Sanat Haberleri