Lyme hastalığını anlatan Türkçe ilk eser yayımlandı

Kronik yorgunluk, nedensiz depresyon, duygu durum bozukluğu, anlamsız vücut ağrıları, eklem sorunları, tedavi edilemeyen bağırsak problemleri, erken bunama, fibromiyalji, multiple skleroz ve daha nice sorun aslında sebepsiz olmayabilir. Dr. Can Çiftçi, yeni kitabında bu kez dünyada gizli pandemi olarak bilinen, Türkiye’de henüz tam anlamıyla vatandaşların farkında olmadığı LYME hastalığını anlatıyor.

Yeni kitabı Bir Hayalet Hastalık: LYME, hastalığın nasıl bulaştığını, hangi hastalıkları taklit ettiğini, bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini ve beslenme şeklinin nasıl olması gerektiğini detaylıca anlatan bir başvuru kitabı.

Türkiye’de 7 ila 10 milyon arasında değişen Lyme hastası olduğu tahmin ediliyor ve çoğu hastaya lyme yerine başka tanılar konuluyor. Kronik yorgunluk, nedensiz depresyon, duygu durum bozukluğu, anlamsız vücut ağrıları, eklem sorunları, tedavi edilemeyen bağırsak problemleri, erken bunama, fibromiyalji, multiple skleroz ve daha nice sorun aslında sebepsiz olmayabilir. Bu hastalıkların altında yatan temel sebep, taklitçi hastalık adıyla bilinen lyme olabilir.

Lyme hastalığı bugün birçok doktorun tanı koyamadığı, bu nedenle hastaların uzun yıllar farklı tedaviler aldığı ve şikâyetlerinin hiç hafiflemediği hatta giderek arttığı bir hastalık. Kitap Lyme hastalığının başlangıcından bugüne kadar uygulanan tanı yöntemlerinden teşhis sonrasındaki tedavi şeçeneklerine kadar her şeyi kapsayan bir kılavuz niteliğinde.

Erken tanı, hastalığın tedavi edilmesinde çok büyük bir önem taşıyor. Testler giderek gelişmekle birlikte hâlâ tam olarak güvenilir değiller ve tedaviler de kısmen etkili olabiliyor. Bir Hayalet Hastalık: Lyme’ı okuduktan sonra Lyme hastalığının tanınması ve teşhis edilebilirliğinin artmasıyla sayısız insanın tedavi olmasını sağlayacak ilk adım atılmış olacak.

Bir Hayalet Hastalık: Lyme, sayısız doktor ziyareti ve tanı sonrasında hâlâ sağlığına kavuşamayan, ülkemizde sayısının hiç de az olmadığı bilinen ancak tanı koyulamadığı için tedavi edilemeyen Lyme hastaları için mutlaka okunması gereken bir kaynak kitap.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri