Jale İnan'ın hayatı kitap oldu

Yoksulluk, savaş ve erkek egemen sisteme aldırmadan imkânsızlıklara karşı direnen bir bilim insanını konu alan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, Orhan Bahtiyar’ın usta kaleminden okurlarıyla buluşuyor. İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan kitap, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Prof. Dr. Jale İnan’ın mücadele ve başarı dolu hayatını ele alıyor

Biyografi türünün başarılı yazarlarından olan Orhan Bahtiyar’ın kaleme aldığı “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, Prof. Dr. Jale İnan’ın başarı hikâyesini okurlarına sunuyor. Adını, eşi Mustafa İnan’ın anlatıldığı, Oğuz Atay imzalı kitaptan alan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”; babasının ardı sıra dağ bayır bırakmadan gezen, merakı hiç eksilmeyen ve dayanışmanın önemiyle hayatını şekillendiren küçük bir kızı, II. Dünya Savaşı ile birlikte Almanya’nın sığınaklarında çalışarak verdiği sınavları ve birer birer ortaya çıkardığı antik kentlerin ışığında bir kadını anlatıyor.
Erkeklerin üstün görülüp, sadece birilerinin kızı, eşi ya da annesi olarak anıldığı 1900’lü yıllarda doğan Jale İnan, hayatı boyunca yok sayılmalara karşı durup, çağdaş bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor. Jale İnan, Türkiye’de arkeoloji adında bir bilimin varlığı dahi yokken bu alana gönül verip, savaşın hüküm sürdüğü Almanya’da eğitimini tamamlıyor.


Kadının haklı mücadelesi


Hem bir bilim kadınına hakkını teslim etmek hem de gelecek nesillere örnek teşkil etmek amacıyla Orhan Bahtiyar’ın kaleme aldığı “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, akademik ve alandaki başarılarının yanı sıra Perge ve Side antik kentlerindeki çalışmaları ve tarihî eser kaçakçılığına karşı mücadelesi ile unutulmazlardan olan bir arkeoloğu, bir kadının haklı mücadelesini işliyor. Jale İnan’ın eşi Prof. Dr. Mustafa İnan’ı konu alan “Bir Bilim Adamının Romanı”nı kaleme alan, Türk edebiyatının söz ustası Oğuz Atay’a saygıyla sunulan “Jale İnan-Bir Bilim Kadınının Romanı”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurlarıyla buluşmayı bekliyor.


Kitap hakkında


Oğuz Atay, 70’li yıllarda çok saygı duyduğu hocası Prof. Dr. Mustafa İnan’ı, eşi Prof. Dr. Jale İnan’ın ricası üzerine biyografik bir romanın başkahramanı yaptı. Jale İnan’ın arzusu “Bir Bilim Adamının Romanı” ile yoksul bir Anadolu çocuğunun istediğinde neler başarabileceğini herkese göstermekti. Oysa o, çok daha zor olanı başarmış, kadının henüz adının bile geçmediği yıllarda Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olarak profesörlük unvanını almıştı. Şimdi bir romanın başkahramanı olma sırası onda! Orhan Bahtiyar, “Bir Bilim Kadınının Romanı”nı yazdı. Jale İnan’ın yaşamını satırlarına alan Bahtiyar, toprağın altından küçücük elleriyle bir tarih çıkaran bu dev kadını, Atay’ın izinden giden kalemi ile akıcı bir dilde anlatıyor. Jale İnan’ın küçük bir çocukken arkeolog babası Aziz Ogan’ın peşinde gittiği kazılarla başlayan arkeoloji aşkı, gün yüzüne çıkardığı Perge ve Side antik kentleriyle taçlanıp insanlığa bir miras olarak kalıyor.
Biyografik romanların sevilen yazarı Orhan Bahtiyar, “Bir Bilim Kadının Romanı”nı büyük usta Oğuz Atay’a saygıyla sunuyor.  

HABER:

ZEYNEP VURAL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri