İstanbul Fringe Festival başlıyor!

Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından sanatçıların performanslarının sergileneceği İstanbul Fringe Festival, 13-21 Eylül tarihleri arasında 6. kez gerçekleştirilecek.

İstanbul Fringe Festival, 2019'dan bu yana performans sanatlarının en son ve alternatif örneklerini izleyiciyle buluşturuyor. 13-21 Eylül tarihlerinde 6. kez düzenlenen festival, hem yerel hem de uluslararası sanatçılara sahne olacak. Festival, yoğun programıyla izleyicilere farklı deneyimler yaşatırken, sanatçılar için iş birliği ve fikir alışverişi platformu olmayı hedefliyor. 100'den fazla sanatçının katılacağı etkinlik, İstanbul'un çeşitli mekanlarında gerçekleştiriliyor.

Dans, performans ve tiyatro gösterilerinin yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşiler ve partilerin de yer aldığı Istanbul Fringe Festival'ın Sanat Direktörü Emre Yıldızlar, "Dünyadan ve Türkiye'den performans sanatları alanında üretilen alternatif ve yenilikçi çalışmaları seyirciyle buluşturmayı hedefleyen uluslararası performans sanatları festivalimizi, bu yıl 6. kez düzenliyoruz.100'den fazla sanatçı, 20 gösteri, 6 atölye, 3 panel ve daha birçok etkinliği izleyicilerle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz" dedi.

'KARİYERİNİN BAŞINDAKİ SANATÇILARI GÖRÜNÜR KILMAYI AMAÇLIYORUZ'

Yıldızlar, "Brüksel'de Ecole Lassaad'da fiziksel tiyatro eğitimi aldıktan sonra kurduğum kumpanyalarla Stockholm ve Atina Fringe festivallerine katıldım. Bu sanat dolu etkinliğin İstanbul'a taşınması gerektiğini düşündüm. Bugün, bu festivaller her yıl dünya çapında 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda, 60 bin etkinlikte, 19 milyon seyirciyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formatlarda düzenlenen fringe festivalleri, genellikle alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası bir platformda sergileme fırsatı sunuyor. Biz de İstanbul'da 6. kez düzenlediğimiz etkinliğimizle, kariyerinin başındaki sanatçılara, deneysel veya ana akımın dışında kalan işlere görünür olma olanağı sunuyoruz" diye konuştu.

'11 ÜLKEDEN EKİPLERİ İSTANBUL'DA AĞIRLIYORUZ"

2019'dan beri düzenlenen Istanbul Fringe ile kısa sürede İstanbul'a dinamik ve alternatif bir performans sanatları festivali kazandırdıklarını belirten İstanbul Fringe Festival Sanat Direktörü Emre Yıldızlar, "2024 için 6. edisyonunu hazırladığımız festivalimiz, ilk 5 senesinde pandemi koşullarında da devamlılığını koruyarak, Türkiye'den ve dünyadan 500'den fazla sanatçıyı, 100'den fazla gösteri, yaklaşık 30 atölye, paneller ve partilerle, İstanbul'un farklı köşelerine yayılmış 40 farklı mekanda, yaklaşık 50 bin seyirciyle buluşturdu. Alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunan festival, bu yıl da Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, Japonya, Singapur, Slovenya, Tayvan ve Yunanistan olmak üzere toplam 11 ülkeden ekipleri İstanbul'da ağırlıyor" ifadelerini kullandı.

'KATILIMCILAR DİLEDİKLERİ SANATÇILARLA ATÖLYE ÇALIŞMASI YAPABİLECEK"

İstanbul Fringe Festival Kültür Politikaları Direktörü Zeynep Uğur ise festival hakkındaki bilgileri şöyle aktardı:

"Fringe kelime olarak çeper, saçak, marj, kenar gibi anlamlara geliyor. 1947'de Uluslararası Edinburgh Festivali'ne davet edilmeyen sekiz tiyatro topluluğunun şehrin çeperinde kendi başlarına yaptıkları gösterilerle başlayan ve günümüzde 58 farklı ülkeye yayılan Fringe Festival, artık şehirlerin merkezlerinde çok uluslu bir festivale dönüştü. Bugün dünyanın en büyük ve önemli gösteri sanatları festivallerinden biri niteliğini taşıyor. Bu yıl İstanbul'da 6. kez düzenlediğimiz festival 13 Eylül'de Yunanistan'dan The Black Matter Productions imzalı The Kitchen Dance _ A House Trance Vocabulary ile başlıyor. 15 Eylül'de Tayvan'dan gelen sanatçımız Shinehouse Theatre'ın heyecan verici gösterisiyle devam edecek. 21 Eylül'e kadar birçok etkinliği izleyiciyle buluşturacağız. Her sene olduğu gibi yine oldukça yoğun ve katılımcıların gösterilerini seyrettikleri sanatçılarla atölye çalışması yapabilecekleri bir programımız var. Daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan festivalimizle ilgili detaylı bilgilerin tamamı internet sitemizde yer alıyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Fatih Aksaray’da feci kaza: Motosikletli polis iki tramvayın arasında sıkıştı
'Büyük Cami' inşaatında çalışan işçilerin hak arayışı: Üstüne benzin dökerek kendini yakmaya kalktı

Kültür Sanat Haberleri