Hans Zimmer: Film müziklerine hayat veren bir dahi

Müzik ruhun gıdası.

Müzik ruhun gıdası. Bu aralar film müzikleri oldukça dikkatimi çekiyor. Dinlerken kendimi, kendi filmimin içinde yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Bu hissi de en iyi veren kuşkusuz müziğin yaşayan efsanesi Hans Zimmer. Bu ismi duyduğunda insanların hafızalarının derinliklerinden 'Interstellar'ın o büyülü besteleri geliyor olmalı. Özellikle 'Cornfield Chase' sizi başka bir evrene sürüklüyor. Bu hafta Hans Zimmer'ın hayatını ve bize kattıklarını biraz araştırmak istedim. Şu ana kadar Hans Zimmer Türkiye'ye bir konser vermedi. Eminim ki Hans Zimmer'ı sahne de o inanılmaz performansıyla izlemek bir çok müzikseverin hayallerinden biridir.

Hans Zimmer 150’yi aşkın film müziğinin dahi bestecisi öyle olacak ki 2007 yılında The Daily Telegraph tarafından yayınlanan 'Yaşayan En İyi 100 Dahi' listesinde yerini aldı. Olağanüstü bir müzik anlayışına sahip Hans Zimmer‘i yakından tanımak lazım. Hollywood’un en yenilikçi müzik yeteneklerinden biri olarak kabul edilen Hans Zimmer 12 Eylül 1957'de doğdu. Zimmer’e göre babası, müzik aletleri üzerinde değişiklikler ve deneyler yapması konusunda onu yüreklendiren bir mucitti.

Zimmer, annesinin desteği üzerine küçük yaşlarda piyano eğitimi almaya başladı. Piyano öğretmenlerinin katı kurallarını sevmese de annesini mutlu etmek için bir süre piyano eğitimlerine devam etti.

Okul hayatında ise her dehanın başına gelen trajedilerle karşılaştı. Özgürlüğüne çok düşkün olan Zimmer, Alman disiplininin hakim olduğu okullarda kendine yer edinemedi. Bunun sonucunda sekiz ayrı okuldan atıldı. Son çare olarak okul için Londra’ya taşındılar. Burada bulunan Hurtwood House adlı yatılı okula gitmeye başladı. Bir gün okul müdürü annesini görüşmeye çağırdı ve annesi odadan ağlayarak çıktı. Ağlayan annesini gören Zimmer, bu okuldan da atılacağını düşündü. Fakat annesininki sevinç gözyaşları idi. Onun dehasını farkeden okul müdürü Richard Jackson, Zimmer‘ı sevmişti. Zimmer geriye kalan eğitim hayatını Hurtwood House‘da tamamladı.

Hans Zimmer’in kariyeri

Çocuk yaşta müzik konusunda onu yüreklendiren babasını kaybeden Zimmer, kendini müziğe adadı ve kariyerini bu yönde ilerletmeye karar verdi. Çocukluğu boyunca ünlü orkestratör Ennio Morricone‘nin film müziklerinden etkilendi. Film müziği bestecisi olma ilhamını ise Morricone‘nin müziklerini bestelediği “Once Upon a Time in the West” adlı filmden aldı.

Kariyerine reklam Jingleları (reklam müziği) yazarak, rock gruplarında klavye ve synthesizer çalarak başladı. Bu gruplardan biri, 1970’lerde dâhil olduğu Krakatoa‘dır. Bu gibi gruplarda müzik yaptıktan sonra 1977 yılında arkadaşlarıyla birlikte Londra’da Buggles adlı bir grup kurdu. Bu grup ile yaptığı “Video Killed the Radio Star” adlı şarkı çok ses getirdi. Sevilen şarkının bir özelliği de MTV‘de yayınlanan ilk video olmasıdır.

Enstrüman niteliği olmayan nesnelerle müzik üretme

İsmini duyurmaya başlayan Hans Zimmer, bir film müziği bestecisi olan Stanley Myers ile tanıştı ve onunla çalışmaya başladı. Böylece dehasını göstereceği film müziği besteciliğine adım atmış oldu. Zimmer, bestesini yaptığı filmlerin birçoğunda orkestra müziği dediğimiz klasik müzik ile elektronik müziği harmanlayarak kendi müziğinin temellerini oluşturdu. Müzik konusunda sınır tanımayan bir hayal gücü olan Zimmer, bu özelliği nedeniyle kalıpların dışına kolayca çıkabilmiştir. Farklı kültürlere ait enstrümanlarla ve hatta enstrüman niteliği olmayan nesnelerle müzik üretme ve yeni melodiler bulma yöntemleri denemiş, başarmış ve kabul görmüştür.

1988 yılı Zimmer‘in kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Yönetmen Barry Levinson ondan Rain Man filminin müziklerini bestelemesini istedi. Film müzikleri çok beğenildi ve Zimmer artık bu sektörde kendine iyi bir yer edindi.

1995 yılına gelindiğinde ise The Lion King film müziği ile yılın En İyi Orijinal Müzik dalında Akademi Ödülü aldı. Zimmer filmde bize öyle bir işitsel şölen yaşatır ki The Lion King’den bir sahne gördüğümüzde filmin müziği çoktan zihnimizde çalmaya başlamıştır bile.

Hans Zimmer artık Hollywood’da aranılan gözde bir film müziği bestecisi olmuştu. Çalıştığı sayısız yönetmenlerden bazıları: Ridley Scott, Ron Howard, Gore Verbinski, Guy Ritchie, Michael Bay, Christopher Nolan…

Bu yönetmenlerin içinde en çok Christopher Nolan ile yıldızı barışmıştı, güzel bir uyum yakalamışlardı. The Prestige (2006) filminden itibaren, Nolan filmlerinin müziklerini Zimmer yaptı. Her ne kadar Nolan, Tenet‘de Zimmer’i Dune’un yönetmeni Dennis Villeneuve‘e kaptırmış olsa da.

Dune filminin müziklerini yapma hayali

Zimmer‘in Tenet filminin yerine Dune filmini tercih etmesinin sebebi ise 1984 yılında çekilen Dune filminin müziklerini yapma hayalinin olmasıydı.

Hans Zimmer’in aldığı ödüller

Akademi Ödülleri

  • 1995: The Lion King (En İyi Orijinal Müzik)
  • 2022: Dune (En İyi Orijinal Müzik)

Altın Küre Ödülleri

  • 1995: The Lion King (En İyi Orijinal Müzik)
  • 2001: Gladiator (En İyi Orijinal Müzik)
  • 2022: Dune (En İyi Orijinal Müzik)

Grammy Ödülleri

  • 1995: The Lion King (Yardımcı Vokallerle En İyi Enstrümantal Düzenleme)
  • 1995: The Lion King (Çocuklar İçin En İyi Müzik Albümü)
  • 1996: Crimson Tide (Sinema Filmi veya Televizyon İçin Yazılmış En İyi Enstrümantal Kompozisyon)
  • 2009: The Dark Knight ( Sinema Filmi, Televizyon veya Diğer Görsel Medya İçin En İyi Müzik Albümü)

Filmografisi

Hans Zimmer‘in yoğun filmografisine, IMDB resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

Independet Türkçe, Hans Zimmer.

Leader Biography, Hans Zimmer,

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İşte tüm zamanların en iyi dizileri!
Bodrum Belediyesi sokakları Bülent Ersoy için yıkattı!
Bursa'da yerlere izmarit atan sürücüler ile yayalara 508 bin lira ceza

Kültür Sanat Haberleri