17. Metin Altıok Şiir Ödülü sahiplerini buldu

Şair Metin Altıok'un anısına düzenlenen "Metin Altıok Şiir Ödülü" sahiplerini buldu.

İstiklal Caddesi'nde bulunan tarihi Ses Tiyatrosu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen Metin Altıok Şiir Ödülü Törenine sanat camiasından çok sayıda isim katıldı. Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen ve Beyoğlu Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleştirilen ödül töreninin sunuculuğunu ise Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı üstlendi. Bu yıl on yedincisi düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü'nün sahibi "Kâğıdın Ölümü" kitabı ile Şeref Bilsel oldu. Bilsel'e ödülünü Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ile şair yazar Şükrü Erbaş takdim etti.

Törende, geçtiğimiz yıl deprem nedeniyle ödülünü alamayan şair Selahattin Yolgiden de "Uyurken de Görebiliyorsun Geceyi" kitabıyla ödül aldı. Yolgiden'in ödülünü ise yazar şair Haydar Ergülen ile Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney takdim etti. Ödül alanları belirleyen Seçici Kurul, Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Eray Canberk, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan, Latife Tekin ve Haydar Ergülen'den oluştu.

"KANATLARIM OLSA DA UÇSAK SİVAS'A ATEŞİ SÖNDÜRSEK DİYE ÇIRPINIYORDUM"

Törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney; "30 yıl sonra sizleri Beyoğlu'nda, Metin Altıok'un anmasında ağırlamaktan, ev sahipliği yapmaktan duyduğum mutluluğu ve gururu ifade etmek istiyorum. 31 yıl önce tarihler 2 Temmuz'u gösterdiğinde benim de memleketim olan Sivas'ta 33 can insanlık düşmanları tarafından katledildi. Ateş utandı, toprak utandı, vicdanlar sustu, insanlık sustu ve yedi saat maalesef takip edilerek orada insanların katledilmesi izlendi. Ben 16 yaşındaydım, Okmeydanı'ndaydım. Kanatlarım olsa da uçsak Sivas'a ateşi söndürsek diye 16 yaşında bir genç olarak çırpınıyordum. Maalesef gidemedik. Bugün içimizde Sivas'ın ateşi hala yanıyor. Bugün yine kanatlarımız olsa demokrasi, insan hakları, vicdan nereye gerekiyorsa oralara uçup insanlığa götürsek diye yine çırpınıyoruz. Bugün belediye başkanı olarak Beyoğlu semalarında, Beyoğlu halkına daha güzeli, daha iyiyi, kültürü, sanatı, insanlığı, vicdanı taşımak için Beyoğlu semalarında çırpınıyoruz. Yaşadığımız müddetçe, nefes aldığımız müddetçe ne Sivas'ı unutacağız, ne orada can veren aydınlarımızı unutacağız ne de katillerini unutacağız" dedi.

"METİN ALTIOK BUGÜN SES TİYATROSUNDA ŞİİRİYLE VE SANATIYLA PARLIYOR"

Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı ise "İnsanca ve eşit yaşam hakkı, adalet, barış, kardeşlik ve dayanışma yolunda Beyoğlu'nda demokrasi mücadelemiz sürüyor. Babam Metin Altıok'un adını yaşatacak bir ödül töreni tasarlarken onun bu ülkenin karanlığında yiten yaşamını acıyla ve o karanlıkla değil; şiiriyle, sözüyle, ilkesiyle, duruşuyla ve çok sevdiği ülkesinin insanları için toplumsal mücadelesiyle bıraktığı izle anılmasını istemiştim. Metin Altıok bugün Beyoğlu'nun kültür ve sanat anlamında kıymetli ve simge mekanlarından Ses Tiyatrosunda şiiriyle ve sanatıyla parlıyor. Beyoğlu yeniden kültürün ve sanatın kalbinde yer alacak" ifadelerini kullandı.

Ödül töreninin ardından, sanatçı Cansu Fırıncı, aynı zamanda bir Metin Altıok eseri olan "Ahker" isimli oyundan bir kesit canlandırdı. Törenin devamında ise Erdal Güney, Özge Metin ile birlikte bir müzik dinletisi sundu. Sanat dünyasından pek çok ismin bir araya geldiği gece, unutulmaz anlara sahne oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

"Hayır" diyemiyorsanız bu etkinlik tam size göre!
'Hanımağa' lakaplı Güniz Akkuş'a silahlı saldırı: Hastaneye kaldırıldı
Erzincan İliç'teki maden faciası: Toprak altında kalan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Kültür Sanat Haberleri