Suna Kan kimdir, kaç yaşında öldü, hangi müzik aletini çalıyor?

11 Haziran 2023 Pazar günü hayatını kaybettiği duyurulan dünyaca ünlü sanatçı Suna Kan’ın hayatı merak konusu oluyor.

Ali Birerdinç - Hayatını kaybettiği öğrenilen dünyaca ünlü keman sanatçısı Suna Kan’ın kim olduğu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte Suna Kan’ın yaşamına dair bilinmesi gerekenler…

Suna Kan kimdir?

21 Ekim 1936 tarihinde Adana’da dünyaya gelen Suna Kan, 11 Haziran 2023 Pazar günü 86 yaşında hayatını kaybetti. Babası Nuri Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısı olan Suna Kan beş yaşında keman öğrenmeye başladı. Hulusi Kersel’den keman dersleri aldı. Öğrenim gördüğü Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Avusturyalı Walter Gerhardt, İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back gibi isimlerden eğitim aldı. Liko Amar ile çağdaş müzik eserleri üzerine çalıştı.

18 Nisan 1946 tarihinde Ankara Devlet Konservatuvarı'nda ilk resitalini verdi. Bu tarihten sonra “Harika Çocuk” olarak anılan Suna Kan devlet bursu ile Roma’ya gitti. Eğitimine daha sonra Paris’te devam eden Kan Gabriel Bouillon ile çalıştı. Okulunu 1952 yılında birincilikle bitirdi. 1955 yılında Viotti Yarışması birincilik ödülü, 1956’da Münih Yarışması İkincilik ödülü ve 1957 yılında ise Long-Thibaud Yarışması Paris Kenti ödülü kazandı.

1957 yılında döndüğü Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılığına tayin oldu. 1960 yılında Faruk Güvenç ile dünya evine girdi. 1982 yılında Güvenç vefat etti. 1988 yılında Halit Güvener ile evlendi. Macaristan’da sefire olarak bulundu. Ferhunde Erkin ile birlikte müzik çalışmaları yaptı. Daha sonra Gülay Uğurata ile bir araya gelerek 29 yıl müzik çalışmaları gerçekleştirdi.

1970 yılında Ankara Oda Orkestrası’nın kuruluşunda bulundu. Yurt dışında yüzlerce konser verdi. 1996 yılında Sevda - Cenap And Müzik Vakfı Onur Altın Madalyasını kazandı. 2017 yılında sağlık sorunları nedeniyle müziğe ara verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kimdir? Haberleri