Özbekistan'ın geleneksel mutfağı İstanbul'da tanıtıldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Rocket DMC Özbekistan iş birliğiyle Özbekistan'ın doğal güzellikleri ve geleneksel mutfağı Türk turizmcilere tanıtıldı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Rocket DMC Özbekistan'ın birlikte düzenlediği Özbekistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşmeleri TÜRSAB'ın İstanbul Ofisi'nde yapıldı. Etkinliğe Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Şerzod Abdunazarov, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, Özbekistan Turizm Ofisi Pazarlama Başkanı Aziz Mirdjalilov, seyahat acentası temsilcileri ve turizm sektör temsilcileri katıldı. Katılımcılar salon girişinde Özbekistan'ın yerel çalgıları ve dans eşliğinde karşılandı. Geleneksel Özbek mutfağından ikramlarında yapıldığı etkinlikte konuşan, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, "Orta Asya'daki stratejik ortağımız Özbekistan'ın ev sahipliğini yaptığı ortak, kültürel ve manevi miras gün geçtikçe çok daha fazla vatandaşımızın ilgisini çekiyor. Taşkent'ten Buhara'ya, Semerkant'tan Hive'ye kadar muazzam bir kültür hazinesidir. Ne kadar anlatsak kelimeler kifayetsiz kalıyor. Gerçekten çok güzel bir ülke, ben bunu gördüm ve birçok ülke vatandaşımızın da gitmesini istiyoruz. Hemen Rakamları söyleyeceğim. 2023 yılında yurt dışına çıkan vatandaşımızın sayısı 12 milyon. O yüzden bizim seyahat acentalarının alternatif rotalara ihtiyacı var. Ve bu alternatif rotalar içerisinde de en güzeli, Türk insanına her yönüyle uyabilen ülke kesinlikle Özbekistan'dır. Biraz önce söylediğim gibi bununla alakalı olarak da her türlü çalışmayı birlikte yapacağız" dedi.

"ANKARA'YI TAŞKENT KADAR SEVERİZ, İSTANBUL'A SEMERKANT KADAR DEĞER BİÇERİZ"

Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Şerzod Abdunazarov ise, "Özbekistan-Türkiye ilişkileri günümüzde en parlak dönemlerinden birini yaşamaktadır. Aslında bakarsanız kardeş halklarımız arasındaki baplar çok daha eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla ilişkilerimizi sadece son yıllardaki ivmeye sınırlı tutmuyor, nice yüzyıllara dayandığını düşünüyoruz. Göktürkler döneminde aynı beşikte büyüdüğümüzü, Karahanlı, Selçuklu dönemlerindeki temaslarımızı her zaman büyük kıvançla hatırlıyoruz. Türkiye ile olan münasebetlerimizi kardeşlik hukuku temelinde değerlendiriyoruz. Zira Konya bizim için Buhara kadar değerlidir. Bursa'yı Hiva'mız kadar takdir ederiz. Ankara'yı Taşkent kadar severiz, İstanbul'a Semerkant gibi değer biçeriz" diye konuştu.

"ULUSLARARASI PLATFORMLARDA BİRBİRİMİZİ DESTEKLİYORUZ"

Abdunazarov, "Sayın devlet başkanımız Şevket Mirziyoyev'in doğrudan girişimleri ile diasporamız temsilcileriyle yakın iş birliği yapılması, kendilerinin tarihi vatanlarını ziyaret etmeleri ve reform sürecinde katkıda bulunmaları konusunda yeni olanaklar sağlanmıştır. İş birliğimizin boyutları çok taraflı kuruluşlarda da giderek yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletler Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda birbirimizi destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, ÖZBEKİSTAN İÇİN ÖNEMLİ BİR ORTAKTIR"

Özbekistan Turizm Ofisi Pazarlama Başkanı Aziz Mirdjalilov, "Özbekistan'ın en önemli turizm destinasyonlarına zaten aşina olacaksınız. Hepsi UNESCO Dünya Mirası alanları olan büyük İpek Yolu şehirleridir. Buhara, Hiva, Semerkant, Şehrizar. Ancak turizm gelişimimizin son aşamasında ülkenin yeni alanlarını turizme açıyoruz. Sunabileceğimiz turizm deneyimlerinin çeşitliliğini genişletip geliştiriyoruz. Turizm sektörümüzün yıl boyunca gelişimini sağlamak için yeni ürünler geliştiriyoruz. Türkiye hem ortak Türk kültürel mirasımız ve dillerimiz hem de turizmin uzun ve zengin deneyimi nedeniyle Özbekistan için önemli bir ortaktır. Bu bizim öğrenmeye hevesli olduğumuz bir konu ve turizm yolculuğumuzda bize katılmanızdan memnuniyet duyarım" ifadelerini kullandı.

ETKİLEYİCİ SUNUMLA ÖZBEKİSTAN TANITILDI

Konuşmaların ardından Özbekistan'ın tarihi ve doğal güzelliklerini anlatan tanıtım filmi izletildi. Organizasyon temsilcilerince İpek Yolu ve Semerkant konulu interaktif sunum ve dans gösterileri de yapıldı. Sununların ardından ise Türk turizm temsilcilerinin soruları cevaplandı. Programın devamında Özbek ve Türk yetkilerin karşılıklı hediye takdimi yer aldı. Aile fotoğrafı çekilmesi ve Özbek pilavı ikramıyla birlikte ise program sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İstanbul Boğazı'nda kargo gemisi arıza yaptı

İstanbul Haberleri Haberleri