“Maltepe Kitap Günleri”ne yoğun ilgi!

Maltepe Belediyesi tarafından hayata geçirilen Maltepe Kitap Günleri, düzenlenen açılış töreni ile kapılarını açtı.

Maltepe Belediyesi’nce düzenlenen “Maltepe Kitap Günleri”, onur konuğu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin de katıldığı muhteşem bir törenle başladı. Kitapseverlerin yoğun ilgi gösterdiği, çok sayıda akademisyen ve yazarın katılacağı “Kitap Günleri”nin açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, “Kültür ve sanatın herkes için erişilebilir olduğu bir toplum, daha güçlü, dayanışmacı ve üretkendir. Maltepe Kitap Günleri ile de halkın sanata ve kültüre olan erişimini artırmayı hedefliyoruz. Maltepe’nin kalbinde, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek, kültürün, sanatın ve edebiyatın birleştirici gücünü hep birlikte deneyimleyeceğiz.” dedi.

Maltepe Belediyesi’nin Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) ile iş birliği içinde düzenlediği Maltepe Kitap Günleri, “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılında Laiklik, Özgürlük, Adalet ve Barış” temasıyla başladı. Açılış kurdelesini Belediye Başkanı Mimar Esin Köymen ile birlikte “kitap günleri”nin onur konuğu Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve İnsan Hakları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Belediye Başkan Yardımcıları ve YAYKOOP Başkanı Elif Akkaya ve beraberindekiler birlikte kesti.

ONUR KONUĞU İOANNA KUÇURADİ

Söyleşiler, paneller, imza günlerinin düzenleneceği ve Türkiye’nin önde gelen birçok yayınevinin katıldığı “Kitap Günleri”nin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Esin Köymen, “9 gün boyunca devam edecek olan Maltepe Kitap Günleri’nin açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Hepiniz hoş geldiniz. İlkini düzenlediğimiz Maltepe Kitap Günleri’nin Onur Konuğu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi olacak, kendisine sizlerin huzurunda çok teşekkür ediyorum. Maltepe Kitap Günleri’nin ilk etkinliğinde yer alacak, uzun yıllar meslek odalarında yaşam alanlarımız ve kentlerimize karşı işlenen suçlara karşı birlikte mücadele etmekten onur duyduğum arkadaşlarım; Mücella Yapıcı, Pelin Pınar Giritlioğlu, Aysel Durgun ve Cemalettin Küçük arkadaşlarıma da hoş geldiniz diyorum.” dedi.

“HEDEFİMİZ HALKIN KÜLTÜR VE SANATA OLAN ETKİLEŞİMİNİ ARTTIRMAK”

Maltepe’deki çalışma perspektifleri hakkında bilgi vererek konuşmasını sürdüren Başkan Esin Köymen, “Maltepe’de yerel yönetimde göreve talip olduğumuzda ‘Kent Hakkı, Maltepe Halkı için’ diyerek yola çıkmıştık ve sonrasında ‘Maltepe’de Yaşam Var’ diyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu slogan Maltepe’nin zengin geçmişi ile dinamik geleceği arasında kurduğumuz ilişkinin simgesidir. Kültür ve sanatın herkes için erişilebilir olduğu bir toplum, daha güçlü, dayanışmacı ve üretkendir. ‘Maltepe Kitap Günleri’ ile de halkın sanata ve kültüre olan erişimini artırmayı hedefliyoruz. Maltepe’nin kalbinde, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek, kültürün, sanatın ve edebiyatın birleştirici gücünü hep birlikte deneyimleyeceğiz.” diye konuştu.

“MALTEPE’Yİ KÜLTÜR VE SANATIN MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Konuşmasına etkinliğini içeriği hakkında bilgi vererek sonlandıran Köymen şunları kaydetti: “Bu etkinliğimizin teması; sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın özlemini duyduğu değerleri temsil ediyor. Maltepe, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, arkeolojik buluntuların şehir merkezinde bulunabildiği bir yer. Bu köklü mirası genç nesillere aktarmak, gençliğin dinamizmi ile tarihi kültürel değerlerimizi buluşturmak başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Cumhuriyet’in yeni yüzyılında, bu yılki tema olarak belirlediğimiz ‘Laiklik, Özgürlük, Adalet ve Barış’ kavramları, yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da ihtiyaç duyduğu değerleri temsil ediyor. Maltepe Kitap Günleri, edebiyatın ve sanatın bu değerleri nasıl yaşattığını, nasıl güçlendirdiğini ve nasıl birleştirdiğini bize göstermesi açısından çok kıymetli. Kitapların açtığı pencereden baktığımızda, dünyayı daha geniş, daha derin ve daha anlamlı bir şekilde görme şansını elde edeceğiz. Sevgili komşularım, ‘Maltepe'de Yaşam Var’ demek, Maltepe'de kültür, sanat ve dayanışma var demektir. Bu yolu birlikte yürüyecek, sizlerin desteğiyle Maltepe'yi, kültür ve sanatın merkezi haline getireceğiz. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”

KÖYMEN’E “OKTAY AKBAL” HEDİYESİ

Konuşması sonrası Başkan Köymen’e YAYKOOP Başkanı Elif Akkaya tarafından Oktay Akbal’ın ilk öykü kitabı “Önce Ekmekler Bozuldu”nun Tekin Yayınevi arşivinde bulunan Erkan Yavi’nin çizdiği tek kapak nüshası hediye olarak verildi.

KUÇURADİ’DEN “BARIŞ”A FARKLI BİR BAKIŞ

Köymen’in konuşması sonrası söz alan “Kitap Günleri”nin onur konuğu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, barış kavramına yaklaşımın değişmemesinden kaynaklı sorunları içeren konuşmasında, “Bu fuarın konusu laiklik, özgürlük, adalet ve barış olduğuna göre ben, yanı başımızda ve biraz daha uzağımızdaki tatsız savaşlar sürerken bu özlemlerden barış üzerinden birkaç söz söylemek istiyorum. Dünya iki bloğa ayrıldığı dönemde barıştan söz eden otomatik olarak bir blokla özdeşleştirilirdi. Barış doğu blokunun, insan hakları ve temel özgürlükler ise batı blokunun mottosuydu. Barış ve insan haklarının dönüştürülmesi yalnız uluslararası siyasal toplantılarda değil, bilim ve diğer toplantılarda da gözlendi. Benim gözümde bu, gerek insan hakları, gerek barış konusunda bilgisizlikten kaynaklanıyor. Birçok insanın bu ikisi arasındaki koparılmazlığın farkında olmadığını gösteriyor. Bu iki kavramın bloklar arasından paylaşılmasının çıkarları nasıl koruduğunu çok açık görebiliyorum. 1980’li yıllarda bloklar arası çıkar çatışmalarına karşı savaşmak için uluslararası anlayış ve işbirliği silahsızlanma olmuştur. Bunların barışın korunmasının ve sıcak savaşların çıkmasının önlenmesinin yolları olduğu düşünülüyordu. 1990’lı yılların başında Doğu Bloku ve Sovyetler Birliği dağılınca barış konusu için değer yargısı değişti, ancak anlayış hala sıcak bir savaşın önlenmesi olarak görülüyor. Barışın insan haklarıyla ilgisi hala görülemiyor” dedi. Kuçuradi yarım saat süren konuşmasında makalesinden barış kavramına dair örnekler de verdi.

“NEOLİBERAL TAHRİBAT VE ÇAĞDAŞ EKOLOJİ MÜCADELESİ”

Kuçuradi’nin konuşmasının ardından Aysel Durgun’un moderatörlüğünde Mücella Yapıcı, Pınar Giritlioğlu ve Cemalettin Küçük’ün katıldığı “Neoliberal Tahribat ve Çağdaş Ekoloji Mücadelesi” konulu panel düzenlendi. Panelin ardından İBB Oda Müziği Topluluğu konser verdi. Katılan tüm panelistlere Başkan Köymen tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri Haberleri