Konut fiyatlarında İstanbul, Barcelona’yı solladı: Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş ilk üçte

İPA Başkanı Buğra Gökce, konut fiyatlarında İstanbul'un Barcelona’yı solladığını söyledi. Araştırmaya göre Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş’taki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona’nın tüm bölgelerrinden daha pahalı oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Barcelona'dan örnek vererek İstanbul'daki satılık konut fiyatlarına dair dikkat çeken veriler paylaştı.

Gokce, Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş’taki ortalama satılık konut fiyatlarının Barcelona’nın tüm bölgelerinden daha pahalı olduğunu açıkladı. Gokce'nin verilerine göre Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy'deki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona'da bir bölge hariç, diğer tüm bölgelerden daha pahalı.

Konut kiraları da pahalı

Örneğin Bakırköy'de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin iken aynı fiyata Barcelona Valles Oriental bölgesinde ev almak mümkün. Konut kiralarında da aynı durumun geçerli olduğunu belirten Gokce, İstanbul'un birçok ilçesinin Barcelona'dan daha pahalı olduğunu Eyüpsultan'daki konut kirası örneğine dayandırdı. Buna göre Eyüpsultan'da ortalama konut kirası 25 bin 513 lira düzeyindeyken Barcelona'nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün.

Gökce, İstanbul genelinde ortalama kira bedelinin 22 bin 535 liraya çıktığını ve 2018 - 2024 döneminde ortalama satılık konut bedelinin ise yüzde 888, kira bedelinin yüzde 1025 arttığına dikkat çekti.

Çözüm önerilerini sıraladı

İstanbul'daki konut ve kira bedelinin Barcelona'yı geçecek noktaya gelmesi uygulanan politikaların bir sonucu olarak karşımıza çıktığını söyleyen Gokce, bu konudaki çözüm önerilerini 4 başlıkla sıraladı:

Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır.

Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.

Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü arttırılmalıdır.

Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması bir çok dünya kentinde olduğu gibi konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Tarih verildi: Türkiye, 'eyyam-ı bahur' sıcaklarının etkisine giriyor
İmalathaneye çevirdikleri evde sahte içki ürettiler: 3 tutuklama
Trabzon’da sağanak, sel, taşkın ve heyelana neden oldu: Yollar göle döndü, ev ve iş yerlerini su bastı

İstanbul Haberleri Haberleri