Jeoloji profesöründen çarpıcı açıklama: “İstanbul’u büyük depremden koruyan olay…”

Jeoloji Profesörü Osman Bektaş, megakent İstanbul’u büyük depremden koruyan olayı anlattı.

İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde beklenen 7 ve üzeri şiddetindeki bir deprem kentte yaşayan milyonlarca insanı tedirgin ederken, bir deprem uzmanından çarpıcı bir açıklama geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, kişisel sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Kişisel X hesabından İstanbul depremine ilişkin bir mesaj yayınlayan Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul’un büyük depremlerden korunmasının nedenlerini sıraladı.

Marmara Bölgesindeki fayların yapısından bahseden Bektaş, denizdeki faylarla karadaki fayların arasındaki farklara dikkat çekti.

Osman Bektaş’ın konuya dair paylaştığı iki ayrı mesajda şu ifadeler yer aldı:

“İSTANBULU BÜYÜK DEPREMDEN Koruyan olay Marmara Faylarının karadaki faylara oranla daha zayıf kenetlenmesi, daha az enerji ve daha küçük deprem üretmesiyle gerçekleşir Bu nedenle tarihsel İstanbul depremleri 1999 İzmit ve 1912 Mürefte depremlerinden küçüktür (Ambraseys, 2000).

Marmara Faylarının zayıf kenetlenmesi, küçük deprem üreterek sürünmesi (creep) aynı zamanda karadan denize ilerleyen 1912,1999 büyük depremlerinin sırasıyla Tekirdağ ve Çınarcık Çukurluklarında durdurulmasını sağlamıştır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri Haberleri