İstanbul'un 7 aylık emniyet bilançosu açıklandı!

İstanbul Valisi Davut Gül, kentte 2024 yılının ilk 7 ayında meydana gelen olaylara ilişkin hazırlanan raporun detaylarını paylaştı.

İstanbul'da yılın ilk 7 ayında meydana gelen olaylara ilişkin hazırlanan emniyet raporu yayınlandı.

İstanbul Valisi Davut Gül, bugün İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen İstanbul Emniyet Verileri Değerlendirme Toplantısı'nda 2024 yılının ilk 7 ayına ilişkin verileri paylaştı.

Vali Gül'ün açıkladığı raporda; terör operasyonlarının yanı sıra, asayiş olayları, organize suçlarla mücadele, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı operasyonlarına dair rakamlar açıklandı.

Toplantıya Vali Gül'ün yanı sıra; İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu da katıldı.

İstanbul Valisi Davut Gül toplantıda yaptığı açıklamada İstanbul'da 2024 yılının ilk 7 ayında yaşanan olaylara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“63 BİN 146 GÜVENLİK PERSONELİ GÖREV YAPIYOR”

"İstanbul’un huzur ve asayişi için 54 bin 652 Emniyet, 7 bin 408 Jandarma ve bin 86 Sahil Güvenlik mensubu olmak üzere toplam 63 bin 146 personelimiz mesai mefhumu gözetmeksizin gece gündüz görev yapıyor. Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan şehrimizi daha da güvenli bir kent haline getirmek için yedi gün yirmi dört saat, mesai mefhumu gözetmeden çalışmaya devam ediyoruz.”

"4 BİN 887 ŞAHIS YAKALANDI”

Toplantıda yaptığı değerlendirmelerde terör örgütlerine yönelik yapılan çalışmalara değinen Vali Gül, “Bu yılın ilk 7 ayında terör örgütlerine karşı yapılan 2 bin 336 operasyonda 4 bin 887 şahıs yakalandı, 447 şahıs tutuklandı, 483 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. Sadece son bir ayda PKK/KCK’ya 43, FETÖ’ye 61, dini istismar eden terör örgütlerine 94, sol terör örgütlerine 7 operasyon düzenlendi. 413 şahıs yakalandı, 52 şahıs tutuklandı, 60 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. Kararlı mücadelemiz ve güvenlik güçlerimizin dikkati sayesinde biri bombalı biri silahlı olmak üzere 2 terör eylemi engellendi. Terörizmin finansmanı için kullanılan 8 milyon 400 bin TL ele geçirildi.” dedi.

“119 SUÇ ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ”

Organize suçlarla mücadele faaliyetlerini açıklayan Vali Gül, “Güvenlik güçlerimiz İstanbul’da başarılı çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda 2024 yılının ilk 7 ayında 747 operasyonda 119 suç çetesi çökertildi. 3 bin 583 şahıs yakalandı, bin 677 şahıs tutuklandı, 708 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 33 milyar 411 milyon TL değerinde mal varlığına el konuldu. Sadece Temmuz ayında yapılan 23 operasyonda 15 suç çetesi çökertildi. 10 milyon TL değerinde mal varlığına el konuldu. Şehir eşkıyalarının şehrimizin ve hemşehrilerimizin huzurunu bozmasına izin verilmedi. Bundan sonra da verilmeyecek.” ifadelerinde bulundu.

"BAŞARI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE"

Asayiş verilerine değinen Vali Gül, “Şehrimizdeki herkesin hukukunu korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak en büyük gayemiz. Bu anlayışla bu yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre Sayın Bakanımızın öncülüğünde büyük başarılar elde ettik. Kişilere karşı işlenen en önemli 10 suçun yüzde 10, mal varlığına karşı işlenen en önemli 9 suçun ise yüzde 24 oranında azalması sağlandı. Bu suçlardan kişilere karşı işlenenlerde yüzde 98, mal varlığına karşı işlenenlerde ise yüzde 79 aydınlatma oranlarıyla Türkiye ortalamasının üzerinde başarıya ulaşıldı. Özellikle mal varlığına karşı işlenen suçlara baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre otodan hırsızlık yüzde 52, kapkaç yüzde 55, yankesicilik yüzde 45, oto hırsızlığı yüzde 43, evden hırsızlık yüzde 36 oranında düştü. Çeşitli suçlardan kimi beş, kimi on ve daha fazla yıldır aranan105 bin 176 şahıs yakalandı. Temmuz ayının asayiş verilerine baktığımızda ise kişilere karşı işlenen en önemli 10 suçun yüzde 5, mal varlığına karşı işlenen en önemli 9 suçun ise yüzde 22 oranında azalması sağlandı. Bu suçlardan kişilere karşı işlenende aydınlatma oranımız yüzde 99, mal varlığına karşı işlenenlerde ise yüzde 82 oldu.” dedi.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarını açıklayan Vali Gül, “Bu sorunla mücadelemize hem arz hem de talep cephesinde kararlılıkla devam ediyoruz. 2024 yılının ilk yedi ayında imal ve ticarete yönelik 5 bin 522 operasyonda 9 bin 169 şahıs yakalandı, 3 bin 959 şahıs tutuklandı, 2 bin 90 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 14 tondan fazla uyuşturucu, 27 milyon 192 bin adet hap, 6 bin 709 kök kenevir ele geçirildi. Son bir aya baktığımızda ise imal ve ticarete yönelik 803 operasyonda bin 237 şahıs yakalandı, 501 şahıs tutuklandı, 289 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. 2 tondan fazla uyuşturucu, 6 milyon adete yakın hap, 3 bin 575 kök kenevir ele geçirildi. Bu konuda da medyamıza, STK’larımıza, üniversitelerimize, hepimize çok önemli görevler düşüyor. El birliğiyle mücadele ederek bu sınavı başarıyla vereceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

KAÇAK GÖÇMENLERİN KONTROLÜ

Yürütülen göç çalışmalarını da dile getiren Vali Gül, “Şehrimizin hedef ve geçiş noktasında olması sebebiyle bu alanda mücadelemize devam ediyoruz. 1 milyon 74 bin 400 yabancının yaşadığı şehrimizde yılın ilk yedi ayında vize muafiyeti veya ikamet süresi sona eren 191 bin 716 yabancı çıkış yaptı. 31 bin 765 Suriyeli gönüllü olarak ülkesine geri döndü. Göçmen kaçakçılığına yönelik 174 operasyonda 420 şahıs yakalandı, 119 şahıs tutuklandı, 56 şahsa adli kontrol tedbiri uygulandı. Bu operasyonların 44’ü son bir ayda yapıldı. Dünyada bir ilk olan 100 Mobil Göç Noktası aracımızla Ocak ayından Temmuz sonuna kadar 420 bine yakın yabancının kontrolleri gerçekleştirildi. 42 bin 709 düzensiz göçmen tespit edildi. Sorgulananların 47 bin 599’u, tespit edilenlerin 6 bin 552’si son bir aya ait.” dedi.

"İSTANBUL'U DAHA HUZURLU BİR ŞEHİR YAPACAĞIZ"

Vali Gül, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “İstanbul’umuzun huzuru, güvenliği ve esenliği için destekleriyle her daim yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. İçişleri Bakanımıza ve tüm Bakanlık Teşkilatımıza, Adalet ve Milli İstihbarat Teşkilatımızın kıymetli mensuplarına teşekkür ediyorum. Sizlerin huzurunda, yılın 365 günü üstün bir fedakârlıkla hizmet veren güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere tüm kamu personelimize ve suçla mücadelemizi koordine eden mülki idare amirlerimize teşekkür ediyorum. Sizlerin de güveni, desteği ve yardımlarıyla İstanbul’umuzu daha huzurlu bir şehir yapacağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

RTÜK bu kez de sokak röportajlarını hedef aldı: 'Dezenformasyona yol açıyor'
CHP'den BTK hakkında suç duyurusu
Trafikte şoke eden görüntü: Motosiklette bisiklet taşıdı

İstanbul Haberleri Haberleri