İstanbul'da süper mavi ay heyecanı

Gökyüzünün en büyük ve parlak Süper Mavi Ayı'nı görmek için bugünlerde gözlerinizi gökyüzüne çevirmeyi unutmayın çünkü bir sonra ki Ocak 2037'de.

19-20-21 Ağustos tarihlerinde gökyüzünde Süper Mavi Ay heyecanı yaşanıyor. İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinden dolunay manzaraları görsel bir şölene imza attı.

Peki, nedir bu Süper Mavi Ay ?

Bugünler de gökyüzü daha parlak çünkü çok nadir görülen 'Süper Ay' ve 'Mavi Ay' aynı anda gerçekleşti bu birleşimin sonucun da 'Süper Mavi Ay' olarak gökyüzünde iki kat parlaklığa ulaştı.

Öncelikle Süper Ay'ın nasıl oluştuğunu kısaca anlatmakta fayda var. Süper Ay, ayın yörüngesi Dünya’ya normalden daha yakın olduğunda meydana geliyor ve bu nedenle Ay normalden daha büyük görünüyor. Bu süper ay, bu yıl göreceğimiz süper ayların ilki. Bir sonraki süper aylar eylül, ekim ve kasımda görülecek.

Uzmanlar, Mavi Ay'ı 'mevsimsel' ve 'aylık' olarak ikiye ayrımakda. Yani Mavi Ay'ın ay döngüsü ‘mevsimsel’ gerçekleşiyor. Mevsimsel Mavi Aylar bir mevsimde dört dolunay olduğunda meydana geliyor. Aylık Mavi Aylar ise aynı ay içerisinde gerçekleşen iki dolunaydan ikincisine denmekte.

19 Ağustos 2024’te Türkiye saatiyle 04:36’da ‘Süper Mavi Ay’ en yüksek noktasına ulaştı. Ancak NASA’ya göre çarşamba sabahına kadar üç gün boyunca Mavi Süper Ay görülebilecek.

Bir sonraki ‘Süper Mavi Ay’ ise Ocak 2037’de.


Tüm dolunayların yaklaşık dörtte biri ‘Süper Ay’ olarak sınıflandırılırken, dolunayların sadece yüzde 3’ü ‘Mavi Ay’ olarak görülüyor.

Gökyüzünün en büyük ve parlak Süper Mavi Ay'ını görmek için bugünlerde gözlerinizi gökyüzüne çevirmeyi unutmayın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

‘Sporun Oyuncakları’ sergisine ziyaret süresi uzatıldı
İstanbul'da vurdumduymaz sürücü vakaya giden ambulansa yol vermedi

İstanbul Haberleri Haberleri