Deprem Dede'nin kemikleri sızladı

Büyükçekmece Çakmaklı Mahallesi’nde, TÜYAP Fuarı karşısı, Edirne – İstanbul ikametgahı yönündeki, E-5 Karayolu kenarında devam eden villa inşaatı, Deprem Dede olarak tanınan, Ahmet Mete Işıkara’nın kemiklerini sızlattı.

1999 depreminin ardından, “İstanbul depremine her gün biraz daha yaklaşıyoruz” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün eski müdürü ve eski Türk Kızılay'ı Genel Başkan Başdanışmanı Profösör Doktor Ahmet Mete Işıkara, 2011 yılında yaptığı bir panelde; “Büyükçekmece İstanbul’un deprem riski en yüksek ilçelerinden birisidir. Özellikle bu ilçenin TÜYAP fuarı karşısında yer alan mevkiiler heyelan alanıdır. Buraya asla inşaat imarı verilmemelidir. Buraya yapılacak konutlar cinayet anlamını taşır” diye belirtmişti. 21 Ocak 2013 tarihinde çoklu organ yetmezliğinden aramızdan ayrılan Deprem Dede olarak tanınan, Ahmet Mete Işıkara şayet bugün yaşamış olsaydı, Büyükçekmece Çakmaklı Mahallesi’nde, TÜYAP Fuarı karşısı, Edirne – İstanbul ikametgahı yönündeki, E-5 Karayolu kenarında devam eden villa inşaatına mutlaka müdahale ederdi.

İnşaatta iş güvenliği tehlike saçıyor!

Celil Halife diye tanınan, Jılılı Halife’ya ait olan Halifa İnşaat Turizm ve Ticaret Limited Şirketi’nin yaptığı villa projesinin yeri Büyükçekmece Belediye yöneticilerince parsel parsel toplatılarak yüzde 50 kat karşılığı müteahhitte verilmiş. İstanbul Büyükçekmece Çakmaklı Mahallesi 153 ada 1 parsel, 2572 ada 32 parsel, 3180 ada 1 parsel ve 3181 ada 1 parsel adresi üzerinde yer alan inşaatta toplam 32 villa yapılmakta. E-5 üzerinde devam eden inşaatta iş güvenliği de tehlike saçmakta. Karayolundan geçen araçlar inşaattan kontrolsüz çıkan araçlar ile her an kaza riski ile karşı karşıya gelmekte.

Devamına AVM yapılması planlanıyor

Çevredeki vatandaşlar bu bölgenin kesinlikle kaygan zemin olduğunu, burada yapılaşmanın çevre yapılara da zarar vereceğini açıklarken; “Zemin kaygan, kesinlikle heyelan bölgesi olduğu yönünde tartışmaya kapalı. İnşaatta fore kazıklarının kullanılıp kullanılmadığı şüpheli. Üstelik duyduğumuz kadarı ile bu inşaatın devamı var. İleride benzin istasyonu yanına kadar AVM ve iş merkezleri planlandığını öğrendik. Şayet böyle bir yapılaşma olursa insanlara ciddi bir cinayet mekanları hazırlandığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Anmakla kalmayın fikirlerine sahip çıkın

2021 yılında Büyükçekmece Belediyesi Sivil Savunma Müdürü Cengiz Topel Yaylacı'nın vermiş olduğu deprem eğitimi öncesinde, "Deprem Dede" olarak bilinen Ahmet Mete Işıkara, katılımcılar tarafından anıldı. Büyükçekmece Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği'nin, Büyükçekmece İkinci Bahar Derneği lokalinde düzenlediği kahvaltılı toplantıda, katılımcı misafirlere Büyükçekmece Belediyesi tarafından deprem eğitimi verildi. Bu anma etkinliğinde Türkiye'nin yüzde 94’ünün aktif deprem kuşağında olduğunu söyleyen Yaylacı, "Depremlere karşı hazır olmanın en önemli iki unsurundan biri, depreme dayanıklı güvenli yapılar yapmaktır. Diğeri ise, bu binalarda yaşayan halkımızın deprem sırasında ve sonrasındaki hareket tarzları, hayati önem taşımaktadır" dedi. Büyükçekmece’de sağlıklı yapıların inşa edilmesini bekleyen yurttaşlar Büyükçekmece Belediyesi yetkililerine seslenerek; Ahmet Mete Işıkara'yı anacağınıza onun fikirlerine sahip çıkın. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün de ‘Gidişinle Sarsıldık’ afişi ile Işıkara’ya her yıl anma afişi yaptığını hatırlatan yurttaşlar Akgün’e de seslenerek; ‘Sayın Akgün her defasında depreme karşı hazırlıklı olmalıyız açıklamaları yapmakta. O zaman Büyükçekmece’nin heyelan bölgesinde devam eden inşaatlara kimler neden izin vermekte. Bu bir cinayet değil de nedir’ ifade etti.

KDV KAÇAKÇILIĞI YAPILMAKTA

Büyükçekmece’de devam eden özellikle göl kenarındaki bazı inşaat projeleri 149 m2 üzerinden yapılmakta. Bunun sebebi; 149 m2’lik inşaattan % 1 KDV alınıyor, 150 m2’den büyük olandan yüzde 20 KDV alınıyor. Firmalar müşterye proje satarken devletten kaçırdığı yüzde 19 KDV’yi indirim gibi gösteriyor. Şayet 149 m2’ye razı olmayan müşterilerine ise ruhsata aykırı yapılaşma olan, su deposu, araç otoparkı adı altında yerleri daha sonra imar genişleterek projesiz değişiklik öneriyor. Yasal olmayan bu değişikliklere ve düzenlemelere normalde hem para hem de hapis cezası uygulanmalı. Ancak bir çok inşaat projesinde yer alan bu kanunsuzluklara kimler neden göz yumuyor? Vatandaş normal bir 155 m2’lik apartman dairesini 2,5-3 milyon TL’ye satın aldığında içerisinde yüzde 20 KDV ödüyor. Uyanıklar ise 50-60 milyon TL’lik 149 m2’lik villaya yüzde 1 KDV ödüyor. Buradan gazete olarak başta cumhuriyet savcıları olmak üzere, belediye yetkililerini göreve davet ediyoruz.

Ölüm yıl dönümünde Ahmet Mete Işıkara'yı anan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün, Işıkara'nın uyarılarına kulak asmaması dikkat çekti!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Camide cep telefonu hırsızlığı: Kameradan tespit edilip, yakalandı
MSB'den orman yangınlarıyla mücadeleye 15 helikopterle destek
Serinlemek için girdiği dere sonu oldu: 18 yaşındaki genç boğularak can verdi

İstanbul Haberleri Haberleri