Büyükçekmece Endem Televizyon Kulesi yarı fiyatına satıldı

Büyükçekmece’nin simgesi olan Endem Televizyon Kulesi’nin satışı önceki gün gerçekleşti.

Büyükçekmece’nin simgesi olan Endem Televizyon Kulesi’nin satışı önceki gün gerçekleşti. 249 milyon lira muhammen bedel biçilen kule 152 milyon liraya satıldı. Yapımına 50 milyon dolar harcanan kuleyi FMC Gayrimenkul isimli şirket satın aldı. 1992 yılında turizm sektörüne giriş yapan Fatih Öztürk’ün sahip olduğu şirketin sermayesi 200 bin lira olarak gözüküyor.

Endem İnşaat tarafından yapımına 55 milyon dolar (1 milyar 200 milyon) harcanan Büyükçekmece Endem Televizyon Kulesi’nin satışı 1-8 Ağustos tarihleri arasında Büyükçekmece İcra Müdürlüğü’nde yapıldı. 8 gün boyunca teklife açık olan kuleye Ankara’da yeni kurulan FMC Gayrimenkul isimli şirket açık arttırma usullerine göre belirlenen fiyatın yüzde 50’sinin üzerinde bir teklif verdi. 8 günlük süre içerisinde başka teklif veren çıkmayınca yapımına bugünün parasıyla 1 milyar 200 milyon.

İskansız yapıyı alması şaşırtıcı

Büyükçekmece 1. İcra Dairesi tarafından düzenlenen ihaleye ilişkin dosyaya göre, kulenin satışını alacaklı Halk Bankası istedi. Bankanın Endem İnşaat’tan alacağının 90 milyon civarında olduğu öğrenilirken, işten çıkarılan işçilerin de alacakları bu paradan tahsil edilecek. Edinilen bilgilere göre bankanın alacağı 90 milyon lira seviyesinde. Şirketin iflasını isteyen çok sayıda işçinin de alacağının olduğu öğrenildi. 152 milyon lira teklif veren FMC Gayrimenkul isimli şirketin sahibi Fatih Öztürk gözüküyor. 19 Temmuz’da kurulan şirketin bu kadar süre içerisinde 152 milyon liraya yıllardır lisans alamayan iskansız bir yapıyı alması şaşırtıcı bulundu.

Kuleyle ilgili rapor sunuldu
Ankara Çankaya’da bulunan FMC Gayrimenkul Anonim Şirketi’nin sermayesi 200 bin lira. Şirketin yönetiminde ise sadece Fatih Öztürk olarak gözüküyor. Sicil kayıtlarına göre Öztürk’ün yetki süresinin 19 Temmuz 2024 yılında bitiyor. 1992 yılında turizm sektörüyle işe giriş yapan Öztürk’ün 1994 yılı itibarıyla taşıma ve nakliye alanlarına yöneldiği görülüyor. 2012 yılında işlerini çocuklarına devreden Öztürk’ün daha sonra gayrimenkul işlerine yoğunlaştığı öğrenildi. 13 yıldır atıl vaziyette duran televizyon kulesiyle ilgili aradığımız şirket yetkilisi, “Televizyon kulesini aldığımız doğrudur. Burayla ilgili neler yapılacağına dair çalışmalar tabi ki yapıldı. Yetkililer burada İncelemeler yaptılar. Detaylı raporlar hazırlandı. Ardından da teklif verildi. Şu anda yoğunluğumuz var. Pazartesi günü televizyon kulesiyle ilgili size detaylı bilgi verebiliriz” dedi.

Hayallerin projesiydi!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün “Hayallerimin projesi” dediği televizyon kulesinin yapımına 1998 yılında başlandı. 10 yıl sonra açılışı yapılan kulenin sadece restoran bölümü kullanıldı. Akgün’ün misafirlerini ağırladığı restoran kısa süre hizmet verdikten sonra kapatıldı. 2008 yılından beri atıl vaziyette tutulan Endem Televizyon Kulesi, Endem İnşaat’ın borçlarından dolayı Büyükçekmece 1’nci İcra Müdürlüğü tarafından icradan satılacak. Hiç kullanılmayan kuleye biçilen değer ise 249 milyon lira oldu.

Günlerce keşif yapıldı
İcra Müdürlüğü ekipleri, kulede yaptığı incelemede, “Piramit bina olarak adlandırılan bu binanın mevcutta, bodrum katları, otopark rampaları ve 3 bin tonluk su depolarının yapıldığı tespit edilmiştir. Mimari projesinde bulunan mekanların ise mevcutta yapılmadığı tespit edilmiştir. Kıymet takdiri itirazına konu olan taşınmaza keşif günü girilmiş, inşaatı tamamlanmamış olan taşınmazın özellikleri kısmen yerindeki incelemeler kısmen de mimari projesi üzerinden tespit edilmişti. Projesi üzerinden ve yerinde yapılan tespitlerden, arsa üzerindeki yapının; TV kulesi, restaurant, seyir terası, dükkan alanlarının 5 bin 586 metrekare, TV yayın merkezi alanlarının toplam 13 bin 700 metrekare alanlı, çok amaçlı salon 4 bin 596 metrekare alanlı ve otopark 11 bin 576 metrekare alanlı olduğu görülmüştür. TV Kulesi, restaurant, seyir terası, dükkan, TV yayın merkezinin tamamlanmış olduğu yaklaşık yüzde 24 oranında yıpranma payı olduğu, otopark ve çok amaçlı salonun yüzde 35 eksik kısmının olduğu belirlenmiştir” bilgisini verdi.

BİZİMLE ALAKASI YOK!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, haberimizin ardından kulede hiçbir ortaklığının bulunmadığını açıklamıştı. Kulenin yapımında da belediyenin rolü olmadığını belirten Akgün, ilgili şirketin borçlarından dolayı icralık olduğunu belirtmişti. Belediyenin yıllarca logosunda kullandığı kuleyi yeni logosunda kullanmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Büyükçekmece Belediyesi’nin arsa tahsisi yaptığı iskansız kule 10 yılda yapıldıktan sonra 12 yıldır da atıl vaziyette bulunuyor. Dünyanın 17'nci en yüksek kulesi olma özelliği taşıyan Endem Televizyon Kulesi’ne biçilen değer şöyle hesaplandı:
Arsa Değeri :112 milyon TL
Yapısal Kısımların Değeri :131 milyon 300 bin 608 TL
Elektrik — Elektronik Kısımların Değeri : 929 bin 826 TL
Mekanik Kısımların Değeri : 5 milyon 165 bin TL
Toplam Değer: 249 milyon 395 bin 434 TL.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İstanbul Haberleri Haberleri