Bakırköy'de kentsel bürokrasi!

Bakırköy’de 2014 yılında riskli olduğu için yıkım kararı verilen ancak 2018 yılında yıkılabilen Hızalan Sitesi, yeniden yapılmak için adeta bürokrasiyle savaş veriyor.

Bakırköy’de 2014 yılında riskli olduğu için yıkım kararı verilen ancak 2018 yılında yıkılabilen Hızalan Sitesi, yeniden yapılmak için adeta bürokrasiyle savaş veriyor. Kat maliklerinin açtığı davayı inceleyen mahkeme iki yıl sonra “Biz bu davaya bakmaya yetkili değiliz” şeklinde karar verdi. Üç kişinin imza atmaması yüzünden tekrar başa dönen kat malikleri, “Tam bir hukuk komedisi. Evimizi yeniden yaptırmak için 9 yıldır bürokrasiyle savaş veriyoruz” dedi.

Bakırköy'de bulunan Hızalan Sitesi, 1968 yılında yapı kooperatifi olarak yapıldı. 4 bloklu 100 daireli site, 2014 yılında riskli yapı olarak tespit edildi ve yıkım kararı alındı. Hızalan Yapı Kooperatifi Yönetimi, kentsel dönüşüm için 2016'da bir firma ile anlaşma yaptı. 2017 yılında 4 bloğun yıkımı yapıldı. Yönetim, kentsel dönüşüm için genel kurul toplantısı düzenledi. Toplantıda, üç bloğun yeniden yapımı için firmanın hazırladığı sözleşme daire sahiplerine iletildi. Sözleşme imzalamayan hak sahiplerinin ise hisseleri satışa sunuluyor. Toplantı sonrası da 3'te 2 çoğunluk sağlandığı açıklanarak sözleşme imzalamayanlara 30 Mayıs 2018'de noterden uzlaşma ihtarı gönderildi. Aksi halde dairelerinin hisse satışının yapılacağı bilgisi aktarıldı. Bu kararla birlikte bazı kat malikleri hazırlanan sözleşmeye imza atarken, üç kişinin anlaşmaya yanaşmadı.

Yıkımdan sonra toplantı yapıldı
Eski Bakırköy Belediyesi meclis üyelerinden İlknur Meral’in başını çektiği bir grup yıkımdan sonra kentsel dönüşüm için Akif Akarca Divan Başkanlığı’nda kat malikleri toplantısı yaptılar. Bu toplantıda kentsel dönüşümle ilgili bazı yeni kararlar aldı. 3’te 2 çoğunluğu sağlayarak 50 yıllık evlerini yıktırma kararı alanlar bu toplantının hukuksuz olduğunu ileri sürerek dava açtı. 27 kat maliki Bakırköy 13’ncü Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Açılan davanın ardından Hızalan Sitesi’nde keşif yapıldı. Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi rapor hazırladı. Ancak mahkeme davayla ilgili kararında “Pardon” diyerek kendilerinin yetkili olmadığına karar verdi.

Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açın
Bakırköy 13’ncü Sulh Hukuk Mahkemesi, 20 Kasım 2022 tarihinde davayı karara bağlandı. Kararda şu ifadelere yer verildi: “Dava İstanbul ili Bakırköy ilçesi 144 ada 230 parsel sayılı taşınmazda kurulu ana taşınmaz nitelikli arsa vasıflı taşınmaza ilişkin kat maliklerinin 15.05.2018 tarihli toplantısında alınan kararların iptaline yönelik dava ikame edildiği, Bakırköy Belediye Başkanlığının 17/10/2019 havale tarihli yazı cevabi ile taşınmaza 26/04/2014 tarihinde riskli yapı şerhi konulduğu dava tarihinden önce 27/03/2018 tarihinde taşınmazın yıkıldığı, Dava konusu taşınmazın kayıtlarından kat mülkiyeti ve kat irtifakına konu yapı olmadığı gibi dava tarihinden önce yapının yıkıldığı, yıkım tarihinden sonra yapılan toplantıya ilişkin iptal talepli davaya bakmakla mahkememizin görevli olmadığı anlaşılmakla genel yetkili asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğuna ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir. Tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize başvurarak dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmelerinin gerektiğinin, aksi takdirde mahkememizce davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir” denildi

Bizimle dalga geçiyorlar
Site sakinleri mahkeme kararından sonra yeni bir bürokrasi savaşına başladı. Kararı Damga’ya yorumlayan kat malikleri, “Ülkede bir deprem gerçeği var. Oturduğumuz site 50 yıllık. Biz siteyi yıktırmak için bile 4 yıl mücadele ettik. Evlerimiz yıkıldıktan sonra inşaatın başlamasını beklerken bazı kat malikleri korsan bir toplantı yaptı. Bu toplantıda bazı kararlar aldılar. Biz de bu kararların iptali için dava açtık. Bu süreçte yıkılan sitede keşif yapıldı. Raporlar düzenlendi. Biz lehimize bir kararı beklerken mahkeme yanlış yere dava açtığımıza karar verdi. Dava açtığımızda bunu bize söyleyebilirlerdi. Şimdi tekrar başa döndük. Bu defa Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtık. Onlar kaç yıl sonra karar verecek bilmiyoruz. Bir yandan ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği yaşanırken bizim çektiklerimiz tam bir bürokrasi komedisidir. Üç-beş kişi yüzünden yüzlerce insan mağdur. Kiralar ortada. Çoğu kat maliki kiralarını ödeyemez duruma geldi. Artık bu komedi son bulsun” dediler.

Satışta arbede yaşandı
Karara imza atmayanların parsel satışları Bakırköy Belediye meclis salonunda yapılmıştı. 29 Aralık 2020 yılındaki satışta Bakırköy Belediyesi eski Meclis Üyesi İlknur Meral, satış yapılırken parselini alacak kişiyi görmek için içeri girmek istedi. Bunun mümkün olmayacağı söylenmesine rağmen Meral içeri girmek isteyince arbede yaşandı. Çıkan arbedede İlknur Meral yaralanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri Haberleri