Bakırköy yeni yılla dönüşecek!

Bakırköy Belediyesi, alanında uzman isimlerin katıldığı ‘Deprem Güvenli Kent: Bakırköy’ paneli düzenlendi.

Bakırköy Belediyesi'nce gerçekleştirilen 'Deprem Güvenli Kent: Bakırköy' panelinde konuşan Belediye Başkanı Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, “Bakırköy yeni yılla birlikte kentsel dönüşüm sürecinde büyük bir hızlanma içine girecek” diye konuştu


Bakırköy Belediyesi, alanında uzman isimlerin katıldığı ‘Deprem Güvenli Kent: Bakırköy’ paneli düzenlendi. İki oturum şeklinde yapılan panelin ilk oturumunda uzman isimler depremle ilgili teknik bilgiler verirken, ikinci oturumda deprem ve kentsel dönüşüm hakkında merak edilenler konuşuldu. Vatandaşların da katıldığı panelde, teknik bilgiden ziyade Bakırköy özelinde yapılacak dönüşüm ve artı bir katla ilgili ayrıntılar merak edilirken, konuyla ilgili Teknik Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz cevap verdi. Geçtiğimiz ay İBB’de onaylanan 7 mahallenin 5 binlik planlarının hemen ardından, artı bir katın uygulanabilir hale gelmesi için plan çalışmalarına başladıklarını belirten Akyüz, tamamlanacak planların eylül ayı meclisinde onaylanarak İBB’ye gönderileceğini, sonrasında askı süreci de dahil Kasım/Aralık gibi uygulamaya geçileceğini söyledi. Müktesep hakların iade edildiğini, yapılan binlik planlarla da mevcut binaların aynı metrekarede yapılabileceğini, ilave artı katla da ekonomik olarak sürecin hızlanacağını belirten Ali Rıza Akyüz, ayrıca belediye bünyesinde açılan Kentsel Dönüşüm Ofisi’ne ada parsel bilgileriyle birlikte bizzat başvuran vatandaşların, İBB ve diğer kurumların dönüşüme katkısı, riskli bina tespiti, inşaat yapımı gibi tüm süreçler hakkında net bilgi sahibi olacağını vurgulandı.

Alanında uzman isimler katıldı
Bakırköy Belediyesi, alanında uzman isimlerin katıldığı ‘Deprem Güvenli Kent: Bakırköy’ paneli düzenlendi. Açılış konuşmasını Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun yaptığı panelin tematik sunumunu İBB Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Kemal Duran yaparken, İnşaat Mühendisleri Odası yöneticilerinden Elif Ersoy’un yönettiği ilk oturumda, 1999 Sakarya depreminde Akyazı Kaymakamı olan Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Özdemir, İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özer, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Eşref Yalçınkaya, İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Yazıcı Çakın, kendi alanlarıyla ilgili teknik bilgileri de içeren bir sunum gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda, vatandaşların evlerinin riskli olduğu gerçeği ile yüzleşmek istemediği vurgulanırken, deprem riskli ve eski bir yerleşim yeri olan Bakırköy’ün zemininin genel anlamda yerleşime uygun, üst kesimlerinin taş ocakları üzerine kurulu olduğu, deprem öncesi farkındalığın arttırılarak afete hazırlık, afet anında yapılacaklar ve afet sonrası gibi bilgiler verildi.

İş birliğinin önemi vurgulandı
İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, İstanbul’da 2000 yılı öncesi yapılan 849 bin binadan 91 bininin riskli olduğunu söyleyerek, “3 milyon nüfus 100 bin riskli binada oturuyor. Ne merkezi yönetim ne yerel yönetim ne de vatandaş altından kalkamaz. Dolayısıyla burada bir iş birliği lazım” diyerek, kurumlar arası iş birliğinin öneminden bahsetti.

Yeni Kaymakam Karal da katıldı
Geçtiğimiz günlerde Bakırköy Kaymakamlığı'na atanan Recai Karal'ın da panele katılması, panelistler ve katılımcıların büyük taktirini topladı. Karal'ın panele katılımı kurumsal iş birliğine verdiği önem olarak yorumlandı. Panelin ikinci oturumu Mimarlar Odası Yöneticilerinden Ayça Yazıcı’nın yönetiminde, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sinem Kolgu, Jeofiizk Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Şehir Plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu ve Prof. Dr. Alper Ünlü’nün kentsel dönüşüm ve planlama politikalarının, yıkım ve yeniden yapım sürecini içeren düşüncelerini paylaştı.

Kentsel dönüşüm hız kazanacak

Panelde konuşan Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, 17 Ağustos’un bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, “Nasıl kazanacağımızı değil, neyi kaybedebileceğimizi düşünmeliyiz; çünkü maalesef bu kayıp, canlarımız olabilir. Tüm Bakırköylülerin sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarına kavuşması için üzerimize düşen sorumluluğu özveriyle yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz. Artık Bakırköy'de kentsel dönüşüm süreci hız kazanacak” şeklinde konuştu.

Bakırköy yaşanır bir kent olacak
Ovalıoğlu, “17 Ağustos, binalarımızın 'güvenilmez' olduğunu ve afetlere karşı hazırlıksız olduğumuzu bize çok acı bir şekilde gösterdi. 17 Ağustos depreminde Bakırköy’de binalarımızdaki fiziki hasarla depremi atlatabildik ama bugün başka bir evredeyiz. Bilim insanları, İstanbul’un merkezde olacağı bir depremi bekliyor. Bildiğiniz gibi ilçemiz, olası İstanbul depreminde en ağır hasarı alabilecek yerleşimlerin başında geliyor. Dolayısıyla aynı acıları yaşamamak için, kangren haline gelmiş kentsel dönüşüm sorununu göreve geldiğimizde ilk gündem maddesi olarak ele aldık. Ekip arkadaşlarımla çok çalıştık, büyük gayret gösterdik ve ne mutlu ki, parsel bazlı dönüşüm planımız İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi. Bu karar, ilçemizi depreme karşı dayanıklı hale getirecek ve değer katacak çok önemli bir adımdır. Binalarımızı yenileme zorunluluğunu, hayatımızın ilk gündemi olarak kabul etmeliyiz. Nasıl kazanacağımızı değil, neyi kaybedebileceğimizi düşünmeliyiz; çünkü maalesef bu kayıp, canlarımız olabilir. Tüm Bakırköylülerin sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarına kavuşması için üzerimize düşen sorumluluğu özveriyle yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz. Artık Bakırköy'de kentsel dönüşüm süreci hız kazanacak. Geçmişin acılarını unutmadan, ama geleceğe umutla bakarak, daha güvenli bir Bakırköy, daha yaşanabilir bir İstanbul ve daha güzel bir gelecek inşa edeceğiz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri Haberleri