Bakırköy Spor Müdürü Murat Sönmez, yeni hedeflerini Damga'ya anlattı: 'Hayalim olimpik sporcu yetiştirmek'

İBB Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’nden Bakırköy Belediyesi Spor Müdürlüğü'ne atanan aynı zamanda milli sporcu olan Murat Sönmez, yeni süreçteki çalışmalarını Damga'ya anlattı.

Uzun yıllar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğünde Müdür yardımcılığı görevinde bulunan ve başarılı çalışmalara imza atan Murat Sönmez, Bakırköy Belediyesi Spor Müdürlüğü'ne atandı. Sönmez'in çalışma dönemi içinde İstanbul genelinde 185 olan toplam salon sayısı 220’ye çıkarıldı. İBB’nin sıfırdan başlattığı “Öğrenci Yurtları Projesine” Kurucu Temsilcisi olarak atanan Murat Sönmez, 5000 kapasiteli toplam 14 yurt binasının açılarak hizmete girmesini sağladı. Başarılı görevlerinin ardından Bakırköy Spor Müdürü olarak atanan Murat Sönmez, yeni hedeflerini Damga'ya anlattı.

İBB'de görev süreniz bitene kadar ne tür çalışmalarda bulundunuz?

14 yurdun faaliyete geçmesinde etkin rol oynadım diyebilirim. Yurtların yapımında Fen İşleri ve bakım onarım alanında hem kendi mülklerimizin rehabilite edilerek açılışa hazır hale getirilmesi, hem de kiralama yolu ile yurt vasfı taşıyan binaların hazır hale getirilmesi işlerini yaptık. Bazı yurtların devri yapıldı, bazıları ise sıfırdan yapıldı. Arkasından proje, yapım, bakım ve ruhsatlandırma işlemleri bitince işletmeye açıldı. Sonrasında Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne atandım. İstanbul’da İBB’ye ait yapılan tüm organizasyonların kamu tarafındaki yetkili kişiydim. Bunların içinde Büyük İstanbul Maratonu, yarı maraton, şampiyonlar ligi finali, 2 kez ev sahipliği yaptığımız formula yarışları, İstanbulu koşuyorum organizasyonun Anadolu ve Avrupa etapları, kürek yarışları, kano gibi bir çok çalışmaların başında ekibimizle yer aldık. 31 Mart seçimlerinin ardından Mayıs sonuna doğru da Başkan Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu yönetimindeki Bakırköy Belediyesi’nin Spor Müdürlüğüne atandım.

Amatör spor kulüpleri ile ilgili çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Öncelikle belediyenin spor kulübünü yeniden hayata geçirdik. Amatör spor kulüplerine her yıl başarıları oranında destek sağlamak amacıyla meclisten ödenek çıkarma kararı aldıklarını ve ayrıca kadın güreş, modern dans grubu ve halk oyunları da dahil on bir branşta alan oluşturduk. Vatandaşların en çok merak ettiği yüzme havuzunun da kullanılamaz hale geldiği için bakıma alındı. Yıl sonunda yeniden hayata geçecek. Bakırköy’ü spor alanında ulaşılabilir bir ilçe haline getireceğiz. Milli sporcu yetiştirme merkezi gibi çalışacağız.

Atatürk Spor ve Yaşam Köyü'nün yeniden haya geçirilmesi noktasında hangi adımlar atıldı? Tesisde hala eksikler var mı?

Atatürk Spor ve Yaşam Köyü harika bir tesis. Bazı noktaları tam olarak projelendirilmemiş olsa da büyük bir ihtiyacı karşılayacak durumda. Ulaşılabilirlilik anlamında da merkezi bir konumda. 20 yılı aşkın bir süredir var olan bir tesis olduğu için de teknik eksiklikler söz konusu. Bazı noktaların tadilat edilmesi gerekiyor. Bunun için de çalışmalarımızı yaptık. Gelir gelmez İBB’deki arkadaşlarımızla birlikte alanların eksiklikleriyle alakalı çalışmamızı tamamlayarak başkanlığımıza sunduk. Tabi tesisin yeniden onarım ve bakımı büyük maliyetler. Öncelikle havuzla başladık. Kazan dairesinde ve tabanında ciddi problemlerle karşılaştık ve kullanılamaz halde olduğu ve mutlaka kapatılması yönünde rapor çıktı. Önlem olarak faaliyetleri durdurduk. Şimdi de deprem raporu istendi onu bekliyoruz. Bunun dışında engelli rehabilitasyon merkezimizin çatı sorunuyla birlikte tadilata ihtiyaç olan alanları vardı. Onları da giderdikten sonra, bedensel engelli vatandaşlarımızla havuz terapisi adı altında etkinliklerimizi başlatacağız. Belediyemizin 110 kapasiteli bir yurdu var. Oda benim mahiyetimde. Osmaniye’deki deprem testinden geçemediği için kapatılma kararı alındı. Engelli Rehabilitasyon merkezimiz var. Yakında faaliyete sokmayı planladığımız ücretsiz dershane etüt merkezi. Lise ve orta eğitim son sınıftaki öğrencilere, hafta içi eğitim, hafta sonu sınavlara hazırlık şeklinde güzel bir etüt merkezi planlıyoruz. Yaşam Köyü içinde. 12 derslikli, büyük bir kütüphanesi olan, bir proje üstünde çalışıyoruz ve her an startı verilecek şekilde.

Bakırköy Spor Kulübü finasman anlamda ne durumda? Bütçesi ve bağışlar yeterli düzeyde mi?

Futbol kulüplerimiz çok yoğun ve tesislerimizden istifade ediyor. Bölgesel Amatör Ligde, 2. Ligde kadın takımımız var. Bir de süper amatörde kulüplerimiz var. Bunun dışında 15 civarında kulübümüz tesislerimizden hafta içi ücretsiz olarak istifade ediyor. Amatör bireysel barajlarda hedefim olimpik düzeyde sporcu yetiştirmek. Bunun alt yapısını kulübümüzü kurarak yaptık. Kendi bütçemizi oluşturduk. Gerek sponsorlar, gerek bağışlar ve gerekse kendi bütçemizle İstanbul’da 2027’de yapılacak Avrupa kıtası oyunlarında Bakırköy Spor Kulübü adına sporcu yarıştırmak. Ana hedefim bu.

Milli bir sporcu olarak, Bakırköy'de ki hayalleriniz neler?

Kendimde milli bir sporcu olarak elimden gelen tüm bilgi birikimimi ve uzmanlığını da antrenman bilimleri üzerine yapmış bir beden eğitimi öğretmeni olarak tüm hayalim Bakırköy’den olimpik düzeyde sporcular yetişmesi. Halka en uygun koşullarda spor yaptırmak. Benden önce bildiğim kadarıyla basketbol ve voleybol düzeyinde belediyenin kursları vardı. Bunu yaygınlaştırarak, masa tenisi, gelen talebe göre jimnastik eğitimini ritmik ve artistik olarak belirleyeceğiz. Kadın Hentbol Takımı, Karte’de iddialı takımımız olacak. İstanbul ve Türkiye’nin en iyi kulübünde olma yönünde bir çalışma başlattık. Burayı bir cazibe merkezi haline getirecek ve milli kareteciler Bakırköy Belediyesi’ne gelmek isteyecek düzeyde bir alt yapı oluşturmak istiyorum.

UYGUN ŞARTLARDA YÜZME HİZMETİ

Çocukların sporla buluşması için projeleriniz var mı? Tesislerde farklı branşlarda spor çalışmaları görebilecek miyiz?

Özellikle çocuk kategorisinde Tenis çalışmalarımız başlayacak. 3’ü açık, 3'ü kapalı 6 tenis kortumuzun açık olanlarını da kapatarak kışında rahat antrenman yapabilecekleri bir alan oluşturmak istiyorum. Havuzumuz faaliyete geçtikten sonra, yüzme ve paletli yüzme takımlarımız olacak. Hem vatandaşlarımıza hem de sporcularımıza çok uygun şartlarda yüzme hizmeti vereceğiz. Yarışmalara katılacak sporcularımıza da bütçemizle destek verecek katılmalarını sağlayacağız.

Pickleball denilen yeni bir spor dalı için tesisimizi aktive ettik. Yaz okulumuzda bunu aktif hale getirdik. Atletizm branşını da aktif hale getiriyoruz. Antrenörlerimizle görüşüyoruz. Kadın güreş takımımızı da oluşturuyoruz. Ayrıca belediyemiz modern dans grubunu oluşturuyor. Bir de halk oyunları da başladı. İlk çalışmamızı yaptık.

MURAT SÖNMEZ KİMDİR?

İstanbul doğumlu olan Sönmez, ilk orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 2005-2007 yılları arasında, Avusturya, Salzburg Üniversitesi’ nde Yüksek lisans ve Almanca eğitimi aldı. Yüksek lisans derecesini; 2014 yılında Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünden Beden Eğitimi ve Spor alanında aldı. Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor alanında 2 yıl süreli eğitim programına katıldı.
1998 yılında Karate Milli Takımına seçilerek Avrupa 4.sü olan, devamında da İstanbul, Türkiye ve Üniversiteler arası Türkiye Şampiyonluklarının yanında, Avusturya Salzburg Eyalet Şampiyonu ve 2006 yılı Avusturya Şampiyonu olan Sönmez, Balkan Şampiyonaları da dahil, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında dereceler elde etti ve Dünya 3. sü olarak devlet tarafından ödüllendirildi.
2003-2005 yıllarında Trakya Üniversitesi Takım Antrenörü olarak görev yaptığı dönemde çalıştırdığı takımı Üniversiteler arası Türkiye Şampiyonu oldu. Bakırköy Belediyesi Engelliler Rehabilitasyon Merkezi koordinatörlüğünün ardından, 2009- 2020 yılları arasında, Milli Eğitim Bakanlığında Öğretmenlik yaptı. 2 sömestr Arel Üniversitesinde Özel Eğitim ile Beden Eğitimi ve Spor dersleri verdi. 2016-2020 yılları arası, Okul sporları Bakırköy İlçe koordinatörlüğü görevini sürdürdükten sonra, 2020 Haziran ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğünde Müdür yardımcılığına atandı. Çalışma süresi içerisinde; 35 okulun spor salonlarının inşaatlarını tamamlanarak açılma sürecini yöneten Sönmez, il genelinde 185 olan toplam salon sayısını 220’ ye çıkarıldı. Ardından, İBB’nin sıfırdan başlattığı “Öğrenci Yurtları Projesine” Kurucu Temsilcisi olarak atanan Murat Sönmez, 5000 kapasiteli toplam 14 yurt binasının açılarak hizmete girmesini sağladı. Türkiye Karate Federasyonu 4. Kademe Başantrenör derecesine sahip olan Sönmez, federasyonun eğitim ve teknik kurullarında seminerler vermektedir. Sönmez evli ve 2 çocuk babasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Ağrı'da ceviz büyüklüğünde dolu zor anlar yaşattı
İzmir’de uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyon: 6 tutuklama
En şanssız burçlar belli oldu! Bu burçlar adeta belayı kendilerine çekiyor

İstanbul Haberleri Haberleri