5 işçi eylem başlattı

Beyda Gıda'da çalışan 5 işçi iddiaya göre sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Öz Gıda İş Sendikası üyeleriyle birlikte fabrika önünde eylem başlatan işçiler, bazı fabrika yetkilileri tarafından tehdit edildiklerini öne sürdü.

BARIŞ KIŞ- Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, fabrikada şu anda çalışmaya devam eden sendikalı işçilerin bile tehdit edildiğini söyledi

Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren Beyda Gıda'da sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 5 işçi, Öz Gıda İş Sendikası ile birlikte direnişe başladı. İşçiler 5 Şubat günü akşam saatlerinde mesai bahanesiyle işyerinde tutulduklarını belirterek, insan kaynaklarına çağırıldıklarını ve istifaya zorlandıklarını söyledi. İşçiler, 'küçülmeye gidiyoruz' yalanı ile işten çıkarıldıklarını savundu. Sendika üyeleriyle birlikte fabrika önünde direnişe başlayan işçiler fabrikadan bir yetkili tarafından, “Burada duramazsınız, Bakın bakalım ben size ne yapıyorum, ne olacak göreceğiz!" şeklinde tehdit edildiklerini dile getirdi. Mücadelelerini sürdüreceğini belirten işçiler, talepleri karşılanana kadar direnişe devam edeceklerini belirtti. İşlerine geri alınmayı ve sendikal haklarının tanınmasını isteyen işçiler, fabrika içerisinde yaşanan zorluklara da değindi.

İnsan onuruna aykırı!

İşten çıkarılan bir işçi yaptığı açıklamada, “En büyük sıkıntı düşük ücretler. Asgari ücret dışında bir kazancımız yok. Devamsızlık pirimi sistemi uygulanıyor. Bir köle bile bu koşullarda çalışmaz” dedi. Fabrikada çalışanlara içme suyu olarak kuyu suyu içirildiğini belirten mağdur işçi, “Beyaz ve mavi yaka işçilerin yemekhaneleri farklı ve yemekleri de farklı çıkıyor. Yemekler yenmeyecek kadar kötü durumda. Düzenli ve doğru beslenemiyoruz. İki yıl önce işe giren bazı işçilere hala iş elbisesi verilmesi. Birçok işçinin de yırtık ayakkabı ve kendi sivil kıyafeti ile çalıştırıldığı iddia ediliyor. Soyunma odası ve dinlenme alanları insan onuruna yakışmayacak vaziyette” şikayetinde bulundu.

İşçiler tehdit ediliyor

Eylemlerini sürdüren Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün ise “İşçi arkadaşlarımız düşük ücretlerden, sosyal haklarının kısıtlı olmasından, dolayısıyla geçinememekten şikayetçi. Fabrika içerisinde üretimin yapıldığı, asıl işin yapıldığı yerde kanunu aykırı bir şekilde taşeron işçi çalıştırılıyor. Dolayısıyla hem ücretler ve sosyal haklar hem de çalışma koşulları açısından sıkıntılar var. İşçiler tarafından bunun çözümü olarak da sendika görülmüş. Bizde belli bir süredir bu istek doğrultusunda bir çalışma yürütüyoruz. İyi giden de bir çalışmamız vardı ama geçtiğimiz akşam işveren kendine hiç yakışmayan bir hamle yaptı ve sendikalı işçilerin bir kısmını işten çıkarttı, diğer işçileri de sendikadan istifa etmezlerse işten çıkarmakla tehdit etti. Bununla da yetinmeyip işinden edilen ve fabrika önünde direniş başlatan işçileri ve sendikacıları tehdit etmeye devam etti. Anladık ki bu firma bize bizim onlara yaklaştığımız gibi yaklaşmıyor. Barış ve saygı içinde kalmayı reddediyor” dedi.

MARKETLERE BOYKOT ÇAĞRISI

“Biz de Anayasa ve kanunlardan doğan tüm hakkımızı kullanacak, taleplerimiz karşılanana kadar eylemimizi sürdürecek, sendikanın gücünü sınamak neymiş zor yolla onlara öğreteceğiz” diyen Göksel Şengün, “Ürünlerinin satıldığı marketlere gidecek, zincir marketler BİM, ŞOK, A101, Migros önünde eylemler yapacak, dönüştede kahvelerimizi Cafe Crown'da içeceğiz. Gerekirse kamuoyunu işçi düşmanı bu ürünü almamak için boykot etmeye de çağıracağız. Beyda işvereni bizi buna zorlarsa o zaman ne kadar büyük bir aile olduğumuzu görecektir” ifadelerini kullandı. Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu da yaptığı açıklamada işverenden sendikal haklarının tanınmasını isteyerek, "İşveren Anayasa’nın 51. Maddesi ve 6356 sayılı Yasa’nın 25. Maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor. Yetkililer söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci Maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor. Fabrikada işçilere sendikal kıyım yapılıyor. Buna izin vermeyeceğiz. İşçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz" uyarısını yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Çiftçileri endişelendiren görüntü: 'Üretici büyük zarar yaşayacak'
Yurt dışına kaçırılmaya çalışılırken ele geçirildi
AK Partili adayın seçim çalışması sırasında silahlı saldırı: 1 yaralı

İstanbul Haberleri Haberleri