150 bin liraydı 2 milyon lira oldu!

Ocak 2017’de yıkılan ve hemen akabinde ihaleye çıkarılarak TOKİ tarafından yapımına başlanan Kuran Sitesi mağdurları Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısına katıldı.

Ocak 2017’de yıkılan ve hemen akabinde ihaleye çıkarılarak TOKİ tarafından yapımına başlanan Kuran Sitesi mağdurları Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısına katıldı. 2016’da 52 milyona ihaleye çıkarılan ancak aradan geçen 5 yılda rağmen tamamlanamayan binaların imalat hatalarıyla dolu olduğunu belirten CHP’li Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Üsküdar, 5 yıl önce ödenebilir durumda olan 150 bin liralık maliyetin şimdilerde 2 milyona yaklaştığını söyledi.

2015 yılının aralık ayında boşaltılan, 56 dairelik 7 katlı Kuran Sitesi 13 Ocak 2017’de çökmüş, enkaz altında kalan Mehmet Akbaş (60) ve Mehmet Özdener (5) hayatını kaybetmişti. 17 kişi de yaralanmıştı. Kuran Sitesi mağdurları Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısına katıldı. Yıkılan Kuran Sitesi ile birlikte etrafındaki bazı binaların da zarar gördüğünü ve belediyenin konuyla ilgili çalışma başlattığını söyleyen Zeytinburnu Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hasan Hüseyin Üsküdar, o dönem binanın yapım işinin 51 milyon karşılığında TOKİ’ye verildiğini söyledi.

TOKİ'ye yakışmadı

Yeni yapılacak bina için kişi başı maliyetin 150 bin lira civarında olduğunu belirten H. Hüseyin Üsküdar, “O dönem asgari ücret 4 bin 500 civarındaydı. Aradan 5 yıl geçti. O dönem sözleşmeler de memur maaşına endeksli olarak 10 yıl vadeli yapıldı. Gelinen süreçte ise yapılan imalat çok kötü ve TOKİ’ye yakışmayan bir durumda. Günümüz ekonomisi de göz önüne alınınca, vatandaşların bu gün ödeyecekleri fiyat 2 milyona ulaştı. Yani vatandaşlar aylık 20 bin lira üzerinde bir rakamla karşı karşıyalar. Onlar bu parayı ödeyemez. Kaldı ki aynı sıkıntının Telsiz Mahallesi’nde de yaşanacağını düşünüyorum. Artan maliyetleri ödeyemeyen vatandaşlar, Zeytinburnu’nu terk edip gitmek zorunda kalacak. Bu durumda belediyemizin ve yetkili birimlerin konuya müdahil olmasını ve çözüm üretmesini istiyorum” dedi.

Teslim edilecek

Konuyla ilgili konuşan Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Kaynar ise görevi devir aldıkları günden beri, Zeytinburnu Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ve yenileme konusunda diğer belediyelere de örnek olacak bir biçimde ciddi çaba sarf ettiğini belirterek, dönüşümün önünü açacak ve teşvik edecek planların da yapıldığını belirtti. Geçmişten kalan problemli bölgeler için de öncülük yaparak inisiyatif alan Zeytinburnu Belediyesi’nin çözümler ürettiğini ifade eden Kaynar, Kuran Sitesi ile birlikte Telsiz Mahallesi’ndeki projenin de yıllardır sorunlu olan yerlerden olduğunu söyledi. TOKİ’nin kar amacı gütmeyen ve tamamen maliyet üzerinden ödeme kolaylığı yapan bir kurum olduğunu ifade eden Kaynar, gerekli kontrollerin yapılarak, tekniğine uygun hale gelince teslimlerinin yapılacağını belirtti.

Vatandaşın suçu yok!

CHP’li meclis üyelerinin Zeytinburnu’nda yapılan dönüşümleri eleştirmek yerine, kendi belediyelerine daha iyilerini yapmaları konusunda temennide bulunmasını tavsiye eden Kaynar’a cevap veren Hasan Hüseyin Üsküdar, “Sorun Zeytinburnu’nun sorunu. Siz oralara bakın, biz diğerlerine bakarız” diyerek, 2 yılda bitmesi gereken binaların aradan geçen zaman içinde tamamlanmamasında vatandaşın bir suçunun olmadığını söyledi. Konuyla ilgili önerge Başkanlık makamına havale edildi. Meclis toplantısı sonrası Ak Parti Grubu ile bir araya gelen Kuran Sitesi mağdurları, imalat hatalarıyla dolu olan binalarının belediye tarafından kontrol edilmesini, yaklaşık 3 yıl önce bitmesi gereken bina maliyetinin enflasyon karşısında artmasının bedelini de vatandaşın sırtına yüklenmenin doğru olmadığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kayıp kişilerin üzerine sahte senet düzenleyen çete yakalandı

İstanbul Haberleri Haberleri