Sokak hayvanlarının uyutulması kararı "ötenazi" olarak tanımlanacak

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarının 'uyutulmasını’ öngören yasa tasarısıyla ilgili bilgi verdi. Güler, düzenlemenin yasada 'ötanazi' olarak tanımlanacağını ve kamu yöneticileri ile veteriner hekimlerin karar vereceğini söyledi.

AK Parti'nin sokak hayvanlarına ilişkin hazırladığı yasa taslağında sona yaklaşıldı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, temmuz ayında TBMM tatile girmeden Genel Kurul'a sunulması beklenen kanun teklifiyle ilgili bir TV kanalında açıklamalarda bulundu. Yasanın hazırlanışı aşamasında toplumun her kesimiyle iletişime geçildiğini belirten Güler, “Hem toplumsal manada hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz. Bunu ortadan kaldırma adına 5996 Sayılı Veterinerlik Hizmetleri Kanunu ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz. Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sokaklar güvenli olmalı

Düzenlemede ‘uyutmanın’ da olacağını söyleyen Güler, "Uyutulma olacak mı?" sorusuna "Olmak zorunda" diye yanıt vererek, “5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ile toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanlarında sağlığını korumak zorundasınız” dedi. Yasadaki isminin 'ötanazi' olacağını vurgulayan Güler, “Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor. Sokakların güvenli hale gelmesi gerekiyor. Bu köpeklerin mutlaka toplanması lazım. Ve nitelikli, kalitesi yüksek barınaklara alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hekimler karar verecek

“Barınağa alınan bir köpeğe ötanazi uygulanmasına kim karar verecek?” sorusu sorulan Güler, “Veteriner hekim kontrolünde buraları kuruyorlar. Hekimlerimizin kontrolünde ortaya çıkacak hususlardır. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi bir hal almış köpekler var. Bunların tabii tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır" açıklamasında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Alkollü sürücü kazaya neden oldu: Motosikletliye çarpıp kaçtı
Feci ölüm: Su kuyusu açarken toprak altında kalarak can verdi

Gündem Haberleri