Nevzat Tarhan: 'Madde kullanım oranında Avrupa ile eşdeğeriz'

Küresel olarak, Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de gençler arasında madde kullanımı oranları arasında çok az fark olduğuna işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Madde kullanım oranında Avrupa ile eşdeğer gidiyoruz” dedi

ORÇUN ERMİŞ- Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, madde bağımlılığı konusunu değerlendirdi. Madde bağımlılığının artışıyla ilgili ciddi bilgilerin olduğuna işaret eden Tarhan, “Avrupa ülkelerinin ortaöğrenim öğrencileri arasında yaptığı ve ESPAD olarak bilinen bir rapor, bu artışı belgelemektedir. Türkiye de bu çalışmanın bir parçasıdır. ESPAD, Avrupa Okul Anket Projesi diye geçiyor ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerdeki ortaokul öğrencilerinin yaşam boyu, yani anketin yapıldığı döneme kadar, en az bir kez sigara, alkol veya madde kullanma oranlarını tespit eder. Çalışma, 100 binin üzerinde öğrenci üzerinde yapılmış” dedi.

Tam 17 kat arttı

Sonuçların oldukça çarpıcı olduğunu dikkati çeken Prof. Dr. Tarhan, “Lise seviyesindeki gençlerin yüzde 41'i hayatında en az bir kez sigara kullanmış, yüzde 79'u alkol kullanmış ve yüzde 17'si madde kullanmış. Bu oranlar oldukça yüksektir. 1989'da GATA'dayken, yedek subay öğrencilerine yönelik bir tez çalışması yapmıştım ve bu öğrenciler arasındaki madde kullanım oranı yüzde 1 çıkmıştı. 20-30 yıl, hatta 40 yıl önce üniversite mezunları arasında yüzde 1 olan madde kullanım oranı, günümüzde yüzde 17'ye çıkmış durumda. Bu da 17 katlık bir artışı gösteriyor. Küresel olarak, Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de gençler arasında madde kullanımı oranları arasında çok az fark var. Avrupa'ya yetişmiş durumdayız ve madde kullanım oranında Avrupa ile eşdeğer gidiyoruz” diye konuştu.

Erişim çok kolay

Artışın sebebinin, gençlerin daha önce aileleri tarafından korunabilirken, günümüzde aile yapısı zayıfladığı ve aile güvenli bir alan olmaktan çıktığı için gençlerin rahatlıkla yasaklı maddelere ulaşabilmeleri olduğunu kaydeden Tarhan, “Bu duruma neden olan açık kapı ise sosyal medya ve akıllı telefonlar. Gençler bu kanallardan çok rahatlıkla maddelere ulaşabiliyorlar. Çevrelerinden de aynı şekilde kolayca erişim sağlıyorlar. Bu yüzden anne, baba ve aileye rağmen madde, alkol ve sigara kullanım oranı gençlerde artmış durumda” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İBB'ye seslendiler: 'Elini hayvanlardan çek'
İstanbul'da trafikte yol verme tartışması bıçaklı kavgaya döndü: Yaralılar var
Büyük Birlik Partisi'nde ayrılık...İl başkanı görevini bıraktı: 'Siyasetin görmek istemediğim yüzüyle karşı karşıya kaldım'

Gündem Haberleri