İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek kimdir, eski mesleği nedir, nereli?

Akın Gürlek Adalet Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Yeni dönemde HSK kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı. Akın Gürlek'in kim olduğu ve önceki mesleği merak uyandırdı. İşte Akın Gürlek'e ilişkin detaylar...

1982 yılında Nevşehir'de doğan Akın GÜRLEK, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Hâkim olarak çeşitli il ve ilçelerde görev yapan Gürlek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütmekteyken 01/06/2022 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı. 02/10/2024 tarihinde ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapmakta.

Akın Gürlek, evli ve 1 çocuk babası.

Hakimlik yaptığı dönemde gündeme geldi

Akın Gürlek hakimlik yaptığı dönemde gündem olan kararlara imza attı.

Hapis cezası ile cezalandırdığı bazı siyasi isimler ise şu şekilde:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş.

Akın Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek beş ayrı suçtan yargılamış, 9 yıl 8 ay 20 gün hapis ile cezalandırılmasına hükmetmişti.

Akın Gürlek, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a da “terör örgütü propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

“Yeni Zekeriya Öz” suçlaması

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AYM’nin Berberoğlu kararı uygulanmaması üzerine Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” diyerek suçlamıştı.

Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasını da kaybetmişti. AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar vermişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Türkiye bir Orta Doğu ülkesi mi? Orta Doğu'da bulunan ülkeler hangileri?
Karasu Nehri'nde tedirginlik yaratan görüntü: 'Korkunç manzarayla karşılaştık'

Gündem Haberleri