İSİG Meclisi: 1 ayda 12 çocuk işçi öldü

İSİG Meclisi’nin yayımladığı iş cinayetleri raporuna göre Temmuz'da en az 144, yılın yedi ayında en az 1022 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Temmuz'da 12 çocuk işçi iş cinayetlerine kurban gitti.

İSİG Meclisi’nin hazırladığı iş cinayetleri raporuna göre; Temmuz ayında en az 144, yılın ilk yedi ayında en az 1022 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 5 çocuk; 2’si MESEM kapsamında çalışan 4 inşaat işçisi çocuk; muavin ve eşya taşımacılığı yapan 2 çocuk; ücretsiz aile emeği kapsamında çalışan 1 çocuk olmak üzere 12 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettik. Uzun zamandır hayatını kaybeden en fazla çocuk işçinin olduğu ay Temmuz oldu.

MESEM'ler can alıyor

2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde MESEM kapsamında çalıştırılırken ölen çocuk sayısı 9 oldu. İSİG Meclisi MESEM cinayetlerine ilişkin şunları söyledi: “Bu durum neden MESEM’e karşı olduğumuzun da en açık göstergesidir. MESEM, neoliberalizmin eğitim alanındaki iz düşümü ve üretimde ucuz emeğin, istihdamda güvencesizliğin tezahürüdür. MESEM, büyük sermayenin işgücünü kalifikasyon projesinden yola çıkarak, ucuz emek rezervini çocuk ve genç işçilerle takviye eden bir mekanizmadır”

En çok ölüm sanayide

Temmuz ayında 50 yaş ve üstü en az 37 işçi hayatını kaybetti. Sektörel olarak bakıldığında; iş cinayetlerinin 50’si sanayi, 41’i tarım, 27’si hizmetler ve 26’sı inşaatta meydana geldi. Her ne kadar işkolu olarak tarım ve inşaattaki ölümler öne çıksa da sektörel olarak en fazla ölüm farklı işkollarına bölünen sanayide gerçekleşiyor. 2024 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle: Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 137, Temmuz ayında en az 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ta orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor
Murat Akbaş'tan Akgün'ün küfür ve hareketlerine karşı Gazeteci Mehmet Mert'e destek ziyareti
Aktif Yaşam Atölyeleri'nde 65 yaş ve üzeri kadınlar stres atarken yeni hobiler elde ediyor

Gündem Haberleri